Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Κυριακή 7 Απριλίου 2019

ΑΕΚ-ΠΑΡΤΙΖΑΝ-ΕΝΑΣ ΦΙΛΙΚΟΣ ΜΕΣΩ ΠΟΛΕΜΟΥ


Ήταν Μεγάλη Τετάρτη 7 Απριλίου του 1999 όταν η ΑΕΚ βρέθηκε στην τότε Γιουγκοσλαβία για το φιλικό παιχνίδι με την Παρτίζαν. Δώστε βάση στην ημερομηνία......
Η περίοδος ήταν τρομερά δύσκολη καθώς η Γιουγκοσλαβία βρισκόταν εν μέσω των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ για το θέμα του Κοσόβου. Χρειαζόταν τόλμη και μία σχετική τρέλα για να γίνει εκείνο το ταξίδι. Βρέθηκαν και τα δύο και κάπως έτσι η Ενωση έγραψε ιστορία. Έχουν περάσει ακριβώς 20 χρόνια από εκείνο του ματς .
 Η ΑΕΚ δεν μπορούσε να ταξιδέψει αεροπορικώς μέχρι το Βελιγράδι καθώς το αεροδρόμιο ήταν κλειστό λόγω των βομβαρδισμών. Προτιμήθηκε η λύση της πτήσης στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας και εν συνεχεία του ταξιδιού στο Βελιγράδι με το λεωφορείο. Δεν ήταν απολύτως ασφαλές, κανείς δεν μπορούσε να διασφαλίσει στην Ενωση ότι κάποια αδέσποτη οβίδα δεν θα έσκασε στο πούλμαν. Παρόλα αυτά η ΑΕΚ, που είχε προπονητή εκείνη την εποχή τον θρύλο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου Ολεγκ Μπλαχίν, το τόλμησε και έφτασε μ' αυτόν τον τρόπο στο Βελιγράδι.
Ως άνθρωπος με βαθιά αντιπολεμικά αισθήματα, ο Μανώλης Γλέζος δεν μπορούσε να μείνει ασυγκίνητος από την πρωτοβουλία που πήρε εκείνη την εποχή,   και μπήκε στο αεροπλάνο για να φτάσει μαζί με τους υπόλοιπους στο εμπόλεμο Βελιγράδι.
Από τη στιγμή που πέρασε τα σύνορα της τότε Γιουγκοσλαβίας με την Ουγγαρία, η αποστολή της ΑΕΚ, η οποία συνοδευόταν και από δημοσιογράφους, αποθεωνόταν παντού. Κόσμος έριχνε στο δρόμο ψωμί και αλάτι κατά τα τοπικά έθιμα ενώ παντού κυμάτιζαν ελληνικές σημαίες μαζί φυσικά με τις γιουγκοσλαβικές. Ελληνικές σημαίες υπήρχαν και στο γήπεδο που έγινε το ματς το οποίο τελείωσε πρόωρα, στο 61ο λεπτό, αφού οπαδοί εισέβαλαν ειρηνικά στον αγωνιστικό χώρο φωνάζοντας χαρακτηριστικά "Ελλάς" και "ΑΕΚ". Ήταν στιγμές που πέρασαν στην ιστορία. 
Το τελικό αποτέλεσμα, που φυσικά δεν είχε καμία ιδιαίτερη σημασία, ήταν το 1-1. Προηγήθηκαν οι γηπεδούχοι στο 13'με τον Ματέγια Κέζμαν ο οποίος μετέπειτα έκανε μεγάλη καριέρα στα ευρωπαϊκά γήπεδα ενώ για την ΑΕΚ ισοφάρισε ο Πάρης Ζουμπούλης στο 26ο λεπτό. Οι δύο ομάδες είχαν στις φανέλες τους ένα στόχο, αντιπολεμικό σύμβολο της εποχής για να δείξουν παντού την αντίθεσή τους στην επιλογή του ΝΑΤΟ να βομβαρδίσει τη Γιουγκοσλαβία. Στο γήπεδο τέλος έδωσαν το παρόν 15.000 θεατές παρά το γεγονός ότι είχαν πωληθεί και τα 40.000 εισιτήρια. Η έλλειψη καυσίμων ανάγκασε πολύ κόσμο να παραμείνει στο σπίτι του.. 
Ν.Σ.

22 σχόλια:

  1. ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΩ ΚΑΙ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ,ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ! ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΑΤΕ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΜΕ ΠΑΘΟΣ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ-ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΝΑΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΚΛΑΙΕΙ. ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΒΑΣΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΜΕΤΑ ΑΥΤΟ ΝΑ ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΕΙ ΠΙΟ ΑΝΕΤΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ. ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΖΑΕΦ ΟΠΩΣ ΟΛΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΘΑ ΒΡΑΒΕΥΤΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ. Η ΤΡΑΓΙΚΗ ΕΙΡΩΝΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ,ΝΑ ΒΡΑΒΕΥΕΣΑΙ ΜΕ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ ΕΠΕΙΔΗ ΣΥΜΒΑΛΕΙΣ ΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ ΣΕ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ. Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΞΕ ΟΛΗ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ.
    https://difernews.gr/ta-skopia-ginontai-vasi-chimikon-oplon-tou-nato-oikologiki-apeili-gia-tin-ellada/

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  2. Το Σαββατοκύριακο που πέρασε βρέθηκα για μία κοινωνική υποχρέωση στη Θεσσαλονίκη. Επιστρέφοντας στην Πάτρα όπου διαμένω αισθάνθηκα από τη μια μεριά ανακούφιση και υπερήφανος ως Έλληνας και από την άλλη λίγο προβληματισμένος. Αμέσως θα μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις μου και περιμένω τα σχόλιά σας.
    Η περηφάνεια προέρχεται ότι η όμορφη Συμπρωτεύουσα (τι χαρακτηρισμός και αυτός, σαν να λέμε, συγκατοίκηση, συνενοχή, συνουσία), τέλος πάντων. διατηρεί λοιπόν την εθνική της ταυτότητα μετά την συμφωνία. Μιλάνε ακόμη Ελληνικά, τη μπουγάτσα την ζητάνε με κρέμα ή με τυρί, όταν ζητήσεις σουβλάκι, καλαμάκι σου δίνουν Amita πορτοκαλάδα, αποκαλούν τους Αθηναίους χαμουτζίδες και εξακολουθούν να λένε "ναι για" , "να σε κάνω ένα καφέ ", και "ντεμέκ ".
    Οι μισοί δρόμοι ονομάζονται Μ.Αλέξανδρος, ή Φίλιππος και εξακολουθείς να χάνεσαι.
    Ευτυχώς οι Σκοπιανοί δεν έβαλαν χέρι στον πολιτισμό μας.
    Τα άσχημα τώρα.
    Είδα εκατοντάδες αυτοκίνητα με Σκοπιανές πινακίδες στους δρόμους. Με θράσος στην Τσιμισκή να διπλοπαρκάρουν να ψωνίσουν από τα καταστήματα και τσουρέκι από τον Τερκενλή. Το ξενοδοχείο μας είχε ένα σωρό από δαύτους που μάλιστα μίλαγαν μεταξύ τους Σλαβικά !
    Στο εμπορικό πάρκο της Θέρμης μέτρησα τουλάχιστο 15 πούλμαν και αυτοί να ψωνίζουν από το ΙΚΕΑ ,jumbo, Leroy ,Intersport.
    Ένα άλλο δε γεγονός που ανατρίχιασα είναι οι διαφημίσεις Θεσσαλονικιών πρακτορείων για εκδρομές στη χώρα αυτών που επιβουλεύονται την εδαφική μας ακεραιότητα.
    Όλα αυτά που όπως σας είπα με ανησυχούν και φοβάμαι μην μας πάρουν την Μακεδονία μας και μην σκεφτούν να μας βομβαρδίσουν. Εύχομαι το Πάσχα που θα ξαναπάω να μην χρειάζεται διαβατήριο και η Ελλάδα μας να παραμείνει ακέραια περήφανη και καταχρεωμένη όπως αξίζει σε μία χώρα με 3500 χρόνια ιστορία.

    Αλέκος Μεγαλέφαντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχεις μεγαλη φαντασια παντως. Κλασικη περιπτωση συριζαιου που βγηκε να μας πει οτι ολα τα κακα ειναι για το καλο μας!!!

      Διαγραφή
    2. Όπως και ΠΑΣΟΚ, ΝΔ,μας χρεωκόπησαν για το καλό μας και τώρα θέλουν να επιστρέψουν για να μας σώσουν

      Διαγραφή
    3. Ναι συμφωνω απολυτα σε αυτο και εγω και ολοι,αυτοι θελουν να επιστρεψουν για να μην χασουν αυτα που ειχαν απο αυτους που τα εχουν τωρα. Εσυ τι κανεις σαν πολιτης; Κανεις αγωνα για ενα κομμα που κανει ακριβως τα ιδια. Ο συριζα ομως εκανε τα μεγιστα για να προωθησει τα συμφεροντα του Νατο στα βαλκανια,του εγκληματικου Νατο (μην το ξαχναμε αυτο) και το ιδιο κανουν ολα τα κομματα. Η συμφωνια των πρεσπων δεν ηταν για το καλο των 2 λαων,ηταν για τα συμφεροντα της Αμερικης,της Γερμανιας και του Νατο (αυτοι κερδισαν). Η Ελλαδα δεν κερδισε τιποτα απο αυτο (εκτος απο καποιους πολιτικους που βαζω στοιχημα οτι θα κερδισαν παρα πολλα για να την προωθησουν),η χωρας μας μονο διχονοια κερδισε απο την συμφωνια και οδηγειται μαθηματικα σε δευτερο εμφυλιο. Δεν διαφερει κανεις πολιτικος στην βουλη,ολοι παιζουν θεατρο,ολοι μαζι πινουν τα καφεδακια τους και αμοιβονται με μεγαλους αδικαιολογητους μισθους (την ωρα που ο λαος πληρωνει δυσβασταχτους φορους και πειναει) και εσυ βγαινεις ξεκαθαρα και υποστηριζεις ενα κομμα σαν το συριζα που δεν διαφερει καθολου,μα καθολου απο κανενα αλλο κομμα. Ειναι αργα λοιπον για κλαματα,δεν μπορει να υποστηριζει καποιος τετοιες συμφωνιες (πρεσπων) και μετα να βγαινει και να μιλαει για τους βομβαρδισμους του Νατο στην σερβια. Οσο ο λαος θα πιστευει σε κομματα,ψευτικους σωτηρες και δεν θα ειναι ενωμενος,τοσο θα πειναει και θα υποφερει απο τους πολιτικους (αποδεδειγμενο αυτο χρονια και χρονια και δεν ειναι αερολογια). Ολοι σε αυτη την χωρα δουλευουμε σαν σκυλια,διαφωνουμε και τσακωνομαστε για τα κομματα για να περνανε συνεχεια καλα οι πολιτικοι μας. Με γεια μας για μια ακομη φορα.

      Διαγραφή
  3. Δηλ.είσαι κατά της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας με τα καλά και τα κακά της?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απο ολα αυτα που διαβασες,αυτος ειναι ο προβληματισμος σου; Για να σου λυσω την απορια,ειμαι υπερ του δικαιου και του σωστου και δεν ενοχλω κανεναν. Εσυ 11:04 τι σου αρεσει; Να τρεχεις πισω απο κομματα και πολιτικους; Σου αρεσει να δουλευεις για να περνανε καλα συγκεκριμενοι ανθρωποι; Σου αρεσει να βομβαρδιζονται και να σκοτωνονται ανθρωποι; Εαν ο λαος ηταν ενωμενος και δεν ηταν διχασμενος,δεν θα υπηρχαν πολιτικοι. Εσυ θελεις ο κοσμος να ειναι διχασμενος και να τσακωνεται για τα πολιτικα η για τα συμφεροντα των πολιτικων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μα γιατί τσακώνεστε αν δεν κάνανε τη συμφωνία που μπορεί να φέρει το ΝΑΤΟ να μας βομβαρδίσει νομίζετε οτι οι Αμερικάνοι και η Ρωσία αμα θέλανε δεν θα επεμβαίνανε ,δείτε τα πράγματα καθαρά και όχι μικροπολιτικά κολλήματα.Οι εκλεγμένες κυβερνήσεις αποφασίζουν και στις επόμενες εκλογές κρίνονται για την ουσία ομως της θητείας τους,για τις περικοπές στις συντάξεις την μεγάλη φορολογία τις ατασθαλίες και όλα τα σοβαρά ,οχι πως θα ονομάζεται ο χαλβάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ααα παλι αποφευγεις τα αυτονοητα και τωρα ξαφνικα αλλαξες και απο φανατικος υποστηρικτης του συριζα,ειδες με καθαρο μυαλο τι παιζει; Μιας και μιλας εκ μερους των κυβερνησεων οπως φαινεται,απλα να σου πω οτι οι πολιτικοι και γενικα οι κυβερνησεις κρινονται απο ολα. Θα μας απαντησεις τελικα σε αυτα που σε ρωταμε στις 5:01 ; Για πες μας επισης για τους παχουλους μισθους των πολιτικων τι γνωμη εχεις; Απο την συμφωνια των πρεσπων εσυ που εχεις ανοιχτο μυαλο καταλαβες μονο οτι προκειται για την ονομασια του χαλβα; Για το καλο μας ηταν εε;;

      Διαγραφή
  6. Από την συμφωνία των Πρεσπών ας κρατήσουμε την καλή γειτονία και την συμφιλίωση των λαών που δεν φταίνε σε τίποτα.Αποφύγαμε να έχουμε άλλον ένα κακό γείτονα στα βόρεια σύνορά μας.Ίσως η μόνη αντίσταση σε πιθανές επεμβάσεις στα Βαλκάνια.Αυτή είναι η συμφωνία την οποία ήθελαν να έχουν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ,αλλά φοβόντουσαν το πολιτικό κόστος και δεν το τολμούσαν.Όλα τα άλλα είναι χαλβάδες για τους στενόμυαλους .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπορω να καταλαβω γιατι υποστηριζεις τοσο πολυ τον Συριζα και μια ακρως υποχθονια και επικινδυνη συμφωνια (πρεσπων) η οποια οχι μονο δεν προσφερε τιποτα στην χωρα μας,αλλα την εβαλε σε μεγαλους μπελαδες και αναψε το φιτιλι για να μεγαλωσει η εχθρα μεταξυ των 2 χωρων και οχι μονο,κατι το οποιο ηταν απο πριν σχεδιασμενο απο συγκεκριμενες χωρες,συν το οτι οδηγει την χωρα μας σε νεο εμφυλιο. Αστα τα πολιτικα κοστοι στην ακρη (αυτα τα ξερουν μονο οι πολιτικοι,εκτος αν εισαι και εσυ) και απαντησες μας αν θελεις στις ερωτησεις που σου εγιναν στις 5:01. Με το να χαρακτηριζεις καποιους χαλβαδες και στενομυαλους μας δειχνεις για αλλη μια φορα το προσωπικο σου επιπεδο και την κοινωνικη σου μορφωση ισως.

      Διαγραφή
    2. Όλο Συριζαιους βλέπεις φίλε μου.

      Διαγραφή
    3. Ενας εισαι μην το παιρνεις επανω σου. Καμια απαντησουλα θα παρουμε;

      Διαγραφή
    4. Έτσι πιστεύεις ε??????? Απαντήσεις δίνεις μόνος σου. Και για να σου φύγει από το μυαλό καμιά σχέση με τον συριζα δεν έχω ( υποστηρίζω μικρό κόμμα), αλλά εσυ σου επαναλαμβάνω βλέπεις όλο συριζαίους τους άλλους που μας φέρανε στο χάλι αυτό δεν τους ακουμπάς. ούτε καν αυτούς που ξεπούλησαν - κυριολεκτικά όμως - την Κύπρο και την άλλη μέρα ψάχνανε να τους βρούνε. Καλημέρα και καλό ΣΚ

      Διαγραφή
  7. ΡΕ 6:56 ΓΙΑ ΠΟΙΕΣ ΕΚΛΕΓΜΕΝΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΜΙΛΑΣ;;; ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Η ΑΠΟΧΗ ΗΤΑΝ ΣΤΟ 43,4%. ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΝΑ ΦΩΝΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΜΒΡΟΣΙΟ ΝΑ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ. ΤΙ ΛΕΤΕ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η τον Κασιδιάρη εκεί δεν το πάτε Μακεδονομάχοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν βλεπουμε καποιον Μακεδονομαχο εδω μεσα και εσυ πας την κουβεντα επιτηδες σε Κασιδιαρη μερια για να ξεφτιλισεις την κουβεντα. Ειναι γνωστες τετοιες ενεργειες απο καποιους οταν στριμωχνονται και ξεφτιλιζονται! Κλασικο προπαγανδιστικο φευτοτρολαρισμο! Δοκιμασε κατι αλλο γιατι γινεσαι υπερβολικα γραφικος και κουραστικος με το να γραφεις παρομοια πραγματα συνεχεια και συνεχεια!

      Διαγραφή
  10. Γίνεται όλο και χειρότερο: Ο Αμβρόσιος υπερασπίζεται Κουρουμπλή και επιτίθεται σε ΣΥΡΙΖΑ. ΑΥΤΟΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΝΩ ....Να μας ρίξει και ένα διάβασμα!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μήπως να αναστήσουμε τον Άγιο Παΐσιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απλα μας δειχνεις για μια ακομη φορα το επιπεδο σου.

      Διαγραφή
  12. ΜΕ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ,ΤΖΕΙΣΟΝ-ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΙ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ ΠΑΝ ΟΙ ΦΑΝΤΑΡΟΙ ΜΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ.....! ΕΡΕ ΓΕΛΙΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΡΙΞΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή