Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου.....

Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ Η ΤΟΠΟΘEΤΗΣΗ ΤΟΥ κ. ΜΟΛΙΩΤΗ - ΕΥΝΟΪΚΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Η ΝΕΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΥΔΡΕΥΣΗΣ & ΑΠΟΧEΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΠΟΛYΔΡΟΣΟ ΚΑΙ ΛΙΛΑΙΑ.


Σύμφωνα με τον Πίνακα 31 της Μελέτης που βρίσκεται στην σελίδα 92 και σας τον παραθέτουμε στη συνέχεια, διαπιστώνουμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλωτών της Τ.Κ. Πολυδρόσου (περίπου το 65%).....
καταναλώνει ετησίως 0-100 m3 νερού ετησίως, ενώ η συντριπτική τους πλειοψηφία δεν ξεπερνά τα 200m3 ετησίως (93,41%).

Αντίστοιχα, στον Πίνακα 32 της μελέτης στη σελίδα 94, φαίνεται ότι  και στην περίπτωση της Τ.Κ. Λιλαίας η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών (το 91,51% αυτών) δεν ξεπερνά τα 100m3 νερού ετησίως.
Σε καμία περίπτωση λοιπόν δεν μπορούμε να μιλάμε για 300m3 κατανάλωσης νερού ετησίως στους εν λόγω οικισμούς. Η τιμή μάλιστα αυτή είναι μακριά και από τις βιβλιογραφικές-στατιστικές εκτιμήσεις της ΕΔΕΥΑ για μια τετραμελή οικογένεια, που για τον ελλαδικό χώρο εκτιμάται σε 110m3 ετησίως για τις αστικές περιοχές και 170-180m3 ετησίως για τις αγροτικές. Ακόμη όμως και αν λάβουμε ως βάση κατανάλωσης τα 180m3 ετησίως (που κρίνεται υπερτιμημένη σε κάθε περίπτωση για τους συγκεκριμένους οικισμούς, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης που προαναφέραμε) η πραγματικότητα δεν είναι αυτή που παρουσιάζεται στους υπολογισμούς του κ. Μολιώτη.
Σύμφωνα με την υφιστάμενη τιμολογιακή πολιτική, βάσει της αριθ. 08/2017 απόφασης του ΔΣ της ΔΕΥΑ (ΑΔΑ: Ω4ΥΩ46ΜΩΟΑ-ΡΤΨ), οι ετήσιες χρεώσεις για μια κατανάλωση 180m3 ετησίως θα έχουν ως εξής:
α) Πάγιο Τέλος Ύδρευσης και Αποχέτευσης στις Τ.Κ. Λιλαίας και Πολυδρόσου 40€/έτος πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ, δηλαδή 49,60€/έτος.
β) ετήσιο κόστος κατανάλωσης: για τα πρώτα 100m3, 15€ και για τα υπόλοιπα 80m3 (από 100m3-180m3), 20€. Συνολικά, λοιπόν, το κόστος κατανάλωσης ανέρχεται σε 35€/ετος πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ, δηλαδή 39,90€/έτος.
Συνολικό κόστος, δηλαδή, σύμφωνα με την υφιστάμενη τιμολογιακή πολιτικής της τάξης των 89,50€.
Στην νέα τιμολογιακή πολιτική προβλέπεται ότι στους οικισμούς που βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο και στους οποίους παρουσιάζονται έντονα προβλήματα παγετού, κατά τους χειμερινούς μήνες (το 4μηνο Δεκέμβριος – Μάρτιος) θα επιβάλλονται μόνο τα πάγια τέλη και όχι η κατανάλωση. Στην ιδεατή λοιπόν περίπτωση των 180m3 οι καταναλωτές των συγκεκριμένων Τοπικών Κοινοτήτων θα χρεωθούν μόνο για 120m3 καταναλισκόμενου νερού.
α) Το Πάγιο Τέλος Ύδρευσης και Αποχέτευσης στις Τ.Κ. Λιλαίας και Πολυδρόσου θα είναι 34,50€/έτος πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ, δηλαδή 42,78€/έτος.
Ο υπολογισμός της κατανάλωσης θα γίνεται πλέον ανά τετράμηνο και όχι ανά έτος. Αυτό σημαίνει ότι η κλίμακα κατανάλωσης θα εφαρμόζεται ανά λογαριασμό και όχι σε επίπεδο έτους. Εάν λοιπόν θεωρήσουμε ότι τα δύο τετράμηνα για τα οποία θα εφαρμοστεί χρέωση (εξαιρείται όπως είπαμε το τετράμηνο Δεκέμβριος – Μάρτιος) έχουμε την ίδια κατανάλωση (δηλ. 60m3/τεράμηνο),
β) το κόστος της κατανάλωσης θα είναι:
Κόστος ύδρευσης:  για τα πρώτα 40m3, 4,8€, για τα υπόλοιπα 20m3 (από 40m3 έως 60m3), 4,8€. Οπότε σύνολο 9,60€ πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ, δηλαδή 10,94€.
Κόστος αποχέτευσης και ειδικό τέλος 80% : 9,60€ πλέον ΦΠΑ, δηλαδή 11,90€.
Το συνολικό κόστος κατανάλωσης ανά τετράμηνο είναι 22,84€ και συνεπώς το ετήσιο κόστος κατανάλωσης θα είναι 45,68€.
Συνολικό κόστος, δηλαδή, σύμφωνα με την νέα τιμολογιακή πολιτικής της τάξης των 88,46€.
Μείωση δηλαδή κατά 1 ευρώ…..η οποία αναλογικά είναι σίγουρα μεγαλύτερη, καθώς χρησιμοποιήθηκε για τους υπολογισμούς η μέση ετήσια κατανάλωση των 180m3 ετησίως, η οποία όπως έχει ήδη επισημανθεί είναι υπερτιμημένη για τις συγκεκριμένες Τοπικές Κοινότητας του Δήμου Δελφών.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΑΓΟΥ
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ

1 σχόλιο:

  1. Νικόλαος Μολιώτης26 Μαρτίου 2019 στις 3:49 μ.μ.

    Με ιδιαίτερη προσοχή διάβασα την ανωτέρω απάντηση στην τοποθέτησή μου για τον υπερδιπλασιασμό των τελών ύδρευσης στις Κοινότητες Πολυδρόσου - Λιλαίας και διαπίστωσα τα παρακάτω:
    1. Ποιος υπογράφει την ανακοίνωση αυτή; Αν την υπογράφει ο κ. Δήμαρχος ως Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Δελφών θα είχε πιστεύω την υπογραφή του και αν όχι, τον περιμένουμε ως υποψήφιο Δήμαρχο στην Πολύδροσο να μας δώσει εξηγήσεις. Αν την υπογράφει η Διεύθυνση Περιβάλλοντος δια της Επιτρόπου του Δημάρχου στον βόρειο τομέα, τότε χα..χα..χα.. Αν όμως την υπογράφει, όπως αρμοδίως προβλέπεται, o τοπικός Αντιδήμαρχος κ. Πανάγου Βασίλειος, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα γιατί πέραν του ότι είναι αδαής για το θέμα, παραθέτει επίπλαστα και καθ΄υπαγόρευση παραπλανητικά στοιχεία και δεν υπερασπίζεται, ως έχει χρέος από την εντολή των δημοτών, τα συμφέροντά τους στην Πολύδροσο και τη Λιλαία.
    2. Ρωτάμε τον τοπικό Αντιδήμαρχο να μας απαντήσει: α) ποια η εισήγησή του για τη νέα τιμολογιακή πολιτική και εάν, όπως όφειλε, έλαβε τη γνώμη των Τοπικών Συμβουλίων β) όποιες κλίμακες κατανάλωσης λάβουμε υπόψη μας, οι καταναλώσεις, όπως ορθά έχω αναλύσει, είναι υπερδιπλάσιες. Για παράδειγμα: εάν δεχτούμε τη δική του άποψη ότι η ετήσια κατανάλωση κατά μέσον όρο είναι 200 κυβικά, τότε τόσο για την Πολύδροσο όσο και για τη Λιλαία η αύξηση για καταναλώσεις μέχρι 100 κυβ. είναι 60% και μέχρι 200 κυβ. είναι 91%. Για να μην πούμε για καταναλώσεις μέχρι 300 κυβ. και άνω που φτάνουν έως 175%. Να γιατί εσείς και όχι εγώ παραπλανάτε τους συνδημότες σας.
    3.Κύριε Αντιδήμαρχε τι απαντάτε για τις 180.000 ευρώ που βεβαιώνει ο Δήμος ως τέλη ύδρευσης στη Δημοτική Ενότητα Παρνασσού; Δεν είναι υπερβολικό το ποσό;Δεν πρέπει να γίνουν ανάλογες μειώσεις στα τέλη; Από το σημαντικό αυτό όφελος του Δήμου ποια έργα έχουν γίνει για τη βελτίωση των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης; Γιατί κωφεύεις τόσα χρόνια για την ελλιπή λειτουργία του ΒΙΟΚΑ Επταλόφου;
    Τελειώνοντας δεν έχω να πω τίποτα άλλο παρά να λογικευτείτε και να πάψετε με φληναφήματα να παραπλανάτε τον κόσμο.
    Τα υπόλοιπα κατά τη συζήτηση του θέματος ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή