Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Τρίτη 16 Απριλίου 2024 σήμερα...Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών η Αικατερίνη Νικ. Φούρλα, εχθές το βράδυ......

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Εκτεταμένη προσβολή ατόμων πλατάνων στη Γραβιά. Θανάσιμη απειλή για χιλιάδες πλατάνια. Τι λέει το Δασαρχείο.



Τη θανατηφόρα για τα πλατάνια ασθένεια, του μεταχρωματικού έλκους, που οφείλεται στον μύκητα Ceratocystis findriata f sp. platani, εντόπισαν με φυτοϋγειονομικούς ελέγχους, υπάλληλοι του   Δασαρχείου Άμφισσας, αρχικά στη θέση Ρεσινίκος  Γραβιάς....

Στη συνέχεια εντοπίστηκαν, ύστερα από  δειγματοληψίες και εργαστηριακή εξέταση ύποπτων δειγμάτων, προσβολές με το μύκητα και σε άλλες όμορες περιοχές.
Σύμφωνα με το αρμόδιο εργαστήριο της Δασικής Παθολογίας του ΕΘΙΑΓΕ, ο εν λόγω μύκητας προσβάλει πλατάνια και μόνον, οποιασδήποτε ηλικίας, μεγέθους και δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος ίασής τους.
Η προσβολή γίνεται από πληγές στο φλοιό, τον κορμό, τα   κλαδιά και τις ρίζες, ενώ κυριότερος παράγοντας διάδοσης της ασθένειας θεωρείται ο άνθρωπος, με την χρήση μηχανημάτων    εκσκαφής σε ποτάμια, αλλά και μολυσμένα εργαλεία, όπως αλυσοπρίονα ,πριόνια τσεκούρια κλπ.
Το Δασαρχείο Άμφισσας μας ενημέρωσε πως για την αντιμετώπιση της απειλής με στόχο τον περιορισμό και τελικά την εκμηδένισή της στην παρούσα φάση, λαμβάνει τα απαραίτητα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα, επείγοντος χαρακτήρα, με την συνεργασία των ειδικών εργαστηρίων και φυτοπαθολόγων του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων.
Στο πλαίσιο αυτό, για προληπτικούς λόγους και σε εφαρμογή σχετικής κοινής απόφασης των υπουργείων Οικονομίας Οικονομικών και Αγροτικών ανάπτυξης & Τροφίμων, απαγορεύεται  μέχρι νεωτέρας, κάθε κλάδευση, υλοτομία και παντός είδους επέμβαση στα πλατάνια σε ολόκληρη την περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Άμφισσας.
Θα ακολουθήσει η έκδοση Δασικής Απαγορευτικής Διάταξης, που θα ρυθμίζει επακριβώς τις επεμβάσεις, για το είδος του πλατάνου, καθώς και τον τρόπο επέμβασης, σε ειδικές περιπτώσεις, (καθαρισμός δικτύου ΔΕΗ, εμπόδια σε αγροτικές περιοχές, λόγοι επικινδυνότητας & ασφάλειας εγκαταστάσεων,  κοινόχρηστων χώρων  κλπ).
Το Δασαρχείο συνεχίζει τους ελέγχους, για να εντοπίσει την ακριβή ζώνη εξάπλωσης τις ασθένειας. 
Τέλος θα πραγματοποιηθεί ειδική ενημέρωση των ΟΤΑ, φορέων και πολιτών, σε ημερίδα που θα διοργανωθεί στην περιοχή της Δ.Ε. Γραβιάς - Παρνασσού, ώστε από κοινού να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της ασθένειας κατά το μέγιστο δυνατό, πριν  αυτή λάβει την μορφή επιδημίας, με  απρόβλεπτες για το περιβάλλον συνέπειες.
Ας βοηθήσουμε στη σωτηρία, από αυτή την πρωτόγνωρη απειλή, που μπορεί να καταστρέψει πλήρως την βλάστηση, του βασιλιά των πλατύφυλλων, που θεωρείται το πλατάνι.
Παρακαλούμε για την υπόδειξη, τυχόν ύποπτων για προσβολή ατόμων πλατάνου, σε κάθε χώρο, να επικοινωνείτε όλες τις     ημέρες, με το    Δασαρχείο Άμφισσας στο τηλ. 22650-28264 ή στα κατά τόπους Δασονομεία Γραβιάς και Ιτέας.
Προς ενημέρωσή σας, επισυνάπτουμε το σχετικό άρθρο :  «Μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου – Μια νέα καταστρεπτική ασθένεια απειλεί τα πλατάνια της Ελλάδας» (Παναγιώτης Τσόπελας – ΕΘΙΑΓΕ, Γεωργία – Κτηνοτροφία 3 2004).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ασθένεια του  μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου στο http://www.fria.gr/platanos/

8 σχόλια:

  1. Και στη Σουβάλα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και στα πλατάνια της πλατείας και σε άλλα πλατάνια στο χωριό .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα πλατάνια στην πλατεία της Σουβάλας αν παρουσιάζουν πρόβλημα δεν έχουν προσβληθεί από τον μύκητα Ceratocystis findriata f sp. platani αλλά προφανώς ξεραίνονται τα φύλλα τους & θα ξεραθούν από ρίζας τους προσβλαλλόμενα καίρια από τις σοφιστείες που ακούν καθημερινά από τους υπό τη σκιά τους αναπαυόμενους και φιλοσοφούντες μετ' ευτελείας θαμώνες της πλατείας ...

    "Α"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μετα την διαγνωση που εβγαλε ο ειδικος σε θεματα γεωπονιας "Α",προτεινω αν θελουν οι αναπαυομενοι και φιλοσοφουντες μετ' ευτελειας θαμωνες της πλατειας να κανουν μουγκα για να μην ξεραινονται τα φυλλα των πλατανιων απο τις σοφιστειες που ακουν καθημερινα απο αυτους,οπως αναφερει ο "Α".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  4. ΞΕΡΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΛΑΤΑΝΟΙ
    ΣΤΗΣ ΖΒΑΛΑΣ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ
    ΑΠ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΑ
    ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΥΛΟΓΙΑ.

    ΚΑΛΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΥΡΙΕΣ
    ΛΙΓΑΚΙ ΠΑΡΑΠΕΡΑ
    ΘΑ ΠΑΝ ΕΚΕΙ ΝΑ ΚΑΤΣΟΥΝΕ
    ΟΙ ΣΟΥΒΑΛΙΩΤΕΣ ΣΟΦΙΣΤΕΣ
    ΝΑ ΚΑΝΟΥΝΕ ΠΑΡΕΑ.

    ΜΕ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΜΠΥΡΑ ΚΑΙ ΚΑΦΕ
    ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΘΑ ΛΥΝΟΥΝ
    ΣΕ ΗΣΥΧΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ
    ΠΟΤΕ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΝΟΥΝ.

    ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΙ Η ΣΟΥΒΑΛΙΩΤΙΚΗ
    Η ΜΟΙΡΑ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΗ
    ΑΠ ΤΟΥ ΠΑΣΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ
    ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ Η ΠΡΟΚΟΠΗ
    ΠΟΤΕ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ
    ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ.

    ΣΟΥΡΤΑΦΕΡΤΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εξαιρετικό ! Αυτή είναι δυστυχώς σήμερα η Σουβάλα (σήμερα .. γιατί παλιότερα ήταν το παράδειγμα για την περιοχή) και η κακή της μοίρα που την συντηρούν βέβαια οι Σουβαλιώτες με τις παρέες , τις παρεούλες των πουθενάδων και την συνεχή κριτική και παπαρολογία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΑΦΟΥ ΕΝΟΧΛΕΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ Ο ΚΑΦΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΑΓΜΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΕΡΙΚΟΥΣ,ΤΟΤΕ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΦΡΑΧΤΕΙ ΟΛΗ Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΟΦΙΣΤΗΣ,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΜΠΛΑΜΠΛΑΑΑΑ... ΕΚΕΙ! ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΥΣΑΜΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Α ΚΑΙ ΞΕΧΑΣΑ ΝΑ ΠΩ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΕΕΣ-ΠΑΡΕΟΥΛΕΣ ΣΤΗΝ ΣΟΥΒΑΛΑ,ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΕΝΟΧΛΟΥΝ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τώρα με την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Γυμνάσιο να μαζεύονται οι παρεούλες εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή