Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Τρίτη 16 Απριλίου 2019

ΕΠΕΣΕ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΗΣ 5ης ΓΙΟΡΤΗΣ ΦΘΙΩΤΟΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΥΟ ΝΕΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ - ΄΄Η σκουληκαντέρα με τη γλυκιά φωνή΄΄ της Δήμητρας Μουλαρά και ΄΄Ο Δόκτωρ Τσουρεκάκης και το πασχαλινό αβγό΄΄ της Μήνας Μητροπούλου


Με την παρουσίαση των παιδικών βιβλίων, «Η σκουληκαντέρα με τη γλυκιά φωνή» της Δήμητρας Μουλαρά και «Ο Δόκτωρ Τσουρεκάκης και το πασχαλινό αβγό» της Μήνας Μητροπούλου, την Κυριακή 14-4-2019,  έπεσε η αυλαία της 5ης Γιορτής Φθιωτικού Βιβλίου (7/4 έως 14/4 2019), .....
που διοργάνωσαν ο Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών & Συγγραφέων και ο Δήμος Λαμιέων, στην αίθουσα της «Αρχαίας Αγοράς» της Δημοτικής Πινακοθήκης Λαμίας «Αλέκος Κοντόπουλος»
 Εκ μέρους του Δ.Σ. του Ομίλου, καλωσόρισε τους εκλεκτούς προσκεκλημένους η πρόεδρος Ξανθή    Κουτσογιάννη, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «…Η Γιορτή Φθιωτικού Βιβλίου που πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Απρίλιο, ξεκίνησε με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του Βιβλίου στις 23 Απριλίου αλλά και της Παγκόσμιας ημέρας παιδικού Βιβλίου 2 Απριλίου. Στόχος της είναι η προώθηση του Φθιωτικού βιβλίου και η γνωριμία με αξιόλογους Φθιώτες λογοτέχνες και συγγραφείς...»
     Για το βιβλίο «Η σκουληκαντέρα με τη γλυκιά φωνή» της Δήμητρας Μουλαρά, μίλησε η δασκάλα Βάσω Παπαστάμου και η συγγραφέας του βιβλίου.
Η Βάσω Παπαστάμου ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «{…}"Η σκουληκαντέρα με τη γλυκιά φωνή" είναι το δεύτερο παιδικό βιβλίο της Δήμητρας Μουλαρά. Το πρώτο είχει τίτλο "Το τσαντάκι της αλφαβήτας" από τις εκδόσεις Μίνωας. Στο δεύτερο βιβλίο της μιλάει για την ανάγκη της αυτοπεποίθησης και πόσο σπουδαίο ρόλο μπορεί να παίξει η αληθινή φιλία στη ζωή. Η σκουληκαντέρα της ιστορίας μας, η Γωγώ, με τη γλυκιά φωνή της μαγεύει το χελιδόνι, το Γκούνερ, κι αυτός με τη σειρά του τη κάνει να πιστέψει στον εαυτό της. Σε αυτό το παραμύθι όλοι βγαίνουν κερδισμένοι. Ο Γκούνερ που γνώρισε την ομορφιά της φιλίας κι η Γωγώ που αποκτά αυτοπεποίθηση και πίστη στον εαυτό της. Στο τέλος αποχαιρετά το φίλο της, που πρέπει να φύγει, γεμάτη από τις συμβουλές και την αγάπη του.
Η Δήμητρα Μουλαρά τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής : «{…}"Έχω τη τιμή και τη χαρά να είμαι μέλος του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων, όπου για μια ακόμη φορά μου δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάσω ένα βιβλίο μου. Είναι κι αυτό παιδικό όπως το πρώτο. Ο μαγικός κόσμος των παιδιών είναι αυτός που μπορεί να με παρασύρει. Να με κάνει να νιώσω πάλι παιδί και να με ταξιδέψει σε μέρη μαγικά όπου όλα είναι πιθανά και το καλό πάντα νικά. Έτσι και σε αυτό το παραμύθι, μια μικρή σκουληκαντέρα έχει ένα κρυφό χάρισμα όπου μαγεύει όλα τα ζώα του δάσους. Το χελιδόνι δε τη βλέπει ως θήραμα αλλά ως φίλη. Τελικά η αγάπη κι οι νότες έχουν τόση δύναμη που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα.
Για το βιβλίο «Ο Δόκτωρ Τσουρεκάκης και το πασχαλινό αβγό» της Μήνας Μητροπούλου, μίλησε η Λίλια Ρένιου, καθηγήτρια αγγλικών – ερασιτέχνης ηθοποιός και ο Απόστολος Ρούσκας, θεολόγος ΜΔΕ – ερασιτέχνης ηθοποιός.
Η Λίλια Ρένιου ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής : «{…}Η διαφορετικότητα ίσως να έπρεπε να αντικατασταθεί από τη λέξη μοναδικότητα. Ο Δόκτωρ Τσουρεκάκης κάνει αυτό ακριβώς. Με έναν τρυφερό και πολύχρωμο τρόπο δείχνει στα παιδιά, πως το όνομα μπορεί να είναι αστείο, και πως η γνώση μπορεί να τρομάζει, αλλά στην πραγματικότητα όλοι έχουμε ένα κοινό γνώρισμα. Την ανάγκη για συναναστροφή, αποδοχή και ένταξη σε κάποιο σύνολο.  
Στο παραμύθι η φιγούρα του λαγού αντιπροσωπεύει το τρυφερό και το ευάλωτο. Τα παιδιά θέλουν να τον προστατέψουν και να τον βοηθήσουν. Να τον πάρουν αγκαλιά και να διώξουν μακριά τους φόβους και τις ανασφάλειές του.»
 Μαθητές της Ε2΄τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας δραματοποίησαν το εν λόγω παραμύθι με τη βοήθεια της δασκάλας τους Ελένης Παπαθανασίου και του ηθοποιού Απόστολου Ρούσκα.
     Οι συγγραφείς των βιβλίων ευχαρίστησαν τον Όμιλο Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων για τη φιλοξενία στην 5η Γιορτή Φθιωτικού Βιβλίου, τους συντελεστές της παρουσίασης των βιβλίων τους , όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση και ιδιαίτερα τα παιδιά.
     Το Δ.Σ. του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες στην 5η Γιορτή Φθιωτικού Βιβλίου και τους συμπολίτες που τίμησαν τη Γιορτή με την παρουσία τους. Και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση που είχε αυτό το σημαντικό πνευματικό γεγονός.












3 σχόλια:

  1. Χίλα μπράβο ! Εξαιρετικές και οι δύο παρουσιάσεις ! Τιμή για τη Σουβάλα !
    Τώρα όσον αφορά τις συμμετοχες..Πολλοί Λαμιώτες που τις τίμησαν με το παραπάνω και τις δύο . Σουβαλιώτες ? Οι 2 συγγραφείς , η οικογένεια της Δήμητρας (γονείς) , η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών , η Σουβαλιώτισσα εκπαιδευτικός Βάσω Ν. Παπαστάμου , σταθερός συμπαραστάτης των Συλλόγων του χωριού και των δραστηριοτήτων τους και .....κανένας Σουβαλιώτης από τη Λαμία !
    Αυτάαααα και μόνο αυτάαααα....
    Και να πεί κανένας ότι δεν το γνώριζαν ... Το έγραψε και το ξανάγραψε ο Μουτσιανάς αλλά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο ΤΣΟΠΑΝΑΚΟΣ ΣΑΣ ΣΑΣ ΧΑΙΡΕΤΑ16 Απριλίου 2019 στις 8:17 μ.μ.

      Βρε εσεις εκει στο Πολυδροσο λαθος κανετε. Μην τους αδικειτε....
      Επρεπε να πατε να δειτε τι γινοταν κατω στη διαστυρωση για το σταθμο οπου ειχαν κολησει παρα πολλα αυτοκινητα που πηγαιναν για Λαμία . Ειχε διακοπεί η κυκλοφορια και ειχαν κατεβει ολοι κατω απο τα αυτοκινητα τους και θαυμαζαν τα εργα ηλεκτροφωτησης που εγιναν εκει και όλοι μαζι αγκαλια χορευαν και γλεντουσαν με το τραγουδι "μπηκαν τα γιδια στο μαντρι " που επιτελους ενα εργο ζωης εφτασε στο τελος του. Αληθεια σας λεω....

      ΤΣΟΠΑΝΑΚΟΣ ....

      ...ημουνα
      προβατακια φυλαγα
      κι αν δε φυλαγα πολλα
      καμια 500αρια ? 700αρια ? ειναι δεν ειναι ..

      Αντε γεια σας τωρα γιατι...

      " Ηρθε η ωρα γι' αρμεγμα, ...



      ....μωρε Ζβαλουλα μου ..
      κι ωρα για τη στρουγκα..
      Παρε, Σουβαλαμ' , τ' αλογα,
      μωρε Ζβαλουλα μου..
      και φορτωσ' τα καρδαρια..
      Κι αυτον το δρομο που τραβας,
      μωρε Ζβαλουλα μου..
      τον ιδιο μη γυρισεις..
      Κι αυτη στον δρομο σκεφτονταν
      το δρομο της ν' αλλαξει
      η να τραβηξει κατα κει
      οπου την ειχαν ταξει ?

      Διαγραφή
  2. Αλέκος Ι. Βαλάσκας17 Απριλίου 2019 στις 1:34 μ.μ.

    Δήμητρα & Μίνα εύχομαι τα βιβλία σας να είναι καλοτάξιδα στα χέρια πολλών παιδιών γεμίζοντας τις αγνές ψυχές τους με χαρά & ευτυχία και βοηθώντας τα να αναπτύσσουν τη φαντασία τους & το συναισθηματικό τους κόσμο . Εσείς δε να είστε πάντα καλά για να δίνετε μέσα από τα εμπνευσμένα πονήματά σας αυτό που νομίζω ότι έχουν περισσότερο ανάγκη τα σημερινά παιδιά και δεν είναι άλλο από την πνευματική και ψυχική τους καλλιέργεια .
    Και σεις τέτοιοι σκαπανείς ψυχών είστε . Συνεχίστε , με τον τρόπο που εσείς ξέρετε , παρ’ όλες τις αντιξοότητες της εποχής , να δίνετε πνευματική τροφή στα σημερινά παιδιά μιας πλανεμένης, πολτοποιημένης και αναισθητοποιημένης κοινωνίας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή