Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου: Από τη σημερινή μέρα ξεκινούν τα άγια Πάθη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. .....

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΛΑΙΑ


Εγκαινιάστηκε η 12η Έκθεση φωτογραφίας  στη Λιλαία, με θέμα "ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ". Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την 10-8-2019 και η έκθεση διήρκησε μέχρι χθες.....

Παράλληλα με τα εγκαίνια παρουσιάστηκε η νέα ποιητική συλλογή της Αγοριανίτισσας Συγγραφέως και ποιήτριας Ελένης Παπαγεωργίου με θέμα: "ΧΙΛΙΟΙ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΣΤΙΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΛΑΙΑ"
Η εκδήλωση σημείωσε μεγάλη επιτυχία και την τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Φωκίδας και Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μπούγας καθώς και οι νεοεκλεγέντες αυτοδιοικητικοί Κούσουλας Β. Αδαμάκος Θ. και Τσαούσης Κ.
Το Βιβλίο της Ελένης Παπαγεωργίου προλόγισαν οι: α) Συγγραφέας και ποιήτρια Χρυσοντίνα Παπαδάμ. β) Ιστορικός ερευνητής και Συγγραφέας Δημήτρης Κατοίκος. Την κύρια παρουσίαση του ποιητικού έργου έκανε η Φιλόλογος και Συγγραφέας Αλεξάνδρα Βαμβακά.
Παραθέτω ένα απόσπασμα από την προλόγισή μου.

Δημήτρης Κατοίκος


Ξαφνικά φέτος το καλοκαίρι, ήρθε έτσι απρόσμενα και αναπάντεχα στην Πνευματική ζωή της Αγόριανης μια νέα ποιήτρια.
Η Αγοριανίτισσα εκ μητρός Ελένη Παπαγεωργίου μας εξέπληξε και θα σας εκπλήξει ευχάριστα. Το δροσερό και ανάλαφρο ποιητικό της έργο: «Χίλιοι και ένας στίχοι για τη Λιλαία», που παρουσιάζουμε εδώ απόψε, είναι ούτως ή άλλως ανάσα δροσιάς, όπως άλλωστε ανάσα δροσιάς αποτελεί ολάκερη η τέχνη του ποιητικού λόγου.
Η συγγραφέας που μου έκανε την τιμή να προλογίσω με λίγα λόγια το θαυμάσιο έργο της, δεν είναι η πρώτη φορά που καταπιάνεται με το γραπτό λόγο. Έχει ξαναγράψει αρκετά πεζά κείμενα και κυρίως αρκετά παιδικά παραμύθια.
Ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος όπως η Ελένη, που θήτευσε επί δεκαετίες στον σκληρό και ψυχρό κόσμο της Αγοράς, ως manager πωλήσεων πολυεθνικής εταιρίας, εμφορείται από τέτοιες τρυφερές ευαισθησίες;
Απάντηση: Είναι θέμα κληρονομικού DNA, όταν κατάγεσαι από το κατεξοχήν χωριό των ποιητών, την ξακουστή Αγόριανη. ΝΑΙ είναι δυνατόν! Στον άτεγκτο και υπολογιστικό κόσμο των αριθμών, να αποτελείς την εξαίρεση και να σκαρώνεις με περίσσια ψυχική κατάθεση, παραμύθια και ποιήματα.
Είπα ποιήματα. ΝΑΙ! Πριν λίγο καιρό η Ελένη Παπαγεωργίου αποφασίζει να υπερβεί τα εσκεμμένα. Αποτολμά να μιλήσει έμμετρα και να εκφράσει όλο το ψυχικό της απόθεμα. Απόθεμα που πηγάζει από την άδολη αγάπη της για την ιδιαιτέρα πατρίδα της, την Αγόριανη. Όλα, μα όλα τα ποιήματά της έχουν ως θέμα τους το χωριό της, λες και περιστρέφονται γύρω από ένα νοητό άξονα που ορίζουν τα δυο Κεφαλόβρυσα.
Έχει και μεγάλο θάρρος! Γνωρίζοντας ότι από την Αγόριανη κατάγονται σπουδαίοι ποιητές, αποτολμά να στοιχηθεί πίσω από μια σημαντικότατη λίστα πνευματικών ανθρώπων η οποία κοσμείται από τα ονόματα όπως του Γιάννη Κοφίνη, του Δημητρίου Παπαδάμ, της Σπανδωνίδου, της Χρυσοντίνας Παπαδάμ και άλλων.
Γνωρίζει επίσης ότι λίγο πιο πέρα από την γέφυρα του Κηφισσού έζησαν και μεγαλούργησαν μέσα από την Ποίηση και άλλοι μεγάλοι συντοπίτες ποιητές, όπως οι Σουβαλιώτες Λουκάς Κούσουλας, Γιάννης Μαρρές, Γιώργος Σκουρογιάννης και άλλοι.
Δεν πτοείται! Έχοντας, όπως προείπα, μέσα στο DNA της τα ίδια εκείνα γονίδια που ενέπνευσαν και όλους τους προκατόχους της, και είναι μπολιασμένα με την αύρα του Παρνασσού και το θείο Ομηρικό «καλλίρροον» ύδωρ του Κηφισσού, το τολμά! Άλλωστε το ίδιο αυτό νερό δεν ήταν εκείνο που έδινε ζωή στην Κασταλία πηγή και οίστρωνε την Σύβιλλα για να προβλέπει τα μελλούμενα πάνω στον τρίποδα των Δελφών;
Είναι μεγάλη μου τιμή που στον κατάλογο των δημιουργών που την ενέπνευσαν και τους απαριθμεί σε ειδική σελίδα, συμπεριλαμβάνει και την μετριότητά μου, καθώς από το έργο μου «ΛΙΛΑΙΩΘΕΝ», που παρουσιάστηκε σε τούτο τον ιερό χώρο το καλοκαίρι του 2016, εξιστορεί έμμετρα την ύπαρξη του Αρχαίου Λιλαιώτικου Κεραμουργείου. Κεραμουργείο που παρήγαγε απαράμιλλα έργα κεραμικής τέχνης με αναγραφόμενη ονομασία προέλευσης: «ΛΙΛΑΙΩΘΕΝ», γεγονός σπάνιο και ίσως μοναδικό στον αρχαίο κόσμο.
ΤΗΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΔΗΜΟΣΙΑ!
Το ποιητικό έργο της Ελένης Παπαγεωργίου υμνεί την Λιλαία. Πλέκει το εγκώμιο της μακραίωνης ιστορίας της. Καυχιέται για τα κατορθώματα των άξιων τέκνων της, θρηνεί για τις συμφορές και τις καταστροφές που της προξένησαν τα ανθρώπινα πάθη. Όλη η γραφή περιστρέφεται γύρω από την Λιλαία. Ποια όμως Λιλαία; Την όμορφη Λιλαία του χθες που όλοι νοσταλγούμε και θέλουμε να ξαναζήσουμε. Και επειδή αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί, ελπίζουμε και αγωνιζόμαστε το ωραίο αυτό χθες να γίνει το ευτυχισμένο μας Αύριο.
Δεν θα ευχηθώ στην Ελένη με την τετριμμένη και αδόκιμη έκφραση: «Καλοτάξιδο το βιβλίο της». Τα βιβλία δεν ταξιδεύουν. Απλά αποτελούν το μυστικό, βαθύ ωκεανό που πάνω του ταξιδεύει ο νους του ανθρώπου, χρησιμοποιώντας ως βάρκες τις μαύρες κουκίδες των φθόγγων πάνω στο απέραντο λευκό φόντο.
Θα της ευχηθώ όμως Σουβαλιώτικα, δηλαδή Σβαλιώτικα: 
 «ΜΕ ΓΕΙΑ ΚΑΙ Σ΄ ΑΝΩΤΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΔΙΑΦΟΡΑ»
Μετά από μια απαγγελία της ποιήτριας που παρουσιάζουμε σήμερα, το λόγο θα πάρει η φιλόλογος και Συγγραφέας Αλεξάνδρα Βαμβακά που θα εμβαθύνει αναλυτικά στο ποιητικό έργο της Ελένης Παπαγεωργίου: «Χίλιοι και ένας στίχοι για την Λιλαία».
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΑΠΟΛΑΥΣΗ















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου