Προσφατες Αναρτησεις

Translate

Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2018

Σουβάλα ή Πολύδροσο; Της Μήνας ΜητροπούλουΣουβάλα σ'είπαν οι παλιοί,                                   
Πολύδροσο οι νέοι,.....
                                                
μα εγώ σε λέω Έρωχο                                         
γιατί έρωτας μας δένει.                                                                                  
Μαρμαρωμένη στέκεσαι                                     
στου όρους σου τη ράχη,                                     
 γυμνή από ψιμύθια                                                 
 μα φορτωμένη αγάπη.                                                          
Σουβάλα ή Πολύδροσο;                                         
Πως να σε προσφωνήσω;                                     
 Να καταλάβουν οι γενιές,                                   
για ποια θε να μιλήσω;                                                                  
Για 'σένα η Δήμητρα έδωσε                    
γλυκό νερο απ΄το δάκρυ                                       
που κύλησε στα μάτια της                                   
 και σου 'γινε ποτάμι.                                                
Απ' τους Δελφούς πήρα χρησμό              
σε 'σένα να ριζώσω                                      
και της Διχόνοιας τον καρπό, 

να τονε φαρμακώσω. 

  Μήνα Μητροπούλου                                             
 (ανέκδοτο/προστατευόμενο)

15 σχόλια:

 1. Είναι χωριό περίεργο
  στα πράσινα ντυμένο

  έχει νερό τρεχούμενο
  μα ακριβοπληρωμένο.

  Θαυμάστε τους κατοίκους του
  είναι λεβέντες όλοι,

  μα μόλις βρούνε άνοιγμα
  το ρίχνουνε στη σχόλη.

  Το περιβάλλον σέβονται
  σαν πέφτουν στο ντιβάνι

  και τα σκουπίδια ρίχνουνε
  την μέρα στο ποτάμι .

  Ψηφίζουν τους καλύτερους
  σαν έρχονται εκλογές

  αρκεί να τους υπόσχονται
  κομπίνες πονηρές.

  Αυτή είναι η Π ολυδροσος
  καμάρι στη Φωκίδα

  κορώνα για πολιτιστικά
  έχει την προβατίνα .

  -ας με συγχωρέσει η ποιήτρια για την απρέπεια και τους φτηνούς στίχους,
  αλλά ένοιωσα την ανάγκη να καταγράψω την πικρή πραγματικότητα-

  Β.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΔΥΟ ΕΚΔΟΧΈΣ ΤΌΎ ΤΌΠΌΎ ΜΑΣ.Η ΜΙΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ
   ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ Η ΑΛΛΉ ΤΉΣ ΣΚΛΗΡΉΣ ΨΎΧΡΉΣ ΠΡΆΓΜΆΤΊΚΌΤΉΤΆΣ.

   Διαγραφή
 2. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω.
  Αφού είναι κωμόπολις και λέγεται " η Πολύδροσος " γιατί η Κα Μητροπούλου η οποία , όπως επληροφορήθην, είναι και καθηγήτρια , αλλά και ο ιστορικός ερευνητής Κος Κατοίκος επιμένουν να το γράφουν "το Πολύδροσο".

  Κώστας (συντοπίτης)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μήνα Μητροπούλου16 Ιουνίου 2018 - 10:56 π.μ.

   Αγαπητέ κύριε Κώστα δεν βλέπω να έχω αναφέρει το χωριό Πολυδροσος στο ποίημα μου με το ουδέτερο άρθρο το. Παρακαλώ διαβάστε πιο προσεκτικα πριν γράψετε κάτι τέτοιο και μάλιστα αναφέροντας ότι είμαι καθηγήτρια προκειμένου να δημιουργήσετε εντυπώσεις. Όσο για τον κύριο Κάτοικο ρωτήστε τον ίδιο. Μήνα Μητροπούλου

   Διαγραφή
 3. Μετά το Μακεδονικό, ήρθε ο οίστρος στο νου... μμμ, παρόλα αυτά τον τόπο τον φτιάχνουν οι άνθρωποι και όχι το όνομα του...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μήνα Μητροπούλου16 Ιουνίου 2018 - 11:54 π.μ.

  Αναφέρομαι στην Πολύδροσο συνεχώς στο θηλυκό (γυμνή, φορτωμένη, για ποια,) παρόλα αυτά είπα ΤΟ Πολύδροσο;;;; Που ακριβώς;;;Διαβάζω και ξαναδιαβάζω το ποίημα μου αλλά κύριε Κώστα δεν βλέπω αυτό που λέτε ειλικρινά θα εκτιμούσα την συγνώμη σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Καμία πρόθεση δεν είχα για να δημιουργήσω καμίαν εντύπωση ειλικρινώς Κα Μητροπούλου.
  Ο τίτλος όμως του εξαιρετικού πράγματι ποιήματός σας το ορθότερον θα ήτο αντί, "Σουβάλα ή Πολύδροσο" , να είναι "Σουβάλα ή Πολύδροσος".
  Ο σημερινός τίτλος παραπέμπει σε ουδέτερο. Δεν λέω μπορεί να φταίει και ο "δαίμων"...Μπορεί.
  Πάντως σας ευχαριστώ πολύ που μου απαντήσατε .
  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Μήνα Μητροπούλου16 Ιουνίου 2018 - 5:19 μ.μ.

  Όταν πρωτοδημοσιευθηκε στην σελίδα "Χρόνος Εκδόσεις" στο fb ο τίτλος του ήταν "Σουβάλα ή Πολύδροσος" διότι εκεί έπρεπε ως τίτλο να βάλω το όνομα του τόπου για τον οποίο έγραφα. Εδώ αποφάσισα να βάλω ως τίτλο έναν από τους ενδιάμεσους στίχους.Τον στίχο "Σουβάλα ή Πολύδροσο;" ο οποίος όμως συνεχίζει Πως να σε προσφώνησω; δηλαδή το κύριο όνομα έχει κλιθει όπως γίνεται με τα κύρια ονόματα και τα ουσιαστικά στην ελληνική γραμματική. Σε όλο δε το ποίημα αναφέρομαι στο εν λόγω χωριό στο θηλυκό γένος (Μαρμαρωμένη, γυμνή, φορτωμένη ποια ) άρα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι γνωρίζω την ονομασία του χωριού στο οποίο κατοικώ. Τέλος τον τίτλο του ποιήματος τον διαλέγει ο ποιητής και στην ποίηση το ορθό είναι σχετικό. Επίσης για να βάζουμε και τα πράγματα στην θέση τους ή όμορφη Πολύδροσος είναι χωριό και όχι κωμόπολη διότι για να χαρακτηριστεί έτσι θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον 2000 κατοίκους κάτι που σύμφωνα με την τελευταία απογραφή δεν ισχύει. Εύχομαι να σας κάλυψα και ελπίζω να σας αρέσει το ποίημα μου κι ας μην συμφωνείτε με τον τίτλο του. Δεκτή η εξήγηση σας παρόλα αυτά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Στην δυτική είσοδο του χωριού και ακριβώς στην εμπασιά του Γυμνασίου υπάρχει μια επίσημη κρατική κατατοπιστική πινακίδα με μπλε γράμματα που γράφει τη λέξη "Πολύδροσο". Απ'ότι θυμάμαι τοποθετήθηκε εκεί το 1975, όταν το χωριό είχε 1350 μόνιμους κατοίκους και ήταν πραγματική κωμόπολις.(Προφανώς το επίθετο Πολύδροσον συντάσετο με το ουσιαστικό "χωριό" που αποσιωπάται διότι οι προγονοί μας δεν το θεωρούσαν κωμόπολη παρά τον μεγαλύτερο στην ιστορία του πληθυσμό.)Επίσης θυμάμαι ότι η τοποθέτηση της πινακίδας έγινε υπό την επιστασία του Γιάννη Μαρρέ που ήταν τότε αντιπρόεδρος κι απ'ότι έχω ακούσει ήταν άνθρωπος γραμματιζούμενος.Την μετονομασία της Σουβάλας σε Πολύδροσο διασώζει ιστορικά ο φιλόλογος και ιστορικός Κώστας Παπαχρίστος στο βιβλίο του "ΠΑΡΝΑΣΣΙΩΤΙΚΑ".Στη σελίδα 137 γράφει:"Στη Σουβάλα δόθηκε τότε η πολύ ρομαντική ονομασία Π ο λ ύ δ ρ ο σ ο ν, που,όσο ξέρω, την είχε προτείνει μία λόγια παραθερίστρια της Απάνω Σουβάλας, η Ρίτα Φαρμακίδη." Και για τον Παπαχρίστο εχω ακούσει τα καλύτερα για την παιδεία του και την πατριδογνωσία του. Επίσης γνωρίζω πολύ καλά γιατί ζω στη Σουβάλα, ότι σε μια καθημερινή μέρα οι κάτοικοί της είναι δεν είναι 750.Οπότε μόνο κωμόπολη δεν μπορείς να την πεις έτσι ώστε να την συντάξεις το θηλυκό του επιθέτου Πολύδροσος.Προτιμώ λοιπόν την κυριολεξία. Η Σουβάλα είναι ένα "Πολύδροσο" χωριό.
  Δ.Κ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Πολύς λόγος γίνεται για ένα επουσιώδες θέμα.Το χωριό μας είναι ωραίο ,αρσενικού ή θηλυκού γένους.Αυτό που πρέπει να μας προβληματίζει, είναι εάν έχει ανθρώπους που το αγαπάνε και ενδιαφέρονται, αρχίζοντας από τους απλούς πολίτες και φθάνοντας στις κεφαλές που μας διοικούν.Αυτό το θέμα είναι άλυτο και χειροτερεύει με το χρόνο,δυστυχώς...
  Τ.Μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΣ Η ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ ? ΙΔΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΠΕΔΙΟΝ ΔΟΞΗΣ ΛΑΜΠΡΟΝ ...17 Ιουνίου 2018 - 9:40 π.μ.

  Καλημέρα σε όλους τους αναγνώστες που μπαίνουν , διαβάζουν και γράφουν σε αυτόν εδώ , τον ενημερωμένο, εξαιρετικό , φιλόξενο και πάνω απ' όλα δημοκρατικό και μεγάλης αναγνωσιμότητας ιστότοπο του "Πολυδροσοπαρνασσού" , που όπως πιστοποιείται από στοιχεία, θεωρείται ο πρώτος σε αναγνωσιμότητα σε όλη τη Φωκίδα .
  Νομίζω ότι είναι ευκαιρία Κε διαχειριστή να ξεκινήσει με πρωτοβουλία σας και μέσα από τις ηλεκτρονικές σελίδες σας μια συζήτηση για το παραπάνω θέμα και να διατυπωθούν όλες οι απόψεις.
  Εγώ ξεκινώντας αυτόν το δημιουργικό διάλογο θα καταθέσω την επίσημη και καταγεγραμμένη άποψη για την Πολύδροσο από την ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια " Βικιπαίδεια" .
  Ιδου λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν.

  Πολύδροσος Φωκίδας
  Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
  Συντεταγμένες: 38°38′25″N 22°31′54″E
  Δήμος Δελφών
  Δημοτική ενότητα Παρνασσού
  Τοπική κοινότητα Πολυδρόσου
  Γεωγραφία και στατιστική
  Γεωγραφικό διαμέρισμα Στερεάς Ελλάδας
  Νομός Φωκίδας
  Υψόμετρο 380
  Πληθυσμός 1.125 (2011)
  Άλλα
  Παλαιά ονομασία Σουβάλα

  Η Πολύδροσος είναι κεφαλοχώρι του Παρνασσού στο Νομό Φωκίδας και υπάγεται διοικητικά στο διευρυμένο Δήμο Δελφών. Βρίσκεται κτισμένη σε υψόμετρο 380 μέτρων στις βορειοανατολικές πλαγιές του Παρνασσού. Ο πληθυσμός της, σύμφωνα με την Aπογραφή του 2011, είναι 1.125 κάτοικοι. Μέχρι το 1928 ονομαζόταν Σουβάλα, οπότε και μετονομάστηκε Πολύδροσος. Η Πολύδροσος τα τελευταία χρόνια έχει σημαντική τουριστική ανάπτυξη, λόγω της μικρής απόστασης που τη χωρίζει από τα χιονοδρομικά κέντρα του Παρνασσού. Ανάμεσα στην Πολύδροσο και στο γειτονικό χωριό Λιλαία βρίσκονται οι πηγές του Κηφισού.

  Πορεία του πληθυσμού:

  Έτος 1928 1940 1951 1961 1971 1981 1991 2001 2011
  Πληθ. 1.567 1.486 1.528 1.511 1.312 1.306 1.350 1.465 1.125

  Νομός :
  ΦΩΚΙΔΟΣ

  Παλαιά ονομασία :
  Σουβάλα
  Old name :
  Souvala
  Ημερομηνία μετονομασίας :
  9/9/1927
  Date of renaming :
  9/9/1927
  ΦΕΚ :
  206/1927
  Official Journal :
  206/1927
  Νέα ονομασία :
  Πολύδροσον
  New name :
  Polydroson
  Παραλλαγή νέας ονομασίας :
  Πολύδροσος
  New name (alternative) :
  Polydrosos

  ΑΝΩ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΣ
  Η Άνω Πολύδροσος ή Άνω Σουβάλα ή Πάνω Σουβάλα είναι ορεινό χωριό της Παρνασσίδας στο Νομό Φωκίδας σε υψόμετρο 770 μέτρων[1].

  Η Άνω Πολύδροσος βρίσκεται στις βορειοανατολικές πλαγιές του Παρνασσού και ανατολικά τού χείμαρρου Ξεριά ανάμεσα σε δάσος από έλατα, μηλιές και μαύρη πεύκη[2][3]. Απέχει 5,5 χλμ. ΝΑ. του Πολυδρόσου, 15 χλμ. ΝΔ. της Αμφίκλειας και 3 χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού[4]. Το χωριό είναι το καλοκαιρινό θέρετρο των κατοίκων του Πολυδρόσου και από αυτό ήταν οι πρώτοι κάτοικοι του Πολυδρόσου όταν το 1870, μετά από καταστροφικό σεισμό, μετακινήθηκαν σε χαμηλότερο υψόμετρο προς τον κάμπο. Η παλιά ονομασία του είναι Άνω Σουβάλα και σύμφωνα με ορισμένους προέρχεται από την τουρκική λέξη "σουβάλα" που σημαίνει "πολύ νερό" ενώ σύμφωνα με άλλους έχει σλαβική προέλευση από λέξη που σημαίνει "κοίλωμα με γύρω βουνά", που χαρακτηρίζει την ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης ανήκει στη δημοτική ενότητα Παρνασσού που υπάγεται στο Δήμο Δελφών και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει πληθυσμό 40 κατοίκους. Ως ξεχωριστός οικισμός αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1940 και προσαρτήθηκε στην τότε κοινότητα Πολυδρόσου.

  Με το όνομα Πολύδροσο αναφέρονται:

  Πολύδροσο Άρτας, χωριό του νομού Άρτας
  Πολύδροσο Θεσπρωτίας, χωριό του νομού Θεσπρωτίας
  Πολύδροσο Λακωνίας, χωριό του νομού Λακωνίας
  Πολύδροσο Χαλανδρίου-Αμαρουσίου, συνοικία στα όρια των δήμων Αμαρουσίου και Χαλανδρίου

  Επίσης

  Πολύδροσος Φωκίδας, χωριό του νομού Φωκίδας


  ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΘΕΤΩ ΑΝΩΝΥΜΩΣ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΩ ΟΥΤΕ ΩΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗΣ ΟΥΤΕ ΩΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΟΥΤΕ ΩΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Καλό θα ήταν πάντως Κε διαχειριστή να αναπτυχθεί μέσα από τις σελίδες σας , όσον αφορά το παραπάνω επίμαχο θέμα, πρωτόβουλα , η μετά από συνεννόηση δικής σας μαζί του, αφού τυγχάνει και τακτικός συνεργάτης του μπλόγκ, και η άποψη , την οποία θεωρώ ιδιαιτέρως σημαίνουσα, του πρώην Προέδρου του Ιστορικού Λαογραφικού Συλλόγου "Η Σουβάλα Παρνασσού" , αλλά και επίσης ιστορικού ερευνητή εκ Πολυδρόσου Κου Α. Βαλάσκα.

  Παναγιώτης Κ. Τακτικός αναγνώστης σας που επισκέπτεται συχνά την όμορφη Σουβάλα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν είναι καλλίτερα συνομιλητές μου, ο γόνιμος διάλογος να γίνεται για την επιβίωση και την βελτίωση των υποδομών του χωριού και με ενεργοποίηση των κατοίκων?
   Με επαγγελματίες σωστούς,πολίτες που σέβονται το περιβάλλον,με συλλόγους ενεργούς,με αυτοδιοικητικούς υπεύθυνους και σοβαρούς ,αντί να χαλάμε φαιά ουσία για το όνομα.
   Κοιτώντας το δέντρο χάνουμε το δάσος..που έχει χαθεί βέβαια, ,αλλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.
   Τ.Μ.

   Διαγραφή
 11. Θαυμάσιο ποιήμα έγραψε
  η νέα λογοτέχνις
  περίτεχνα χειρίστηκε
  την πέννα αυτής της τέχνης.

  Το διάβασα εψές αργά
  στο τοπικό το σάιτ
  ντόρος μεγάλος γίνεται
  μήπως το σίγμα τελικά
  στο τέλος της ..."Πολύδροσο-ς"
  είναι λιγάκι οφσάιτ?

  Μήν σπάτε το κεφάλι σας
  γι' ένα ονοματάκι
  όλοι το παραδέχονται
  πως γραφικό και όμορφο
  έχουμε χωριουδάκι.

  Αν ήταν λίγο οι κάτοικοι
  και ενεργοί πολίτες
  θα κύλαγαν δημιουργικά
  τα χρόνια και οι μήνες.

  Μεγάλους έχει ποιητές
  τον μέγα Σαλταπίδα,
  Ξεφτέρη, Τάκο Πονηργιά,
  Θροίζο , Σουρταφέρτα,
  Ζορό, Ζαπάτα , Μπολιβάρ,
  Στανό και Φίμη Τλέσα,
  τον Χρήστο Τρικολόπουλο
  που είν' και συντοπίτης
  και τη Μαρία Μαγδαληνή
  που στοιχοπλέκει όμορφα
  και που στα όπα -όπα έχουμε
  γιατί είναι "πριγκιπέσσα".

  Τρανό είχαμε Δάσκαλο
  τον μπάρμπα Παναγιώτη
  που μας κοιτάει από ψηλά
  κι όλους μας καμαρώνει.

  "Ποιητής από το πρόχειρο"

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Tο ΄΄Πολύδροσος Παρνασσού΄΄ δημοσιεύει τα σχόλια των αναγνωστών του. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας.Σε επώνυμα σχόλια η δημοσιεύματα απαντήσεις ή σχολιασμοί δημοσιεύονται μόνο τα επώνυμα.