Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου.....

Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Το πολεμικό συμβούλιο στον Μπράλο στις 24 Mαρτίου 1822


Στις 24 Μαρτίου του 1822, μετά από ενέργειες του Δημητρίου Υψηλάντου, συγκλήθηκε πολεμικό συμβούλιο στον Μπράλο υπό την προεδρία του ίδιου του Υψηλάντου και τη συμμετοχή των οπλαρχηγών:....
Οδυσσέως Ανδρούτσου, Γεωργίου Δυοβουνιώτου, Μήτσου Κοντογιάννη, Καλτσοδήμου, Νικήτα Σταματελοπούλου (Νικηταρά), Παναγιώτου Ζαφειροπούλου, Πανουργιά και των Γιολδασαίων. Στο συμβούλιο αυτό αποφασίσθηκε, σύμφωνα με τα γραφόμενα του Υψηλάντου, να κτυπήσουν ταυτόχρονα τους Οθωμανούς σε Στυλίδα και Πατρατζίκι (σημερινή Υπάτη) την 1η Απριλίου του 1822, ώστε να διασπασθούν οι δυνάμεις των Οθωμανών σε δύο μέτωπα εκείνο της Στυλίδος και εκείνο του Πατρατζικίου και στη συνέχεια να κτυπήσουν όλοι μαζί το Ζητούνι (σημερινή Λαμία).
          Μετά το πολεμικό Συμβούλιο στον Μπράλο ο Δημήτριος Υψηλάντης μετέβη στο Δαδί, απ’ όπου έστειλε επιστολή στους βουλευτές ζητώντας από αυτούς την αποστολή βοηθείας σε μαχητές και οπλισμό. Έγραψε στην επιστολή του αυτή τα εξής:
«Πανευγενέστατοι Βουλευταί.
Δι’ άλλου γράμματος έγραψα προς υμάς τας αιτίας της βραδείας πορείας μου. Την 13 παρελθόντος ελθών εις το Δίστομον, έστειλα ιδιαιτέρως προς όλους τους καπητάνους, προσκαλών αυτούς εις την Γραβιάν, δια να συσκεφθώμεν περί του σχεδίου της μάχης. Την 24 ήλθον εις τον Μπράλον ο Μήτσος Κοντογιάννης και ο Καλτσοδήμος, όπου απεφασίσθη ο μεν Οδυσσεύς και Νικήτας και Γεώργιος Δυοβουνιώτης να περάσωσιν εις την Στυλίδα με 4 χιλιάδας, ο δε Μήτσος Κοντογιάννης και ο Καλτσοδήμος να κτυπήσωσι το Πατρατζίκι, το στράτευμα του Πανουργιά να σταθή εις τους Κομποτάδες και να υπάγη εις βοήθειάν των, όταν ορμήσωσιν εις το Πατρατζίκι, η δε μάχη ν’ αρχίση και εις τα δύο μέρη την Μεγάλην Παρασκευήν. Η συμφωνία αύτη υπεγράφη και εσφραγίσθη από όλους [...] ».
Εκ Δαδίου, την 6 Απριλίου 1822

Ο Πατριώτης
Δ. Υψηλάντης, Πρόεδρος

ΠΗΓΗ: filistordadioudrimias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου