Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Τρίτη 16 Απριλίου 2024 σήμερα...Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών η Αικατερίνη Νικ. Φούρλα, εχθές το βράδυ......

Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Ένταξη του Δήμου Δελφών στο πρόγραμμα WiFi for Europe (WiFi4EU)


Πριν από λίγες ημέρες, εκδόθηκαν τα τελικά αποτελέσματα της δεύτερης φάσης υποβολών αιτημάτων για λήψη χρηματοδότησης, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος WiFi4EU και ο Δήμος Δελφών βρίσκεται ανάμεσα στους επιτυχόντες....
 
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του προγράμματος WiFi for Europe (WiFi4EU) θα αναπτυχθούν δίκτυα WiFi που θα παρέχουν στους πολίτες δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους (π.χ. πλατείες, πάρκα, δημόσια κτίρια κλπ.). Η χρηματοδότηση των δικαιούχων γίνεται με τη χορήγηση δελτίου (voucher) το οποίο εξαργυρώνεται από την ΕΕ, μετά την εγκατάσταση και λειτουργία του δικτύου.

Υπενθυμίζουμε ότι, ο ανταγωνισμός μεταξύ των δήμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως και τώρα έτσι και κατά την πρώτη φάση υποβολής των αιτημάτων το Νοέμβριο του 2018, ήταν πολύ μεγάλος, καθώς υπεβλήθησαν περίπου 12.500 αιτήσεις για μόλις 3.400 κουπόνια (ποσοστό ικανοποίησης αιτημάτων: 27%). Προκαθορίστηκε η κατανομή τουλάχιστον 15 δελτίων ανά χώρα, ενώ η συνολική αξία των δελτίων ανά χώρα δεν θα έπρεπε να υπερβαίνει το 8% του προϋπολογισμού της πρώτης πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων.

Ο Δήμος Δελφών είχε υποβάλλει και τότε έγκυρη αίτηση στην πρόσκληση του προγράμματος WiFi4EU, με καθυστέρηση ορισμένων λεπτών χωρίς δική του υπαιτιότητα λόγω τεχνικού προβλήματος της συγκεκριμένης διαδικτυακής πύλης, γεγονός που έγινε αποδεκτό από την αρμόδια αρχή, η οποία μας προέτρεψε να συμμετέχουμε στη 2η πρόσκληση του προγράμματος, τον εφετινό Απρίλιο. Δυστυχώς, αν και θέσαμε τα παραπάνω στοιχεία στην δημοσιότητα, κάποιοι μηδενιστές μας χλεύασαν.

Ο Δήμος Δελφών όμως αξιοποιώντας την συνεργασία του με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), ένα από τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας που βρίσκεται μέσα στη λίστα με τους TOP-20 ερευνητικούς φορείς της Ε.Ε., κατάφερε να ενταχθεί και στο συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι το ποσοστό λήψης κουπονιών χρηματοδότησης, σε εθνικό επίπεδο (εξαιρουμένων των δήμων που εκπροσωπήθηκαν από το ΕΚΕΤΑ), ανήλθε μόλις στο 31%. Εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος το Δημοτικό μας Συμβούλιο θα προχωρήσει στην αποδοχή του κουπονιού και μαζί με το ΕΚΕΤΑ θα προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Η σημασία της συγκεκριμένης ένταξης έγκειται κυρίως στην δημιουργία μίας πιλοτικής υποδομής. Τη συγκεκριμένη πολιτική εφαρμόζουμε ήδη καθολικά δημιουργώντας έναν «ευφυή Δήμο» (smartcity). Πρόκειται για το ήδη υλοποιούμενο μεγάλο έργο της πλήρους αντικατάστασης του οδοφωτισμού μας, σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό, που εκτός από τη μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας και οικονομικών πόρων που θα αποφέρει, συμπεριλαμβάνει και πολλές smart εφαρμογές (αισθητήρες, WiFi κ.λπ.).

Για μια ακόμη φορά, με υπομονή και επιμονή, κόντρα σε εύκολους και αόριστους αφορισμούς για την αποτελεσματικότητα της Δημοτικής Αρχής μας πετύχαμε τον στόχο μας, προς όφελος όλων των συμπολιτών μας. Ευχαριστούμε το ΕΚΕΤΑ και φυσικά τα υπηρεσιακά μας στελέχη για την αγαστή τους συνεργασία, η οποία έφερε αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα.
           
 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Θανάσης Παναγιωτόπουλος
Δήμαρχος Δελφών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου