Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

Τομεακή Επιτροπή Φωκίδας του ΚΚΕ: Ανακοίνωση για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των μεταναστών εργαζομένων στις πτηνοτροφικές μονάδες του Ευπαλίου Φωκίδας


Η Τομεακή Επιτροπή Φωκίδας του ΚΚΕ, με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό βίας και τους τραυματισμούς μεταξύ εργαζομένων μεταναστών στην περιοχή του Ευπαλίου,....
θέλει να αναδείξει και να καταγγείλει στο λαό της περιοχής τα αίτια που οδηγούν σε αυτά τα φαινόμενα. Αίτια που δεν είναι τίποτε άλλο από την ακραία φτώχεια και την εκμετάλλευση που συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις και το σύστημα που αυτές υπηρετούν, έχουν επιβάλει και στηρίζουν. 
Μέσα από αυτό το γεγονός, έρχονται στην επιφάνεια οι άσχημες συνθήκες ζωής και δουλειάς των μεταναστών εργατών και στην περιοχής μας. Νόμιμα πλέον και μέσω εργολαβίας, διάφοροι επιτήδειοι στήνουν δουλεμπορικά γραφεία με την κάλυψη του προσωπείου Μ.Κ.Ο., στοιβάζουν δεκάδες ή και εκατοντάδες μετανάστες ανά περιοχές, προσφέροντάς τους ως τζάμπα εργατικό δυναμικό στους εργοδότες. Αυτή την ένταξη των μεταναστών εννοούσε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που κλιμακώνει ακόμα περισσότερο η ΝΔ σήμερα. Τα καταλύματα που στοιβάζονται και πληρώνουν και ενοίκιο μάλιστα, δεν είναι τίποτα παραπάνω από αποθήκες και εγκαταλελειμμένα κτίρια στα οποία διαμένουν πάνω από 10 άτομα. Σταθερό ωράριο εργασίας δεν υπάρχει, τα μεροκάματα αμφίβολα, χωρίς αναρρωτικές και κανονικές άδειες, με περιπτώσεις ακόμα και ανθρώπων που δουλεύουν νηστικοί.
Η περιβόητη ανάπτυξή τους, με όσα κοσμητικά επίθετα και αν τη στολίζουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, πατάει πάνω στα ανύπαρκτα δικαιώματα και στα τσακισμένα μεροκάματα ελλήνων και μεταναστών εργατών. Αυτό το καθεστώς εκμεταλλεύονται και οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους και να φουσκώνουν τα πορτοφόλια των ιδιοκτητών τους.
Η όποια αναμονή και καθυστέρηση στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων, στο όνομα του τέλους των μνημονίων και της καπιταλιστικής ανάπτυξης, θα διαιωνίζει και θα επεκτείνει της συνθήκες γαλέρας στον κλάδο των τροφίμων και σε κάθε χώρο δουλειάς. Πρέπει άμεσα να διεκδικήσουν:  
  • Από την κυβέρνηση και τις αρχές της περιοχής να εξασφαλίσουν τη διαμονή των εργατών σε ανθρώπινες συνθήκες. 
  • Από την εργοδοσία και τους κρατικούς φορείς, εξασφάλιση επαρκών και υγιεινών χώρων διαμονής και τακτικό έλεγχό τους από Υγειονομική Επιτροπή. 
  • Συμβάσεις εργασίας, αυξήσεις στα μεροκάματα-ψίχουλα, 8ωρο που θα μειώνεται σε περίπτωση υψηλών θερμοκρασιών κατά τα ισχύοντα σε άλλους κλάδους. 
  • Υποχρεωτική παροχή ενός τουλάχιστον ρεπό την εβδομάδα, τακτικό έλεγχο από την Επιθεώρηση Εργασίας για τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας. 
  • Πλήρη ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη για όλους. 
  • Να δοθούν άμεσα άδειες παραμονής στους μετανάστες εργάτες. 
  • Υπογραφή διακρατικών συμφωνιών με τις χώρες καταγωγής τους και τη μεταφορά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου