Προσφατες Αναρτησεις

Translate

Παρασκευή, 1 Ιουνίου 2018

Καλό καλοκαίρι.....με σχολικές εικόνες

Σε πνεύμα θετικής νοσταλγίας και κάπως επίκαιρης, εμείς οι αρκετά παλιοί, ανασύρουμε εικόνες......
από τις  τότε σχολικές ολοήμερες εκδρομές στον Παρνασσό και από το μαθητικό, αθλητικό αλλά και κάπως <κοσμικό> γεγονός για την ευρύτερη περιοχή της Αμφίκλειας, τις Γυμναστικές Επιδείξεις στο τέλος της σχολικής χρονιάς.  Το “δημογραφικό πρόβλημα” βέβαια, παντελώς άγνωστο τότε.                              
ΔΙΚ
 01.06.2018 Αμφίκλεια.           
Περισσότερες εικόνες:

1 σχόλιο:

 1. Αλέξανδρος Ι. Βαλάσκας1 Ιουνίου 2018 - 11:16 μ.μ.

  Αυτές είναι εξαιρετικές αναρτήσεις ...!!!
  Και εύγε στον κ. ΔΙΚ που με τις παλιές αυτές φωτογραφίες που παραθέτει όχι μόνο γέμει και τέρπει τις ψυχούλες ημών των παλαιοτέρων με θετικές νοσταλγίες , συναίσθημα και συγκίνηση αλλά αναδεικνύει και την εικόνα και την πλευρά μιας άλλης Ελλάδας , μιας άλλης παιδείας και νεολαίας , μιας άλλης εκπαίδευσης που δεν περιοριζόταν μόνο στην παροχή γνώσεων και ακαδημαϊκής μόρφωσης των Ελληνοπαίδων αλλά επί τη βάσει του "νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ" παρείχε την απαραίτητη αγωγή και διαπαιδαγώγηση , ώστε οι νέοι καλλιεργώντας τη σωματική, πνευματική, κοινωνική, ηθική και αισθητική όψη της προσωπικότητάς τους να βοηθηθούν να αυτοπραγματωθούν και να ενταχθούν αρμονικά στο φυσικό και ανθρώπινο κοινωνικό περιβάλλον στη ζωής τους .
  Μπορεί ο καθείς βλέποντας αυτές τις φωτογραφίες ,κυρίως των Γυμναστικών Επιδείξεων,να διακρίνει εκτός από τη ρώμη και την ομορφιά του σώματος , και αυτή των προσώπων που σίγουρα αντανακλά από την ομορφιά και τη γαλήνη της ψυχής των μαθητών και μαθητριών εκείνων των χρόνων που μπορεί να στερούντο επώνυμων αθλητικών φορεσιών αλλά με ένα αθλητικό φανελάκι και σορτσάκι πάνινο με κάλτσα και σκαρπίνια (προφανώς από το παζάρι του Δαδιού ή από το εμπορικό του Πολιτικού) παρουσίαζαν , υπό τις εντολές και τα παραγγέλματα του γυμναστού Σταμοβλάσση , άψογα και με υπερηφάνεια τις Γυμναστικές επιδείξεις τις ασκήσεις και τους αγώνες στίβου φέροντας μάλιστα θαυμάσια αποτελέσματα .
  Ας μου επιτραπεί όμως να αναφέρω εδώ κάποιους Σουβαλιώτες μαθητές που ο ίδιος αναγνώρισα στις παραπάνω φωτογραφίες .
  Φωτ.Νο 6 (προφανώς σε σχολική εκδρομή το 1969 ) αν δεν κάνω λάθος διακρίνονται οι: Χρήστος Μουτσιανάς(o bloker) και οι μακαρίτες σήμερα Χαράλαμπος Πέτρου από τα Καστέλια (μετέπειτα συζ. Δρόσως Τσαρμακλή) και ο Λουκάς Ε.Ρέββας.
  Φωτ.Νο 11 είναι στις Γυμναστικές Επιδείξεις του 1962 : Ο διμοιρίτης μαθητής είναι ο μακαρίτης σήμερα Γιάννης Λ. Μαννέτας μετέπειτα Αξιωματικός του Στρατού , ακριβώς πίσω του ο μέσος της πρώτης τριάδος είναι ο Νίκος Αθ. Βαλάσκας .
  Φωτ.Νο 14 και πάλι στις ίδιες Επιδείξεις του 1962 : Σε πρώτο πλάνο ο Γιάννης Μαννέτας και ακριβώς πίσω του ο όρθιος μαθητής Νίκος Βαλάσκας .
  Φωτ.Νο 24 Συμμετοχή σε Σχολικούς Αγώνες του Νομού γράφει η φωτογραφία . Προφανώς είναι στη Λαμία και είναι η αντιπροσωπευτική ομάδα των μαθητών και μαθητριών του Γυμνασίου Αμφικλείας με τον γυμναστή κ. Σταμοβλάσση το έτος 1964.Διακρίνουμε στους καθιστούς δύο Σουβαλιώτες : στο μέσον ο μακαρίτης σήμερα Γιάννης Αθ. Λαγός και δεξιά του με τα μαύρα ο Γιάννης Αθ. Δρίβας .

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Tο ΄΄Πολύδροσος Παρνασσού΄΄ δημοσιεύει τα σχόλια των αναγνωστών του. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι βγάζουμε τα απωθημένα μας ανώνυμα και τα φορτώνουμε στη πλάτη του διαχειριστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας.Σε επώνυμα σχόλια η δημοσιεύματα απαντήσεις ή σχολιασμοί δημοσιεύονται μόνο τα επώνυμα.