Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019

Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην οργανωμένη καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και στη διακίνηση ναρκωτικών, σε περιοχές της Φωκίδας και της Φθιώτιδας

Δηλώσεις Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Στερεάς Ελλάδας, Υποστράτηγου Γεωργίου Κανέλλου και Προϊσταμένου Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων, Αστυνόμου Α’ Σταύρου Κουτουλογένη,.....
σχετικά με εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην οργανωμένη καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και στη διακίνηση ναρκωτικών, σε περιοχές της Φωκίδας και της Φθιώτιδας.
Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδας, Υποστράτηγος Γεώργιος Κανέλλος :
Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας,
Σας καλέσαμε σήμερα εδώ, προκειμένου να σας παρουσιάσουμε μία σημαντική υπόθεση που χειρίστηκε με μεθοδικότητα το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας, στο πλαίσιο της οποίας εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση, με πεδίο δράσης την οργανωμένη καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και τη διακίνηση ποσοτήτων ναρκωτικών, σε περιοχές της Φωκίδας και της Φθιώτιδας.
Η αποδόμηση της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης, είναι αποτέλεσμα πολύμηνης και εμπεριστατωμένης έρευνας, κατά τη διάρκεια της οποίας, χρησιμοποιήθηκαν ειδικές ανακριτικές τεχνικές, αξιοποιήθηκαν κατάλληλα στοιχεία, διακριβώθηκε η σύνθεση και ο τρόπος δράσης των μελών της και εντοπίστηκαν γεωγραφικά οι δυσπρόσιτες περιοχές, όπου τα μέλη της καλλιεργούσαν συστηματικά μεγάλο αριθμό δενδρυλλίων κάνναβης.
Στο τελικό στάδιο των ερευνών, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, η οποία οργανώθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας, με την συνδρομή αστυνομικών δυνάμεων και από άλλες Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν συνολικά έξι (6) μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και το «αρχηγικό» της μέλος, ενώ ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται τέσσερα (4) ακόμη μέλη της.
Συγκεκριμένα, χθες το πρωί εκριζώθηκαν περισσότερα από (200) δενδρύλλια κάνναβης, που καλλιεργούνταν σε δύο (2) φυτείες, εκτεινόμενες σε δύσβατες δασικές περιοχές της Φωκίδας. Επίσης, μεταξύ άλλων, κατασχέθηκαν πάνω από έξι (6) κιλά ακατέργαστης κάνναβης, ζυγαριές ακριβείας, όπλα, φορητοί ασύρματοι και χρηματικό ποσό, προερχόμενο από την διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών.
Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να επισημάνω ότι όπως προέκυψε από την έρευνα, η φυτεία με (700) συνολικά δενδρύλλια κάνναβης, που εντοπίστηκε στις αρχές του περασμένου μήνα, σε ορεινή και δυσπρόσιτη περιοχή του Δημοτικού διαμερίσματος Καρυάς Καμένων Βούρλων Φθιώτιδας, καλλιεργείτο ομοίως από μέλη της προαναφερόμενης εγκληματικής οργάνωσης.
Γίνεται μνεία, ότι τα παράνομα έσοδα που θα αποκόμιζε το εγκληματικό δίκτυο, από τη συγκομιδή και διάθεση της αποξηραμένης ακατέργαστης κάνναβης, από τα δενδρύλλια των ανωτέρω τριών (3) φυτειών, υπολογίζονται τουλάχιστον στο (1.000.000) ευρώ.
Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, έχει καταρτήσει και υλοποιεί συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο κατά των ναρκωτικών, που αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του διαχρονικού αυτού προβλήματος, το οποίο αποτελεί «μάστιγα», κυρίως για τους νέους ανθρώπους.
Η εξάρθρωση της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης και η σύλληψη των μελών της, έρχεται να επιβεβαιώσει ακριβώς αυτή την επίμονη και διαρκή μας προσπάθεια, για την καταπολέμηση του φαινομένου.
Αξίζουν, πραγματικά, πολλά συγχαρητήρια στους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας που διεξήγαγαν με υψηλό υπηρεσιακό ζήλο τις ανωτέρω έρευνες, καθώς και σε όλους τους αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας, οι οποίοι συμμετείχαν στη χθεσινή άρτια συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση.
Λεπτομέρειες της υπόθεσης, θα δοθούν από τον Εκπρόσωπο Τύπου της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Προϊστάμενος Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων και Δημοσίων Σχέσεων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας, Α/Α’ Σταύρος Κουτουλογένης :
Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας και από εμένα,
Όπως σας προανάφερε ο κ. Γενικός, πρόκειται για μία σημαντική επιτυχία του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας, στο πλαίσιο της οποίας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούταν συστηματικά τόσο στην καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης, όσο και στη διακίνηση ποσοτήτων ναρκωτικών, κυρίως κάνναβης αλλά και κοκαΐνης.
Η αποδόμηση της ανωτέρω εγκληματικής οργάνωσης και η σύλληψη έξι (6) συνολικά μελών της, είναι αποτέλεσμα ευρείας κλίμακας συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες (01-08-2019) πρωινές ώρες, σε περιοχές της Φωκίδας και της Φθιώτιδας.
Η συγκεκριμένη επιχείρηση οργανώθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας, ενώ συμμετείχαν σε αυτή αστυνομικοί του Τμήματος Άμεσης Δράσης Λαμίας, των Αστυνομικών Τμημάτων Στυλίδας και Λοκρών, καθώς και των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.), της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας.
Αναλυτικότερα, συνελήφθησαν τρεις (3) αλλοδαποί, ηλικίας 43, 39 και 26 ετών, καθώς και τρεις (3) ημεδαποί, ηλικίας 62, 55 και 46 ετών. Επιπλέον, ταυτοποιήθηκαν τέσσερα (4) ακόμη μέλη της, εκ των οποίων τρεις αλλοδαποί, ηλικίας 42, 36 και 31 ετών, καθώς και ένας 35χρονος ημεδαπός.
Κατά τη διάρκεια των χθεσινών ερευνών, συνελήφθη ένας ακόμη 25χρονος αλλοδαπός, ο οποίος δεν αποτελεί μέλος της εγκληματικής οργάνωσης και κατηγορείται για παραβάσεις νομοθεσίας περί ναρκωτικών.
Όπως προέκυψε από την ενδελεχή έρευνα, η εγκληματική οργάνωση, ηγετικό μέλος της οποίας ήταν ο 43χρονος, διέθετε ιεραρχική δομή και συγκρότηση, με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους.
Σκοπός της ήταν, αφενός μεν η συστηματική καλλιέργεια μεγάλου αριθμού δενδρυλλίων κάνναβης, σε απομακρυσμένες και δύσβατες ορεινές περιοχές των Νομών Φθιώτιδας και Φωκίδας, αφετέρου δε η συγκομιδή της παραγόμενης ποσότητας ακατέργαστης κάνναβης και η περεταίρω εμπορία της, είτε σε άλλους διακινητές, είτε απευθείας σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της χθεσινής επιχείρησης, εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά (208) δενδρύλλια κάνναβης, ύψους έως και (1,5) μέτρων, από δύο φυτείες περιοχών του Αθανάσιου Διάκου και του Πανουργιά Φωκίδας. Όπως διαπιστώθηκε, οι φυτείες εκτείνονταν σε εκχερσωμένες και μη περιφραγμένες εκτάσεις, αποτελούμενη η πρώτη από (158) δενδρύλλια κάνναβης και η δεύτερη από (50) δενδρύλλια κάνναβης.
Επίσης, όπως σας επισήμανε ο κ. Γενικός, διακριβώθηκε ότι η φυτεία με (700) δενδρύλλια κάνναβης, που εκριζώθηκαν την 02-07-2019 σε ορεινή, δύσβατη και απόκρημνη περιοχή της Καρυάς Καμένων Βούρλων Φθιώτιδας, καλλιεργούταν ομοίως από μέλη της ανωτέρω εγκληματικής οργάνωσης (σχετικό το από 03-07-2019 Δελτίο Τύπου).
Τα μέλη της, τα οποία για τις μεταξύ τους συνεννοήσεις, χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένη φρασεολογία - κώδικα επικοινωνίας, είχαν διακριτούς ρόλους (διακίνησης, καλλιέργειας, μεταφοράς και απόκρυψης των ναρκωτικών), ενώ αποκόμιζαν σημαντικά οικονομικά οφέλη.
Υπολογίζεται ότι από τις προαναφερόμενες τρεις φυτείες, θα συγκομίζονταν τουλάχιστον (410) κιλά αποξηραμένης ακατέργαστης κάνναβης, με το παράνομο οικονομικό όφελος από την πώληση των ναρκωτικών, να προσδιορίζεται ότι θα υπερέβαινε το (1.000.000) ευρώ.
Κατά τη διάρκεια της ευρείας κλίμακας επιχείρησης, διενεργήθηκαν νομότυπες έρευνες σε οικίες, αποθηκευτικούς χώρους (καβάτζες) και οχήματα των συλληφθέντων, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
  • (6) κιλά και (329,6) γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,
  • (6) ζυγαριές ακριβείας,
  • πολεμικό τυφέκιο και (5) κυνηγετικά όπλα,
  • (3) φορητοί ασύρματοι,
  • (41) φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, καθώς και
  • το συνολικό χρηματικό ποσό των (7.045) ευρώ, προερχόμενο από την διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών.
Το προανακριτικό έργο διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας, ενώ οι συλληφθέντες, με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας.
Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι πρόσφατα πραγματοποιήσαμε παρουσίαση δύο ακόμη σημαντικών υποθέσεων, στο πεδίο καταπολέμησης των ναρκωτικών και συγκεκριμένα εντοπισμού μεγάλης φυτείας δενδρυλλίων κάνναβης, σε δύσβατη αγροτική περιοχή της Φωκίδας και σύλληψης δύο καλλιεργητών αυτής, που έφεραν επάνω τους βαρύ οπλισμό και ήταν δραπέτες φυλακών, καθώς και εξάρθρωσης εγκληματικής οργάνωσης και δύο συμμοριών διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, σε περιοχές της Εύβοιας.
Οι Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας, εντείνουν και βελτιστοποιούν τις επιχειρησιακές τους δράσεις, με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων των μορφών εγκληματικότητας και συνακόλουθα την προστασία των συνανθρώπων μας.
Σας ευχαριστούμε για την σημερινή σας παρουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου