Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τρίτη 23 Απριλίου..... η εορτή του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου μεταφέρεται τη Δευτέρα, 6 Μαΐου 2024.....Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.....

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

Dmitri Shostakovich - 11th SYMPHONY 3nd Mov III. Eternal Memory (Adagio)


Γενέθλια μνήμη Ντμίτρι Σοστακόβιτς..


Η Συμφωνία αρ. 11, σε σολ-ελάσσονα, opus 103, αποτελείται από τέσσερα μέρη.
Ακούμε το τρίτο μέρος (III Mov. Eternal Memory, Adagio), Εδώ, το βασικό μοτίβο της συμφωνίας μεταμορφώνεται σε λιτό, βαρύθυμο στήριγμα μιας ελεγείας που αναδύεται με ολοένα και μεγαλύτερη θέρμη από τις βιόλες και η οποία βασίζεται στο πένθιμο εμβατήριο της επανάστασης «Επέσατε θύματα» – το τραγούδι με το οποίο ο ρωσικός λαός αποχαιρετούσε το 1924 τον νεκρό ηγέτη του, Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν. Ο Σοστακόβιτς παραθέτει επίσης και εξυφαίνει περαιτέρω στην συνέχεια ένα δεύτερο επαναστατικό τραγούδι, διόλου τυχαία αφιερωμένο στην ελευθερία, αποτινάσσοντας προοδευτικά την θρηνητική του διάθεση με μιαν ηρωική και εκστατική αναδρομή στο θεματικό υλικό του δεύτερου μέρους, σε ανάμνηση της ώρας της θυσίας των τιμώμενων νεκρών.
Θα σας θυμίσει σίγουρα τη μελωδία από το γνωστό Επαναστατικό τραγούδι "Επέσατε θύματα αδέλφια Εσείς". Μουσική κατ' εξοχήν πένθιμη, αλλά και Ηρωική, που ακόμη και ο Πιέρ Πάολο Παζολίνι είχε διαλέξει για την ταινία του "Οιδίπους Τύραννος ο γιος της Μοίρας" Επίσης, ακούγεται στο ''Θωρηκτό Ποτέμκιν'' του Αϊζενστάιν και στο ''Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο'' του Παζολίνι.
Αποποίηση: Το βίντεο δεν προορίζεται για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.
Το ακουστικό περιεχόμενο δεν ανήκει σε εμένα και δεν έχω κέρδος από αυτό το βίντεο. Δεν είμαι κύριος πνευματικών δικαιωμάτων του περιεχομένου. Είναι από την προσωπική μου συλλογή και είναι καθαρά για Διασκέδαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου