Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Τρίτη 16 Απριλίου 2019

Τα σημαντικότερα προβλήματα του Εθνικού Κτηματολογίου στην περιοχή μας


Συμπατριώτες Σουβαλιώτες γεια και χαρά
Η δημιουργία του Εθνικού Κτηματολογίου έχει χαρακτηρισθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα, για την ακρίβεια «το μεγαλύτερο από τα μεγάλα έργα».....
Διασφαλίζει την οριστική και αμετάκλητη οριοθέτηση της δημόσιας και ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας  καθώς επίσης αποτελεί βασικό μοχλό επίτευξης των πολιτικών σχεδιασμού, προστασίας του περιβάλλοντος κλπ.
Το Εθνικό Κτηματολόγιο έρχεται να αντιμετωπίσει και επιλύσει προβλήματα ετών στη χώρα μας,  απαιτεί όμως τη συμμετοχή τόσο του πολίτη όσο και των εμπλεκομένων φορέων.
Συνήθως ο απλός πολίτης έχει την εντύπωση πως, τη στιγμή που ούτε ο ίδιος γνωρίζει την ακριβή θέση του ακινήτου του, το Κτηματολόγιο με την απλή κατάθεση της δήλωσης του θα το πράξει γι’ αυτόν. Πράγματι, μέσω του κτηματολογίου δίνεται η ευκαιρία και η δυνατότητα να αποκτήσει κάθε ακίνητο στην ελληνική επικράτεια την ταυτότητά του. Ταυτότητα που προσδιορίζει τόσο την ακριβή θέση του ακινήτου στο χώρο όσο και την νομική του υπόσταση και κατ’ επέκταση οδηγεί στην κατοχύρωση της ακίνητης περιουσίας όλων. Η εξ αρχής ορθή υποβολή και καταχώριση των τεχνικών και νομικών στοιχείων που χαρακτηρίζουν το ακίνητο αποτελεί κρίσιμη προϋπόθεση για τη σύνταξη του έργου.
Επομένως η συμμετοχή των κατά τόπους επαγγελματιών οι οποίοι είναι γνώστες των ιδιαιτεροτήτων της εκάστοτε περιοχής αποκτά ιδιαίτερο ρόλο.
Τα σημαντικότερα προβλήματα που συναντά κανείς στην περιοχή μας, κοινά βεβαίως με την υπόλοιπη Ελλάδα, όσον αφορά κυρίως τα αγροτεμάχια είναι:
  • Υπάρχουν μεν τίτλοι, αλλά με προσαρτώμενα ακατάλληλα τοπογραφικά διαγράμματα.
  • Υπάρχει έλλειψη τίτλων και απαιτείται κόστος για την έκδοσή τους. Λύση γι’ αυτές τις ιδιοκτησίες αποτελεί η έκτακτη χρησικτησία, καθώς το Κτηματολόγιο θα δεχτεί και αυτές τις αιτήσεις. Σε περίπτωση που κάποιος έχει αποκτήσει δικαίωμα µε έκτακτη χρησικτησία, θα πρέπει να καταθέσει σχετική τελεσίδικη δικαστική απόφαση (εφόσον υπάρχει) ή να υποβάλει έγγραφα, από τον συνδυασμό των οποίων να αποδεικνύεται η 20ετής νομή και κατοχή του ακινήτου, ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΙΑΡΑΜΜΑ.
  • Οι δικαιούχοι δεν γνωρίζουν πού βρίσκεται το ακίνητό τους και ανεντόπιστο ακίνητο δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε στους προσωρινούς ούτε στους οριστικούς κτηματολογικούς πίνακες και διαγράμματα, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΑΥΤΟ ΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ Ε9.
  • Εσφαλμένος εντοπισμός ακινήτου καθώς και λάθος οριοθέτηση αυτού οδηγεί σε ταλαιπωρία του πολίτη και οικονομική του επιβάρυνση, προκειμένου να προβεί στις απαιτούμενες διορθώσεις.
  • Οι ιδιοκτήτες δεν πιστεύουν ότι κινδυνεύουν να χάσουν το ακίνητό τους, αφού έως τώρα δεν έχουν γίνει ακόμα ορατά τα αποτελέσματα της µη δήλωσης ακινήτου (δηλαδή να περιέλθουν τα ακίνητα στο ∆ηµόσιο).

Είναι απαραίτητη η ενημέρωση και επισήμανση στους δηλούντες ιδιοκτήτες της αναγκαιότητας υποβολής στοιχείων απαραίτητων για τον εντοπισμό των ακινήτων αλλά και την ορθή οριοθέτηση αυτών.
Πρέπει να επισημανθεί ότι μόνο το εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα είναι το πλέον κατάλληλο και πρόσφορο μέσο για τον ορθό εντοπισμό και την οριοθέτηση των ακινήτων με ακρίβεια και είναι η μόνη ασφαλής λύση για την αποφυγή μελλοντικής ταλαιπωρίας και δαπάνης.
Για παράδειγμα, εάν είτε κατά την διαδικασία της ανάρτησης των κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων, είτε κατά τη χρονική στιγμή οποιασδήποτε εγγραπτέας στο κτηματολόγιο πράξης (πχ μεταβίβασης), εντοπισθούν διαφορές στο σχήμα και το εμβαδόν των ακινήτων οι οποίες είναι εκτός των αποδεκτών ορίων απόκλισης, η ένσταση που θα υποβληθεί από τον ιδιοκτήτη θα πρέπει ΤΟΤΕ να συνοδεύεται υποχρεωτικά από εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα. Η ένσταση παραπέμπεται προς εξέταση σε Επιτροπή Ενστάσεων. Εάν οι διορθώσεις επηρεάζουν όμορα ακίνητα, ο ενιστάμενος θα πρέπει υποχρεωτικά να κοινοποιήσει την ένσταση του στους ΟΜΟΡΟΥΣ ΘΙΓΟΜΕΝΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ, διαφορετικά η ένστασή του θα απορριφθεί ως απαράδεκτη από την Επιτροπή. Ο καθένας αντιλαμβάνεται πρακτικά το τι σημαίνει αυτό..
Στην περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης δεν έχει προβεί στην υποβολή της δήλωση της ιδιοκτησίας του και έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της κτηματογράφησης, απαιτείται για τις περισσότερες περιπτώσεις, δικαστική απόφαση προκειμένου να καταχωρηθεί το δικαίωμά του όπου επίσης θα απαιτηθεί εξαρτημένο διάγραμμα.
Από τα ανωτέρω γίνεται σαφές ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΑ Ή ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ, ΤΩΡΑ Ή ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ Η ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΣΩΣΤΟΥ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟΥ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ:

  • Είναι απαραίτητο το σύγχρονο τοπογραφικό;
Τα σύγχρονα τοπογραφικά διαγράμματα δηλ. τα «εξαρτημένα τοπογραφικά» διαθέτουν συντεταγμένες χ και ψ στο σύστημα συντεταγμένων ΕΓΣΑ ΄87 που χρησιμοποιεί και το Κτηματολόγιο. Γι΄ αυτό και πρόκειται για τον πλέον αξιόπιστο τρόπο εντοπισμού, καθώς κάνουν μοναδικό το ακίνητο στο χώρο. Εφόσον, λοιπόν, υπάρχει τέτοιου τύπου τοπογραφικό η προσκόμισή του είναι υποχρεωτική. Άλλωστε το εξαρτημένο τοπογραφικό είναι απαραίτητο και για οποιαδήποτε μεταβίβαση (πώληση, γονική παροχή), πιθανή υποβολή τεκμηριωμένης έντασης στους ακολουθούντες Δασικούς Χάρτες και γενικά αποτελεί την «ταυτότητα του ακινήτου».
  • Μου είπανε ότι μπορώ να καταθέσω τις συντεταγμένες με GPS χειρός. Είναι σωστό;
Σήμερα η περισσότεροι έχουμε στο αυτοκίνητο ή στο κινητό μας εφαρμογή GPS, που βοηθά να εντοπίζουμε τη θέση ενός σημείου χωρίς όμως να έχουμε ακρίβεια. Η απόκλιση είναι μεγάλη (από 3 έως 10 μέτρα). Έτσι μπορεί από λάθος να «μπούμε» στην διπλανή ιδιοκτησία και να υπάρχουν συνέπειες. Ο τοπογράφος είναι επιστήμονας και χρησιμοποιεί στη δουλειά του τοπογραφικό GPS καθώς και πολλά άλλα σύγχρονα μηχανήματα που εξασφαλίζουν την ακρίβεια των μετρήσεων.
      Τελικά με τον τρόπο αυτό «κάνεις τη δουλειά σου» (δήλωση) ΑΛΛΑ    
      ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙΣ.

ΑΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΟΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ   ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ, ΤΟ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ Ή «ΠΕΤΑΜΕΝΑ ΛΕΦΤΑ» ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΥΝ ΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΩΝ, ΙΔΙΩΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ.
Τα παραπάνω δεν αποτελούν κάποιες δικές μας καινοτόμες ιδέες, αλλά απηχούν της θέσεις του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών για το θέμα και συμπυκνώνουν την εμπειρία χιλιάδων συναδέλφων Τοπογράφων που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα του Κτηματολογίου σε όλη την Ελλάδα, για πάνω από 20 χρόνια.
Το γραφείο μας που έχει συντάξει πλήθος διαγραμμάτων στο Πολύδροσο, συνέτασσε ΠΑΝΤΑ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΑ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΓΙΑ «ΠΑΣΑ ΧΡΗΣΗ» (κτηματολόγιο, μεταβίβαση, δασικοί χάρτες).
Ο εξοπλισμός μας και η άνω των 30 ετών εμπειρία μας εγγυώνται το αποτέλεσμα.
Απευθυνόμαστε στους Πολυδροσιώτες που ζουν στην Αθήνα, αλλά και αυτούς που ζουν στη Σουβάλα ή οπουδήποτε αλλού και τους καλούμε να επικοινωνήσουν μαζί μας για οποιοδήποτε σχετικό θέμα, εκπόνηση τοπογραφικού, δήλωση ιδιοκτησίας,
ή απλά μια συμβουλή.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΣ
ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π. (1986)
ΚΡΙΝΩΝ 41 ΖΩΓΡΑΦΟΥ 15772
210 7712257 - 6944109551

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου