Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Κυριακή 21 Απριλίου 2019

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ ΚΑΜΙΑ ΕΠΑΝΑΠΑΥΣΗ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ


Η πρόσφατη συνάντηση των παρατάξεων με τη διεύθυνση της ΙΜΕΡΥΣ,  επιβεβαίωσε  τους φόβους που περιγράφαμε στην προηγούμενη ανακοίνωσή μας.....

    Σε κάθε  πρόταση του διευθυντή κυρίαρχο στοιχείο ήταν η μείωση του κόστους εργασίας. Στις επίμονες παρεμβάσεις μας για το πώς θα επιτευχθεί αυτή, οι θέσεις του ήτανε αποκαλυπτικές.
   α)      Μείωση θέσεων εργασίας μέσω «εθελουσίας εξόδου» για το 2019, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για απολύσεις αργότερα αν δεν «διορθωθούν τα πράγματα».
   β) Κατάργηση κάποιων «μη παραγωγικών» τμημάτων, με μετάταξη των εργαζομένων σε «παραγωγικά τμήματα». Δηλαδή εργολαβίες στα τμήματα υποστήριξης και αλλαγή εργασιακών σχέσεων στους εργαζόμενους σε αυτά τα τμήματα.
   γ) Αύξηση των βαρδιών εργασίας (ακόμη και τα Σαββατοκύριακα) και μελλοντική τέταρτη βάρδια.
  Μας έκανε επίσης γνωστό ότι ήδη έχει κερδίσει αύξηση 25% της τιμής πώλησης αλλά η μείωση του κόστους είναι το κυρίαρχο προκειμένου να πολλαπλασιαστεί η κερδοφορία των μετόχων. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η εταιρεία δεν σκοπεύει να κάνει πίσω στο προγραμματισμό της. Βέβαια είναι κέρδος ότι πήρε πίσω τη μαζική «έξοδο» εργαζομένων με τους γνωστούς εκβιαστικούς τρόπους που περιγράφουν τα Σωματεία στις καταγγελίες τους, όμως τίποτα ακόμη δεν έχει κριθεί τελεσίδικα. Η εταιρεία πήρε εξ άλλου το πράσινο φώς από τους επικεφαλείς των παρατάξεων που «αντιλαμβανόμενοι την κρίση που διέρχεται το μεταλλείο» δήλωσαν πως «ότι είναι να κάνει η εταιρεία να το πράξει με νόμιμο τρόπο». Θαρρείς και δεν υπάρχει όλο εκείνο το οπλοστάσιο νόμων και αποφάσεων που δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να τσακίζουν τη εργασιακή ζωή των εργαζομένων, να διαλύουν την οικογενειακή τους ζωή, να μειώνουν μισθούς, να απελευθερώνουν τα ωράρια, να κάνουν τέλος πάντων ότι είναι δυνατόν προς δόξα της μεγαλύτερης κερδοφορίας. Οι επικεφαλείς (αν και σε προεκλογική περίοδο) κράτησαν υποτίθεται ίσες αποστάσεις δίνοντας το περιθώριο στην εταιρεία να κάνει το παιχνίδι της. Ο δε  Δρακάκης γνωρίζοντας από τα μέσα τα πράγματα όπως είπε, προέτρεψε τους εργαζόμενους να βάλουν πλάτη για να επιβιώσει η εταιρεία. Αρκέστηκαν να ψελλίσουν για νόμιμους τρόπους όταν πρίν λίγα χρόνια ο βίος και η πολιτεία του προηγούμενου «αφεντικού», δεν άφησε τίποτα όρθιο από την εργατική, τη μεταλλευτική και την συνδικαλιστική νομοθεσία χωρίς να πειραχτεί στο ελάχιστο αυτού του είδους η εξουσία του και από την υποτιθέμενη αριστερή κυβέρνηση.
     Εμείς αφού αναδείξαμε ότι η εταιρεία στοχεύει να δώσει το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων της σε εργολαβίες μέσα από τις οποίες θα αλλάξουν άρδην οι εργασιακές σχέσεις, τονίζοντας ότι αυτές τις εποχές πρέπει να ρίξει ιδιαίτερο βάρος στις αποκαταστάσεις των εξορύξεων που χάσκουν σαν σεληνιακοί κρατήρες, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας, καλέσαμε τα σωματεία να μην επαναπαυθούν, να μην εφησυχάσουν, από τα λεγόμενα τους γιατί και αυτός ο προγραμματισμός της ενέχει τεράστιους κινδύνους για το σύνολο των εργαζομένων.
     Οι εργαζόμενοι θεωρούμε ότι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Ποιοι σταθήκανε δίπλα τους όλα αυτά τα χρόνια και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα όταν και αποκαλύφθηκε το που στοχεύει η εταιρεία με τα μέτρα που ετοιμάζεται να υλοποιήσει. Να τιμωρήσει την στάση των άλλων παρατάξεων αλλά και των κομμάτων τους, που όπλισαν και οπλίζουν το κεφάλαιο για την υποτιθέμενη ανάπτυξη που ευαγγελίζονται. Που σου είπαν ψέματα για τη Ευρωπαϊκή Ένωση της δήθεν ευημερίας και  των εργασιακών δικαιωμάτων, την ίδια στιγμή που όλη η νομοθεσία της συντείνει στην εργασιακή ζούγκλα, στην κόλαση για τη ζωή των εργαζομένων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου