Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Τρίτη 2 Απριλίου 2019

Με επιτυχία παρουσιάστηκε το βιβλίο « ΤΑ ΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ» της Γιάννας Δημητριάδη, στη Λαμία


   Με επιτυχία παρουσιάστηκε το εξαιρετικό βιβλίο «ΤΑ ΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ – Από το ημερολόγιο του θανατοποινίτη του εμφυλίου Αντώνη Δημητριάδη» της Γιάννας Δημητριάδη, την Κυριακή το μεσημέρι 31-3-2019,.....
στο χώρο του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης του Δήμου Λαμιέων, σε συνεργασία με το Σωματείο «Μουσείο –Ιστορικό Αρχείο Ρούμελης (Μ.Ι.Α.Ρ.) 1940-1950»,  τα ΓΑΚ –Αρχεία Ν. Φθιώτιδας, τον Όμιλο Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων και τον Δήμο Λαμιέων.

   Εκ μέρους των διοργανωτών η αντιπρόεδρος του Σωματείου «Μ.Ι.Α.Ρ.»  Χαρά Παρμενοπούλου καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, τόνισε πως με το σημερινό βιβλίο, ανοίγει ένας νέος κύκλος παρουσιάσεων βιβλίων και εκδηλώσεων, που αφορά την περίοδο του εμφυλίου.
     Στη συνέχεια η προϊσταμένη των ΓΑΚ – Αρχεία Ν. Φθιώτιδας  Σοφία Βακιρτζιδέλη, στην ομιλία της με θέμα «Ημερολόγια : ένα ιδιωτικό αρχείο στην υπηρεσία της Ιστορίας και της Λογοτεχνίας», αναφέρθηκε στην αξία των πολεμικών ημερολογίων στην ιστορική έρευνα αλά και γενικά στην αξία των ιδιωτικών αρχείων και την ανάγκη διάσωσής τους. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η ιστορική του τόπου μας, μέσα από τη ματιά και τη δραστηριότητα απλών ανθρώπων και μεταδίδεται στις νεότερες γενιές ως πολύτιμη παρακαταθήκη. Επίσης, διευκρίνισε ότι τα ΓΑΚ –Αρχεία Ν. Φθιώτιδας παραλαμβάνουν ιδιωτικά αρχεία, ώστε να διατηρηθούν ως ιστορικές πηγές και να έχει πρόσβαση το αναγνωστικό και ερευνητικό κοινό της Φθιώτιδας.

   Αμέσως,  ο  Παναγιώτης Σωτηρίου ΜΔΕ Ιστορίας, μίλησε για το βιβλίο, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής : «… Στο πλαίσιο των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων του Εθνικού Στρατού, στη Στερεά Ελλάδα, βρέθηκε και ο Αντώνης Δημητριάδης στη Φθιώτιδα, τον Μάιο του 1947 ως στρατιώτης του 3ου Λόχου του 630 Τάγματος. Ο Αντώνης Δημητριάδης στο ημερολόγιό του καταγράφει τη συνάντηση του λόχου του με τους αντάρτες στα βουνά της Φθιώτιδας, όπου στις μάχες που γίνονται, οι σχεδόν ανεκπαίδευτοι στρατιώτες του Ε.Σ. , είτε τρέπονται σε φυγή είτε συλλαμβάνονται, όπως ο ίδιος. Ο Αντώνης που δε σήκωσε όπλο να ρίξει συνελήφθη και βρέθηκε ενώπιον του Μπελή, όπου του ζητήθηκε να συμμετάσχει στις δυνάμεις του ΔΣΕ, αλλά αρνήθηκε. Δε τα σήκωνε το τουφέκι να σκοτώσει αδελφό, στρατιώτη ή αντάρτη. Αφέθηκε ελεύθερος μαζί με μερικούς ακόμη, έπειτα από λίγες μέρες, αφού είχε έρθει σε επαφή με την αντάρτικη ζωή στο βουνό.

…Η συγγραφέας κ. Γιάννα Δημητριάδη έχει κάνει πολύ καλή δουλειά, με το αρχειακό υλικό που υπάρχει στο βιβλίο. Αρχειακό υλικό που περιλαμβάνει αποφάσεις στρατοδικείου, σκίτσα του Αντώνη, χάρτες επιχειρήσεων, άρθρα από τον τύπο και αρκετές φωτογραφίες. Το βιβλίο της Γιάννας Δημητριάδη, από τις εκδόσεις Άπαρσις, είναι από αυτά τα βιβλία, που φωτίζουν αθέατες πτυχές της ιστορίας, προσθέτει στην ιστορική γνώση και έρευνα, και πιστεύω πως του αξίζει μια θέση σε μία ιστορική και όχι μόνο βιβλιοθήκη.»   
   Συμμετέχει με το  Επίμετρο στο βιβλίο και η Λαμιώτισσα Δρ Ιστορίας Βασιλική Λάζου, όπου με την ιστορική της ματιά τοποθετεί την απλή αφήγηση πλάι στην πληθώρα στοιχείων της ιστορικής έρευνας και βιβλιογραφίας που αφορούν τη Λαμία και τη γενικότερη κατάσταση στη Φθιώτιδα.   
   Αποσπάσματα του Ημερολογίου διάβασαν ο δάσκαλος -  αντιπρόεδρος του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών &Συγγραφέων  Κώστας Τσιαλαφούτας και ο εκπαιδευτικός – μέλος Δ.Σ. του Σωματείου «Μ.Ι.Α.Ρ.»  Γιώργος Αναγνώστου.
·       «… Εις τας 7 Μαΐου του 1947, ήλθε διαταγή να ξεκινήσουμε για τις επιχειρήσεις. Την ίδια ημέρα αποβιβαστήκαμε στην Αγ. Μαρίνα και το απόγευμα φθάσαμε εις το χωρίον Σταυρός Λαμίας, όπου καταυλιστήκαμε επί τέσσερις ημέρες. Στας 12 Μαΐου. Ξεκίνησε όλο το τάγμα για επιχειρήσεις. Φθάσαμε στα Λουτρά Υπάτης. Από εκεί ο κάθε λόχος πήρε μια κατεύθυνση. Ο δικός μου λόχος ξεκίνησε περνώντας τα χωριά Μιξάτες, Κομοτάδες, Βασιλικά, όπου νυχτώσαμε έξω από το χωριό Συκά, όπου στήσαμε ενέδρα. Θα ήταν περίπου δέκα η ώρα, όταν ακούσαμε τις λέξεις «άρξατε πύρ». Εκεί ήταν η πρώτη σφαίρα που ρίχναμε, διότι είμαστε όλοι «γιάννηδες» και πάθαμε το πρώτο τρακ…»
·       «…Σε μια στιγμή άκουσα τον συνάδελφό μου Ν. Μπέλα να φωνάζει ενίσχυση, διότι του είχαν τελειώσει οι σφαίρες. Αλλά του κάκου, η δύναμη των ανταρτών ήταν μια διλοχία με μια διμοιρία δικιά μας. Η μάχη κράτησε περίπου τρεις ώρας, εν τω μεταξύ οι αντάρτες φώναζαν με χωνιά «αδέρφια, παραδοθείτε, δεν θα σας σκοτώσουμε». Σε μια στιγμή οι αντάρτες είχαν κατέβει ένα γύρω και μας εκύκλωσαν και μας έπιασαν όλη τη διμοιρία…»
·       «… Τέλος, αρχίσαμε να αστειευόμαστε μιλώντας για εκτελέσεις. Πώς θα κάναμε όταν μας πηγαίνουν στον τόπο της εκτελέσεως, πώς θα μας φαινότανε, και κάναμε αναπαράσταση της εκτελέσεως φωνάζοντας τα ονόματα μόνοι μας, κάνοντας όλη τη σκηνή. Αυτό ήταν το χιούμορ των μελλοθανάτων. Μας έπιανε ένα γέλιο μυστηριώδες μέχρι που δάκρυζαν τα μάτια μας. Που πώς να το ονομάσει κανείς, ίσως ήταν το γέλιο του θανάτου…»

   Χαιρέτισε την εκδήλωση και μίλησε για το βιβλίο ο πρώην δήμαρχος Νέας Σμύρνης Αθηνών Γιώργος Κουτελάκης. Αναφέρθηκε στην εικόνα της Ν. Σμύρνης όπου μεγάλωσε ο Αντώνης Δημητριάδης και στα γεγονότα της δεκαετίας του’40, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής : «… Σ’ αυτή τη συνοικία η Μαρούλα Δημητριάδη με τα τέσσερα παιδιά της έρχεται μόνη από τη Μυτιλήνη για να ζήσει και να τα μεγαλώσει. Στην οδό Αγκύρας στην Άνω Νέα Σμύρνη είναι το σπίτι τους, όταν διαδραματίζονται τα γεγονότα που περιγράφει ο μελλοθάνατος Αντώνης Δημητριάδης…»
   Η συγγραφέας κ. Γιάννα Δημητριάδη ευχαρίστησε τους διοργανωτές και τους συντελεστές της εκδήλωσης και τόνισε πως η μαρτυρία του πατέρα της συμβάλλει στην ιστορική αλήθεια και διδάσκει στις νεότερες γενιές τις καταστρεπτικές συνέπειες του εμφυλίου πολέμου.

Δώρισε στο Μ.Ι.Α.Ρ. 1940-1950 ιδιόχειρα σημειώματα του πατέρα της Αντώνη Δημητριάδη, γραμμένα κατά την περίοδο που ήταν μελλοθάνατος στις φυλακές Λαμίας, φωτογραφίες του και έναν πίνακα ζωγραφικής.
   Στο τέλος της εκδήλωσης η πρόεδρος του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και συγγραφέων Ξανθή Κουτσογιάννη προσέφερε στη συγγραφέα τον τελευταίο τόμο του περιοδικού του Ομίλου, ΦΘΙΩΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ «Αλαμάνα και Αθανάσιος Διάκος».
   Την εκδήλωση τίμησαν ο πρ. αντιδήμαρχος Λαμιέων Δημήτριος Κυρίτσης, ο Οργανωτικός Συντονιστής ΠΕΚΕΣ Στερεάς Ελλάδας  Χρίστος Μαρκαντώνης, Ο Συντονιστής εκπαιδευτικού έργου ΠΕΚΕΣ Στερεάς Ελλάδας Αθανάσιος Τσαπρούνης και μέλη του Συλλόγου «Ποιότητα Ζωής» της Ν. Σμύρνης . Οι επισκέπτες των Αθηνών ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης από τον Γιώργο Αναγνώστου και στη συνέχεια επισκέφτηκαν τον  Γοργοπόταμο, ακολουθώντας τον «Ιστορικό περίπατο» με τη Βασιλική Λάζου.
                                          Κώστας  Τσιαλαφούτας







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου