Στην αίθουσα της «Αρχαίας Αγοράς» της Δημοτικής Πινακοθήκης Λαμίας «Αλέκος Κοντόπουλος», παρουσιάστηκαν, το Σάββατο 13-4-2019, δύο νέες ποιητικές συλλογές, στο πλαίσιο της 5ης Γιορτής φθιωτικού Βιβλίου,....
που διοργάνωσαν ο Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων και ο Δήμος Λαμιέων.
Πρόκειται για την ποιητική συλλογή «ΧΑΪΚΟΥ και ένα Κικό» της Αναστασίας Πεπέ και την ποιητική συλλογή «Αποκαθήλωση» της Ειρήνης Πασχαλίδη.
Στην αρχή της εκδήλωσης, ο αντιπρόεδρος του Ομίλου Κώστας Τσιαλαφούτας καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής : «{…} Η Γιορτή Φθιωτικού Βιβλίου έχει γίνει πλέον θεσμός, γιατί την αγκάλιασαν οι πολίτες της Λαμίας και της Φθιώτιδας, και την στήριξε ο Δήμος Λαμιέων.
Πετύχαμε τον στόχο μας σε μεγάλο βαθμό, που δεν ήταν άλλος από την ανάδειξη του αξιόλογου συγγραφικού έργου των Φθιωτών και την προώθηση της αξίας του βιβλίου. {…} Σήμερα έχουμε τη χαρά και την τιμή να σας παρουσιάσουμε δύο ξεχωριστές κυρίες της ποίησης, την Αναστασία Πεπέ και την Ειρήνη Πασχαλίδη. Καλώς ήρθατε και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στα βιβλία σας.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης, ο οποίος συνεχάρη τις δύο ποιήτριες και τον Όμιλο Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων για το σπουδαίο πνευματικό έργο που επιτελεί και τόνισε πως ο Δήμος Λαμιέων ήταν και θα είναι αρωγός σε κάθε του προσπάθεια.
Για την ποιητική συλλογή «Χαϊκού και ένα Κικό» της Αναστασίας Πεπέ, μίλησε η ίδια η ποιήτρια, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής : «{…} Χαϊκού είναι ένα πολύ μικρό ποίημα, μια φόρμα της ιαπωνικής ποίησης, αποτελούμενο από 5-7-5 συλλαβές – έτσι όπως έχει κατασταλάξει στη Δύση- που με έντονο λυρικό τρόπο εκφράζει την επαφή του ποιητή με ένα συμβάν, που λαμβάνει χώρα στο παρόν και τον συγκλονίζει. Παράγοντας το παράλογο μεταξύ ζωής και ύπαρξης. Όλα ξεκινούν από ένα συμβάν που βλέπεις, μια σκηνή που διαδραματίζεται και σε δονεί. Θέλεις να εκφράσεις τι συμβαίνει μέσα σου. Συμβάν και χαϊκού γίνονται έτσι ένα ποιητικό σύνολο! Συνήθως αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη εποχή του χρόνου, γι’ αυτό και το βιβλίο είναι χωρισμένο σε ενότητες αναλόγως των εποχών.
Η αμυγδαλιά!
Εικόνα στον κήπο μου
μη σιωπάς! Λέει.
Είναι μια ωραία εικόνα η ανθισμένη αμυγδαλιά στον κήπο. Όμως το χαϊκού δεν μένει μόνο στην εικόνα, περιέχει μέσα του έναν υπαινιγμό, μια επαγωγή. «Μη σιωπάς! Λέει». Μην κρύβεσαι!
{…} Το ΚΙΚΟ πραγματεύεται τη λιτότητα της ζωής, που είναι σαν ένα δαχτυλίδι στο χέρι σου. Το βγάζεις για να βρεις τον Λόγο, την αιτία της ύπαρξής σου, τον λόγο για τον οποίο ζεις. Η καθαρότητα του πνεύματος που περιέχει, είναι η αποτοξίνωση από την ύλη και την κάθαρση που επιτυγχάνει η ελληνική λιτότητα δηλώνει την ένωση με το συλλογικό πνεύμα των άλλων. {…} Κλείνοντας αυτό που θέλω να πάρετε μαζί σας σήμερα, είναι η πίστη στις αξίες του δικού μας πολιτισμού, που αν οι ίδιοι τις διαφυλάξουμε καλά, κανείς δε θα μπορέσει να μας τις πάρει. Σας ευχαριστώ!»
Για την εν λόγω συλλογή διαβάστηκε εισήγηση της ποιήτριας – συγγραφέα Μαρίας Σιδέρη, η οποία δεν παρευρέθηκε για λόγους υγείας.
Ποιήματα απήγγειλε η εκπαιδευτικός η Γιώτα Γάκη, με τη συνοδεία των μελωδικών ήχων της κιθάρας του Κώστα Νέλλα.
«Φθάνεις τη ζωή
Στα όριά της, αν θες
τον Λόγο να βρεις.»
Για την ποιητική συλλογή «Αποκαθήλωση» της Ειρήνης Πασχαλίδη, νέου μέλους του Ομίλου, μίλησε η Σοφία Βακιρτζηδέλη, Βιβλιοθηκονόμος- Προϊσταμένη των ΓΑΚ – Αρχεία Ν. Φθιώτιδας, η οποία τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «{…}, Η Αποκαθήλωση είναι μια έννοια ταυτισμένη για πολλούς με τα Άγια Πάθη του Χριστού και την απομάκρυνσή του από τον Τίμιο Σταυρό. Όμως μεταφορικά χρησιμοποιείται για να περιγράψει την απομυθοποίηση προσώπων, καταστάσεων, γεγονότων ακόμα και ζωής. Η διαδικασία είναι επίπονη και τα συναισθήματα της αποκαθήλωσης κάποιες φορές, πονούν περισσότερο από τους ήλους της σταύρωσης. Η ποιητική συλλογή της Ειρήνης Πασχαλίδη με τον τίτλο «Αποκαθήλωση» περιέχει ποιήματα που περιγράφουν μια διαδρομή συναισθημάτων από το όνειρο στην πραγματικότητα, από την προσμονή στη διάψευση, από την κορύφωση στην προσγείωση.
{…} Οι τίτλοι των ποιημάτων είναι άλλοτε προϊδεαστικοί και άλλοτε μεταφορικοί και γίνονται η γέφυρα για να ξεδιπλωθούν όσα είναι καλά κρυμμένα. Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι η θεματική επιλογή του περιεχομένου και η χρήση θα λέγαμε ορολογίας και λέξεων που προσεγγίζουν κάθε φορά σκέψεις και συναισθήματα. Με λέξεις ηχηρές, σκληρές και λιτό ύφος, χωρίς ρίμες και λυρισμούς, οι στίχοι σε ελεύθερη μορφή αντανακλούν τις ψυχικές δονήσεις που υφίσταται ο εαυτός, την προσπάθεια που κάνει να μη λυγίσει.
Ποιήματα απήγγειλαν η εκπαιδευτικός Σοφία Τσαμτσούρη και ο ηθοποιός Γιώργος Δάμπασης. Την μουσική επιμέλεια της παρουσίασης είχε ο Άκης Δαβανέλλος.
«Αποκαθηλώσεις μιας ζωής.
Ένα κέλυφος που έσπασε.
Μια προσωπίδα που έφυγε.
Κι ένα ψέμα που έγινε αλήθεια.
Σαθρά θεμέλια και το οικοδόμημα έπεσε.
Σεισμός που έσυρε τα πάντα στο πέρασμά του.»
Η Ειρήνη Πασχαλίδη ευχαρίστησε τους ομιλητές, τους παρευρισκόμενους, τον Όμιλο Λογοτεχνών για τη φιλοξενία στην 5η Γιορτή Φθιωτικού Βιβλίου και τον Σπύρο Μακρυγιάννη που σχεδίασε το εξώφυλλο. Ανέφερε επίσης πως αφιερώνει την ποιητική της συλλογή στη μητέρα της, που δεν βρίσκεται πλέον κοντά της.
Ήταν μια όμορφη ποιητική βραδιά, που έκλεισε με τις ευχαριστίες του αντιπροέδρου του Ομίλου προς τους συμμετέχοντες και όσους τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.