Προσφατες Αναρτησεις

Translate

Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019

Ριζοσπάστης, η ιστορική εφημερίδα έκλεισε 111 χρόνια ζωής.


Στις 10 Φεβρουαρίου 1908 κυκλοφόρησε για πρώτη φορά ο "Ριζοσπάστης" από τον Γεώργιο Φιλάρετο, ως αντιβασιλική δημοκρατική εφημερίδα.....
Η έκδοσή του σταμάτησε το 1911, για να ξαναρχίσει να εκδίδεται το 1916 από τον Γιάννη Πετσόπουλο στη Θεσσαλονίκη -υποστηρίζοντας το Βενιζελικό κίνημα της "Εθνικής Άμυνας"- και από τον επόμενο χρόνο στην Αθήνα, οπότε συνδέθηκε με το σοσιαλιστικό κίνημα.
Επίσημο όργανο από το 1920 του ΣΕΚΕ και της ΓΣΕΕ (που είχε σχέση οργανικής σύνδεσης με το κόμμα), θα παραμείνει σταθερά όργανο της Κ.Ε. του ΚΚΕ και η ιστορία του θα ακολουθεί την ιστορία του κόμματος.
Η έκδοσή του θα απαγορευτεί από τη δικτατορία Πάγκαλου, στα 1925-26, όπως και το 1931 από την κυβέρνηση Βενιζέλου, οπότε, μέχρι το 1934, κυκλοφορούσε με τον τίτλο "Νέος Ριζοσπάστης".
Εκτός νόμου με την επιβολή της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου 1936, θα κυκλοφορεί παράνομα στη συνέχεια, ενώ η Ασφάλεια θα εκδίδει τον δικό της "Ριζοσπάστη", στα 1940-41, ως όργανο της χαφιέδικης "Προσωρινής Διοίκησης του ΚΚΕ".
Η παράνομη έκδοσή του θα συνεχιστεί και στα χρόνια της Κατοχής, ενώ στα 1945-47, ως νόμιμος και με διευθυντή τον Κώστα Καραγιώργη, θα αναδειχθεί στην πρώτη σε κυκλοφορία ελληνική εφημερίδα.
Και πάλι εκτός νόμου από το 1947, θα εκδίδεται από την παράνομη Κ.Ο. Αθήνας του ΚΚΕ σε αραιά διαστήματα, μέχρι το 1956, και με τη διάσπαση του 1968 θα εκδοθεί και πάλι παράνομα από το ΚΚΕ, ενώ το ΚΚΕ εσ. θα εκδώσει τον επίσης παράνομο "Ριζοσπάστη Μαχητή".
Ο "Ριζοσπάστης" θα επανακυκλοφορήσει νόμιμα από τον Σεπτέμβριο 1974 ξανά από το  ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Tο ΄΄Πολύδροσος Παρνασσού΄΄ δημοσιεύει τα σχόλια των αναγνωστών του. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι βγάζουμε τα απωθημένα μας ανώνυμα και τα φορτώνουμε στη πλάτη του διαχειριστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας.Σε επώνυμα σχόλια η δημοσιεύματα απαντήσεις ή σχολιασμοί δημοσιεύονται μόνο τα επώνυμα.