Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τρίτη 23 Απριλίου..... η εορτή του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου μεταφέρεται τη Δευτέρα, 6 Μαΐου 2024.....Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.....

Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

OΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΧΩΡΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ (Ο.Χ.Ε.) στο Πρόγραμμα του Υποψήφιου Περιφερειάρχη Δημ. Αναγνωστάκη.


Του Βασίλη Τσιτσιρίγκου *
Οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις ή Προγράμματα Ολοκληρωμένης μορφής, που κατατίθενται στο πρόγραμμα του Υποψήφιου Περιφερειάρχη Δημήτρη Αναγνωστάκη,....
είναι το νέο στοιχείο και η καινοτομία στο προγραμματικό επίπεδο, πέραν του τρόπου που μας έχει συνηθίσει το ΕΣΠΑ.
Οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) «ακολουθούν», τα Ολοκληρωμένα Προγράμματα (ΟΠΑΑΧ) και τα Ειδικά
Αναπτυξιακά Προγράμματα (ΕΑΠΤΑ) που γνωρίσαμε στο παρελθόν.
Ταυτόχρονα αποτυπώνονται στο νέο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) που εισήχθη πρόσφατα (15/3) στην ελληνική Βουλή για να αποτελέσει νόμο του Κράτους.
Η επιλογή μας να προτάξουμε τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις για την Στερεά βασίζεται :
α) Στην προηγούμενη εμπειρία μας από τον σχεδιασμό-εφαρμογή των Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων και σε υπάρχουσες μελέτες για την ελληνική περιφέρεια,
β) Στην επιλογή να συγκεντρώσουμε πόρους (ανθρώπινους/οικονομικούς) σε συγκεκριμένα προβλήματα η πλεονεκτήματα της περιφέρειας, για να πετύχουμε το μέγιστο αναπτυξιακό αποτέλεσμα, και να αποφύγουμε τον κατακερματισμό των πόρων,
γ) Στην βαθειά πεποίθηση ότι ο περιφερειακός προγραμματισμός έρχεται να αντιμετωπίσει και να λύσει συνολικά προβλήματα, και δεν περιορίζεται σε στενά διοικητικά όρια.

Το Υπ. Ανάπτυξης εξέδωσε την εγκύκλιο 81168/ΕΥΣΣΑ 1796/30-07-2015, στην οποία αναφέρεται, ότι οι ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις είναι εργαλείο ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης για την εφαρμογή αναπτυξιακών στρατηγικών συγκεκριμένων χωρικών ενοτήτων. Οι περιοχές αυτές, είτε παρουσιάζουν συγκεκριμένα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με συνολικό τρόπο, είτε διακρίνονται από σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν και να μεγιστοποιηθούν με βάση ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο. Ο ολοκληρωμένος χαρακτήρας της χωρικής στρατηγικής εξασφαλίζεται με συμπληρωματικότητα και συνεκτικότητα των δράσεων, και αντιπροσωπευτικότητα του «συστήματος διακυβέρνησης».
Στόχοι της χωρικής στρατηγικής της κάθε περιοχής είναι, η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης και απασχόλησης, η με κοινωνικούς όρους βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών και η διατήρηση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος με βάση την αειφόρο προσέγγιση της αναπτυξιακής διαδικασίας. Οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τα Ταμεία ΕΚΤ, ΕΤΠΑ, Ταμείο Συνοχής, το ΠΔΕ, το νέο ΕΠΑ, μέσω συνδυασμένων δράσεων και επενδύσεων.

1. Στην Βοιωτία, προτείνουμε την Ο.Χ.Ε. Κωπαΐδας καθώς αποτελεί και το πλεονέκτημα της Περιφέρειας στον αγροτικό τομέα, και την υλοποίηση της ΟΧΕ του Ασωπού για την Περιβαλλοντική Προστασία και Στήριξη της Βιομηχανίας.
2. Στην ορεινή ζώνη Φωκίδας-Βοιωτίας-Φθιώτιδαςπροτείνουμε την ΟΧΕ Παρνασσού-Δελφών, με πλεονεκτήματα, ότι είναι «τόπος τουριστικού προορισμού», τους Δελφούς, το Χιονοδρομικό Κέντρο.
3. Η Ευρυτανία προτείνεται με βάση και το αναθεωρημένο Χωροταξικό, να αποτελέσει συνολικά περιοχή ήπιας Ανάπτυξης Πιλοτικής Μορφής (Κέντρο ορεινής Οικονομίας).
4. Η ζώνη Πλατύστομο-Καμένα Βούρλα-Αιδηψό, μπορεί να αποτελέσει χώρο Ολοκληρωμένου Σχεδιασμού με επίκεντρο τις Ιαματικές πηγές ως σημαντικό πόρο.
5. Στην Εύβοια η περιοχή Αλιβερίου να «μετεξελιχτεί» σε Πράσινο Ενεργειακό Κέντρο, αλλά και στις Φθίνουσες Βιομηχανικές περιοχές Μαντουδίου, Χαλκίδας, θα εξεταστούν ειδικά σχέδια για να αντιμετωπιστούν τα ιδιαίτερα προβλήματα ανεργίας και αποβιομηχάνισης.
Τέλος κατόπιν μελέτης θα μπορούσαν να υλοποιηθούν δύο Ειδικά Αναπτυξιακά προγράμματα προς όφελος της Υπαίθρου και της Τοπικής Οικονομίας.
6. Ένα Ειδικό Σχέδιο για την Κτηνοτροφία σε όλη την ορεινή ζώνη της περιφέρειας με Ζωικό Κεφάλαιο, με υποδομές, μεταποίηση των προϊόντων ζωικής προέλευσης, τοπικά σήματα, συνεργασίες παραγωγών, καταναλωτών, μεταποιητών κ.α.
7. Ένα Ειδικό Σχέδιο Επανάχρησης της υπό εγκατάλειψη Σιδηροδρομικής Γραμμής Λιανοκλάδι-Τιθορέα, με συντήρηση του σιδηροδρομικού υλικού, Ανακαίνιση και Επανάχρηση κτιρίων, Μουσείο Σιδηροδρομικής Τέχνης, αξιοποίηση και για τουριστικούς σκοπούς κ.α.
……………………………………………………………………
Δεν τρέφουμε αυταπάτες…Μέσα στην κυριαρχία της εικόνας, της επικοινωνιακής τακτικής και του θεάματος των εκλογών, όλα αυτά ενδεχομένως να φαντάζουν περιττά.
Όμως η επόμενη μέρα των εκλογών θάναι πάλι εδώ…Πεισματάρα να θέτει ξανά και ξανά τα κεφαλαιώδη ζητήματα της Ανεργίας-Απασχόλησης, της Οικονομικής Μεγένθυνσης, της Παραγωγής Εισοδήματος.
Για μας, την παράταξη ΣΤΕΡΕΑ ΥΠΕΡΟΧΗΣ και τον Υποψήφιο Περιφερειάρχη Δημήτρη Αναγνωστάκη, η ανασυγκρότηση της περιφέρειας, δεν είναι ρητορική εκφώνηση για τα καφενεία και τις εκλογές.
Είναι ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ και ΑΠΟΨΗ, με όρους εμπειρίας, εφικτότητας, ρεαλισμού.

* Ο Βασίλης Τσιτσιρίγκος είναι Οικονομολόγος - Γεν. Δ.ντής Αναπτυξιακής Εταιρείας
Υποψήφιος στις Περιφερειακές Εκλογές με την ΣΤΕΡΕA ΥΠΕΡΟΧΗΣ στην ΒΟΙΩΤΙΑ.
Ε-mail : repa1719@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου