Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019

Η ''αστεία'' ιστορία με το μνημείο του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες (video)

Η διδάκτωρ αρχαιολογίας Φανουρία Δακορώνια παραθέτει την άγνωστη και ομολογουμένως…
αστεία ιστορία που κρύβει το περίφημο μνημείο του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες.

Το… μνημείο του «σκανδάλου»

«Πριν από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, κάποιος ομογενής της Αμερικής, ονόματι Δουσμάνης, Σπαρτιάτης την καταγωγή, πρόσφερε χρήματα για την ανέγερση μνημείου του Λεωνίδα στη Σπάρτη. Ανετέθη τότε στον γλύπτη Φαληρέα να κάνει άγαλμα. Λόγω του πολέμου, οι ενέργειες σταμάτησαν.

Μετά τον πόλεμο ο Φαληρεύς τελείωσε το άγαλμα, αλλά ο αρχικός χορηγός Δουσμάνης είχε πεθάνει. Έτσι ο γλύπτης φρόντισε και ήρθε σε επαφή με την οργάνωση ΑΧΕΠΑ, της οποίας ο τότε πρόεδρος Χάρης Μπούρας συγκέντρωσε τριακόσιους ομογενείς Σπαρτιάτες της Αμερικής, που προσέφεραν από 300 δολάρια ο καθένας για την ανέγερση του μνημείου στη Σπάρτη».


Τα ευτράπελα όμως μόλις τότε άρχιζαν. Σε πρώτη φάση, το άγαλμα του Σπαρτιάτη πολεμιστή σκανδάλισε τις εκκλησιαστικές Αρχές!

«Επειδή το άγαλμα του Λεωνίδα παριστάνεται γυμνό, ο τότε δεσπότης της περιοχής αντέδρασε στην κατασκευή του και τελικά αποφασίστηκε το μνημείο και το άγαλμα του Λεωνίδα να στηθεί στις Θερμοπύλες. Μάλιστα οι τριακόσιοι εκείνοι δωρητές έλαβαν τον τίτλο των Ιπποτών των Θερμοπυλών. Ζητήσανε, όμως, να γραφτούν τα ονόματά τους στην όψη του Μνημείου. Ο Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων, Σπ. Μαρινάτος, αντέδρασε και τελικά υπεχώρησε και δέχθηκε να γραφτούν τα ονόματα στην πίσω όψη του μνημείου.

Έτσι κι έγινε. Το γεγονός όμως σχολιάστηκε δυσμενώς πολλές φορές, και υπήρξαν μάλιστα και αστείες παρεξηγήσεις…

Πολλοί νόμιζαν ότι αυτοί ήταν οι τριακόσιοι Σπαρτιάτες του Λεωνίδα, που έπεσαν στη φημισμένη μάχη! Τελικά το 1968/69 δόθηκε εντολή και αφαιρέθηκαν αυτές τις πλάκες.

Αντικαταστάθηκαν με δύο άλλες, όπου γράφτηκαν τα ονόματα του αρχικού χορηγού και εμπνευστού του μνημείου Δουσμάνη και του προέδρου του ΑΧΕΠΑ Χάρη Μπούρα, που φρόντισε για τη συγκέντρωση του ποσού, τα ονόματα των τριών μελών της επιτροπής που εξετέλεσε το μνημείο και του γλύπτου Φαληρέα.

Μνημονεύεται επίσης ότι το μνημείο έγινε με δαπάνη τριακοσίων ομογενών της Αμερικής».

Στο παρακάτω video βλέπουμε τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Βασιλιά της Σπάρτης Λεωνίδα στις Θερμοπύλες από τον Βασιλιά Παύλο στις 30/06/1955.

 

Περιγραφή ιστορικού video
Κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής, η οποία λαμβάνει χώρα στις Θερμοπύλες παρουσία μελών της βασιλικής οικογένειας, άλλων επισήμων και πλήθους κόσμου, ο Βασιλιάς Παύλος πραγματοποιεί τα αποκαλυπτήρια αγάλματος του Βασιλιά της Σπάρτης Λεωνίδα.

Πλήθος κόσμου βρίσκεται συγκεντρωμένος σε τοποθεσία των Θερμοπυλών, όπου, με πρωτοβουλία της ελληνοαμερικανικής οργάνωσης «Τάγμα των Ιπποτών των Θερμοπυλών», πρόκειται να πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια αγάλματος του Βασιλιά της Σπάρτης Λεωνίδα. 

Ο Βασιλιάς Παύλος, η Βασίλισσα Φρειδερίκη, ο Διάδοχος Κωνσταντίνος και οι Πριγκίπισσες Σοφία και Ειρήνη προσέρχονται με αυτοκίνητο στο χώρο της τελετής, όπου τους υποδέχεται ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Αχιλλέας Γεροκωστόπουλος. 

Η βασιλική οικογένεια λαμβάνει τη θέση από την οποία θα παρακολουθήσουν την τελετή. 

Ο Αρχηγός του «Τάγματος των Ιπποτών των Θερμοπυλών» Μπούρας εκφωνεί ομιλία. 

Ο Καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Σπυρίδων Μαρινάτος εκφωνεί ομιλία. 

Ο Βασιλιάς Παύλος αποκαλύπτει το άγαλμα και διανέμει αναμνηστικά δώρα στους παριστάμενους στην τελετή. 

Στρατιωτική μπάντα, άνδρες του Στρατού Ξηράς, καθώς και μαθητές και μαθήτριες με παραδοσιακές ενδυμασίες παρελαύνουν ενώπιων του Βασιλιά Παύλου.

Περισσότερα για το ποια είναι η κυρία Φανουρία Δακορώνια δείτε εδώ.

επιμέλεια άρθρου: Βασίλης Μιχαλάκης

kaliterilamia.gr

1 σχόλιο:

  1. NATAN MONO H MONH AΣΤΕΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΝ ΕΝΔΟΞΟΤΕΡΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΩΡΙΕΑ ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑ!!
    ΟΣΗ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΑΡΧΙΑ ΔΩΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΓΝΗΣΙΑ ΑΡΧΑΙΑ ΔΩΡΙΔΑ, ΤΟΣΗ ΣΧΕΣΗ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ 300 ΧΟΡΗΓΟΙ-ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΥΣΙΑΣΘΕΝΤΕΣ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΩΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 700 ΘΕΣΠΙΕΙΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή