Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019

Με απόλυτη ομοφωνία και ομοθυμία στην Πολύδροσο αποφάσισαν την έναρξη των διεργασιών για τη σύσταση δημοτικού συνδυασμού Εξέλεξαν συντονιστικό!


 «Κάθε μέρα βουλιάζουμε σαν τόπος όλο και περισσότερο. Η ευκαιρία που μας προσφέρει ο «Κλεισθένης» να διεκδικήσουμε πράγματα για τον τόπο μας είναι η πιο σημαντική και το κυριότερο η τελευταία»!....

Αυτή ήταν μία από τις πλέον ενδεικτικές τοποθετήσεις χθες το πρωί στην Πολύδροσο. Με σπάνια ενότητα, όπως φάνηκε και από την καθολική σύμπτωση απόψεων, οι δημότες της βορειοανατολικής πλευράς του δήμου έδειξαν για μία ακόμη φορά την αποφασιστικότητά τους να κατέλθουν αυτόνομα στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.  70 κάτοικοι της Πολυδρόσου και των γύρω χωριών από τς Δ.Ε. Παρνασσού και Γραβιάς ανταποκρίθηκαν χθες το πρωί στο κάλεσμα για Συνέλευση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πολυδρόσου κι αποφάσισαν με απόλυτη πλειοψηφία, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, την σύσταση δημοτικού συνδυασμού ως την πιο πρόσφορη λύση για την αντιμετώπιση των ζωτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η περιοχή και την παραμέληση, όπως θεωρούν, από τις δημοτικές αρχές την τρέχουσα δεκαετία.
Οι παραβρισκόμενοι αποφάσισαν ως πρώτο βήμα την εκλογή Συντονιστικού το οποίο ανέλαβε να «τρέξει» τις σχετικές διαδικασίες και να έλθει σε επαφή με αντιπροσωπείες από τα γύρω χωριά και στις τρεις δημοτικές ενότητες, ώστε να συμπηχθεί ο συνδυασμός που θα κατέλθει στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.
Το Συντονιστικό αποτελούν οι : Νίκος Μολιώτης, Λουκάς Λύτρας, Τάσος Αδαμάκος, Χρήστος Μουτσιανάς, Στάθης Θάνος και Γιάννης Νουκάρης.

Αν και προτάθηκαν νεότεροι σε ηλικία για τη στελέχωση του Συντονιστικού, ωστόσο προκρίθηκε τα μέλη σε πρώτη φάση να είναι οι εμπειρότεροι στην αυτοδιοίκηση, μιας και γνωρίζουν περισσότερο τον κόσμο στην περιοχή και γνωρίζουν τα της αυτοδιοίκησης, ώστε να κινηθούν γρηγορότερα οι απαραίτητες διεργασίες.
Τη συζήτηση κατηύθυναν ο Δημήτρης Κατοίκος και ο Χρήστος Μουτσιανάς.
Ο νυν Πρόεδρος της Τ.Κ. Πολυδρόσου άνοιξε τη συζήτηση αναφέροντα πως τα τελευταία πέντε χρόνια δεν έγινε ούτε ένα έργο στην περιοχή. «Είμαστε παραμελημένοι! Οι άλλοι κάνουν τη δουλειά τους, πρέπει και εμείς να κάνουμε τη δική μας», είπε ο Αργύρη Μουλαράς.
Στη συνέχεια τα μέλη της επιτροπής που συγκάλεσε την συνέλευση και συντόνισαν τη διαδικασία προχώρησαν σε εκτενή ενημέρωση των συμμετεχόντων. «Παραμερίσαμε όλες τις προσωπικές και πολιτικές μας διαφορές και προχωράμε στην κίνηση που έχουμε αποφασίσει γιατί κουραστήκαμε να βλέπουμε την περιθωριοποίηση του τόπου μας. Γιατί έχει αποδειχθεί ότι το ενδιαφέρον των δημοτικών αρχών εστιάζεται στον στενό τοπικό περίγυρο στην Άμφισσα», σημείωσαν και πρόσθεσαν πως η κίνηση είναι ανεξάρτητη και δεν έχει να κάνει αβάντες σε κανέναν υποψήφιο Δήμαρχο, παρά την ενδιαφέρουν τα προβλήματα της περιοχής και τίποτα περισσότερο.
Στη συνέχεια διαβάστηκαν δύο επιστολές.
Η μία ήταν εκείνη των αντιδημάρχων Δ.Ε. Παρνασσού και Δ.Ε. Καλλιέων, Βασίλη Πανάγου και Μαίρης Ανδρεοπούλου αντίστοιχα, τις οποίες είχαμε δημοσιεύσει σε παλαιότερο φύλλο μας και για την οποία τονίστηκε πως δεν είναι αλήθεια ότι είχαν αποσταλεί στην προ εβδομάδας συνέλευση, η οποία είχε αναβληθεί λόγω των καιρικών συνθηκών.
Η δεύτερη ήταν από τον επικεφαλής των «Πολιτών στο Προσκήνιο».
Ο Π. Μέγκος σε αυτή διαβίβασε κείμενο του Γ. Πετσωτά από την Δ.Ε. Καλλιέων το 2010 κι ανέφερε τη συνεργασία σε εκείνες τις εκλογές της παράταξής του με το Μαυρολιθάρι. Σε λογική ανάλογη πρότεινε κοινή κάθοδο στις προσεχείς εκλογές, ζήτημα με το οποίο θα ασχοληθεί το άρτι εκλεγέν Συντονιστικό.
Στόχος της κίνησης είναι, σύμφωνα πάντα με τη διαλογική συζήτηση που έλαβε χώρα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Πολυδρόσου η εκλογή από την επί θύραις διατοπική αυτοδιοικητική παράταξη η ανάδειξη τριών συμβούλων, έτσι ώστε να είναι σε θέση να κρίνει την πλειοψηφία στην πλέον πιθανή περίπτωση μη ύπαρξης αυτοδυναμίας κάποιοου εκ των προβαλλόμενων ως ισχυρών συνδυασμών. «Θα μπορούμε να βάζουμε veto, ώστε να ικανοποιούνται κάποια από τα αιτήματά μας και να προχωρήσουν επιτέλους κάποια έργα στο χωριό» ήταν μία από τις χαρακτηριστικές αποστροφές σχετικά.
Επιπλέον απαραίτητος στόχος είναι η εξάπλωση προς τις δύο όμορες δημοτικές ενότητες, της Γραβιάς και των Καλλιέων, προκειμένου η κίνηση να αποκτήσει το επιθυμητό εύρος και να σχηματισθεί ένας συνδυασμός «πέρα από το 51», καθώς συνολικά, σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούν να εκλεγούν 6 ως 7 σύμβουλοι, οι οποίοι θα καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις στο Δήμο Δελφών προς όφελος της περιοχής. Και αυτό σε πρώτη φάση, γιατί με τη σύμφωνη γνώμη και των τριών δημοτικών ενοτήτων μπορεί στο μέλλον να διεκδικηθεί αποκοπή από το δήμο και η δημιουργία ενός καινούριου στη συγκεκριμένη γεωγραφική επικράτεια.
Πάντως, τα μέλη της επιτροπής ανέφεραν ότι υπάρχει και plan B σε περίπτωση που κάτι δεν προχωρήσει σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, χωρίς ωστόσο να ανοίξουν τα χαρτιά τους περαιτέρω.
 Παράλληλα, τονίστηκε πως η συνεργασία με τις άλλες δύο δημοτικές ενότητες θα είναι στη βάση της ισοτιμίας, καθώς «δεν συμφέρει αλλιώς». Ένα άλλο ζήτημα που συζητήθηκε ήταν το πρόσωπο του επικεφαλής.
Άπαντες κατέληξαν πως αυτό θα προκύψει μετά από ψηφοφορία των ατόμων που θα προταθούν και από τις τρεις ενότητες, εκτός και αν υπάρξει πρόσωπο κοινής αποδοχής. Τέλος, από την προσοχή της συνέλευσης δεν ξέφυγε και το ζήτημα στελέχωσης των τοπικών κοινοτήτων, μιας και πλέον θα έχουν πιο αποφασιστικό και όχι απλά γνωμοδοτικό ρόλο, όπως μέχρι τώρα.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΦΩΚΙΔΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου