Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

Κατάρτιση Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2021» σε Δήμους και Περιφέρειες

Αρχές του Απρίλη 2018, στάλθηκε στους Δήμους και τις Περιφέρειες  εγκύκλιος με την υπογραφή του αρμόδιου υπουργού με τίτλο «Κατάρτιση Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2021». .....

Η εγκύκλιος  στηρίζεται στις  αντιλαϊκές δημοσιονομικές μνημονιακες  κατευθύνσεις. Προωθεί στόχους υπέρ του κεφαλαίου  και ασφυκτικά δημοσιονομικά όρια όσον αφορά τις λαϊκές ανάγκες και υποδομές
Σε αυτή τη βάση καλεί Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια  να υποβάλουν ισοσκελισμένους τους στόχους εσόδων -εξόδων για τα έτη 2019-2022, επισημαίνοντας  ότι αυτό αποτελεί τη “συνεισφορά” Δήμων και των Περιφερειών “στη διαδικασία εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
Με αυτόν τον τρόπο η Κυβέρνηση  επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια στην προώθηση των αντιλαϊκών μέτρων πλαίσιο της “επόμενης μέρας”  από τη δήθεν λήξη των μνημονίων.


Από τη συγκεκριμένη εγκύκλιο της κυβέρνησης, προκύπτουν :
  • Θα  παραμείνει  καθηλωμένη η  κρατική χρηματοδότηση Δήμων και Περιφερειών  τουλάχιστον μέχρι το 2022
  • Θα παραμείνουν  παγωμένες -στα όρια φτωχιάς  του 2018 - για τα επόμενα τουλάχιστον 4χρονια  κάθε είδους κοινωνικές παροχές και οι πόροι για την  κοινωνική πολιτική
  • Το οποίο πρόγραμμα   έργων και επενδύσεων, που μέρος του είναι  οι οξυμένες ανάγκες σε αντιπλημμυρική, αντισεισμική προστασία, οι υποδομές σε υγεία, παιδικούς σταθμούς, σχολική στέγη, θα μείνει στα αζήτητα της “δίκαιης ανάπτυξης”. Όλα αυτά παραπέμπονται  στο απώτερο μέλλον, αν και  εφόσον, το επιτρέψουν οι αναπτυξιακές ανάγκες και η κερδοφορία  των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Η όποια χρηματοδότηση από  ΕΣΠΑ και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων  θα έχει ως αναφορά τα ήδη ενταγμένα και εγκεκριμένα έργα  
  • Τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια θα πρέπει να συνδράμουν  στην πολιτική καθήλωσης μισθών και προσωπικού
  • Τα  μόνα  “έσοδα”  που θα αυξάνονται σε  Δήμους και Περιφέρειες θα  είναι αυτά που αφορούν τα κάθε είδους  ανταποδοτικά τέλη και φόρους. Τη διευρυμένη, δηλαδή, φορολεηλασία και  φυσικά τους πλειστηριασμούς στα λαϊκά νοικοκυριά.
Με βάση τη συγκεκριμένη εγκύκλιο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΑΕ δεν αρκείται πια στη  συναίνεση πολλών δημοτικών άρχων, αλλά  απαιτεί  την ενεργή  συμμετοχή και συνενοχή του συνόλου των αιρετών οργάνων στον αντιδραστικό σχεδιασμό της.  
Πρόκειται για ένα βαθειά  αντιδραστικό πλαίσιο που έρχεται προς ψήφιση στα  Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια πριν ακόμα η κυβέρνηση ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο στη Βουλή.
ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ δεν λένε κουβέντα,  για αυτά τα σοβαρά ζητήματα, επιβεβαιώνοντας   τον κάλπικο χαρακτήρα της αντιπαράθεσης που έχουν στήσει  με την Κυβέρνηση με αφορμή το νομοσχέδιο “ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ ΙΙ” και το εκλογικό σύστημα.
Στο κύριο μέτωπο των αντιδραστικών ανατροπών, στο, όλο και μεγαλύτερο, πέρασμα  της χρηματοδότησης της Τοπικής Διοίκησης στις πλάτες του λαού,
στην όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή της στις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων,
στην  ανατροπή εργασιακών σχέσεων,  
στην καθήλωση των λαϊκών δικαιωμάτων και αναγκών, ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΥΜΠΝΟΙΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ!
Τα “όρια δικαιοδοσίας” και τα “  δικαιώματα” της τοπικής διοίκησης, σύμφωνα με αυτή την εγκύκλιο, τα καθορίζει η κεντρική κρατική εξουσία, αλλά με τέτοιο, πάντα, τρόπο,  ώστε το μεγάλο μέρος των αντλούμενων πόρων να τροφοδοτεί τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και οι πενταροδεκάρες να πηγαίνουν για  τις λαϊκές ανάγκες .
Αυτή είναι η ταυτότητα του Μεσοπρόθεσμου  Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής στην Τοπική Διοίκηση.
Δεν  προξενεί καμιά εντύπωση που και  η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες χωρίς “δημοκρατικά κολλήματα” απαιτεί από τα δημοτικά και περιφερειακά όργανα να ευθυγραμμιστούν άμεσα στις ράγες της κεντρικά ασκούμενης  αντιλαϊκής πολιτικής.
Η “δημοκρατικότητα”, η “αυτονομία”, η “αυτοτέλεια”, των τοπικών αρχών  απέναντι σε μια βαθειά αντιλαϊκή και άδικη κεντρική εξουσία είναι ένα πολιτικάντικο παιχνιδάκι που  στόχο έχει τη μακροημέρευση και τη διαιώνισή της.
Το κράτος και οι τοπικοί θεσμοί του δεν είναι ουδέτερο πεδίο.  Ήταν, είναι και θα είναι μηχανισμός που έχει σκοπό και αποστολή να εξασφαλίζει τα συμφέροντα και την εξουσία των εκμεταλλευτών και κατά περίσταση χρησιμοποιεί πότε το μαστίγιο και  πότε το καρότο. 
**************************
Καλούμε  τους αιρετούς να μην εγκλωβιστούν στη λογική για το πώς οι δήμοι θα γίνουν πιο λειτουργικοί και αποτελεσματικοί στην προώθηση μιας τέτοιας βαθιά αντιλαϊκής πολιτικής.
Να μην στοιχηθούν με τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της κυβέρνησης και να μην συνυπογράψουν το αντιλαϊκό της σενάριο.   
Να δράσουν με  αφετηρία τις αγωνίες και την πάλη του λαού, με όρους λαϊκής αντιπολίτευσης στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, αστικών κομμάτων,  κεφαλαίου απαιτώντας:
  • Την πλήρη χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό,  
  • Τη μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, τις προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού
  • Το σχεδιασμό και την υλοποίηση σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες, σεισμούς, πυρκαγιές κλπ.
  • Τη δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών για κοινωνικές δομές στήριξης και φροντίδας του παιδιού, της οικογένειας, των ηλικιωμένων, για τη λειτουργία των υπηρεσιών χωρίς ανταποδοτικά τέλη και φόρους

Δεν  στοιχιζόμαστε  με τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της κυβέρνησης!  Δεν συνυπογράφουμε το αντιλαϊκό της σενάριο και στην  Τοπική Διοίκηση! Λέμε όχι στην “Κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2021” σε Δήμους και Περιφέρειες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου