Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Κυριακή 17 Ιουνίου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ 13ΧΡΟΝΟΥ ΚΟΡΙΤΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΣΣΑ

Η ΤΕ Φωκίδας του ΚΚΕ εκφράζει την οδύνη της για τον άδικο χαμό της 13χρονης στην περιοχή Κάμινος της Άμφισσας, τη Δευτέρα 4 Ιούνη. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του αδικοχαμένου κοριτσιού.....

Το γεγονός αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ανάλογων περιστατικών που συγκλόνισαν την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια όπως αυτό του μικρού Μάριου απ’ το Μενίδι, πέρσι. Είναι αποτελέσματα μιας υπαρκτής κατάστασης που βιώνουμε και στην περιοχή μας και σχετίζεται με τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τα στερεότυπα και το ρατσισμό που αυτό το σύστημα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, παράγει. Μια κατάσταση που το ΚΚΕ επανειλημμένα προσπαθεί να αναδείξει.
Έτσι λέμε πως και το πρόβλημα της εγκληματικότητας, της παραβατικότητας και του κοινωνικού αποκλεισμού, είναι συνέπεια μιας κοινωνίας που βρίσκεται σε βαθιά κρίση γιατί λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος και όχι την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
Στην περιοχή μας το πρόβλημα εμφανίζεται πιο οξυμένο τα τελευταία χρόνια με πολλές και διαφορετικές εγκληματικές δραστηριότητες και με την ανοχή των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών. Δραστηριότητες που δεν μπορούν να ξεριζωθούν γιατί συνδέονται με επιχειρηματικά συμφέροντα και με κρατικούς μηχανισμούς. Με την πολιτική τους στηρίζουν τα μονοπώλια και τον καπιταλισμό, απονεκρώνουν συστηματικά τις δομές του αθλητισμού, του πολιτισμού, της πρόληψης κατά των ναρκωτικών αλλά και τις δομές επανένταξης για τους τοξικομανείς, παρέχουν άλλοθι αντικειμενικά στη δράση φασιστικών, ναζιστικών και άλλων αντιδραστικών ομάδων στην περιοχή μας, με αφορμή την εγκληματικότητα.
Η λύση στο πρόβλημα δεν είναι η αστυνομοκρατία, η ίδια η ζωή το έχει αποδείξει αυτό. Εξ’ άλλου, οι όποιες αναδιαρθρώσεις της αστυνομίας δεν γίνονται με κριτήριο την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος αλλά με γνώμονα τη μείωση των κρατικών δαπανών. Προτεραιότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως άλλωστε και των προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν είναι η αντιμετώπιση πρώτ’ απ’ όλα του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά η τρομοκράτηση και καταστολή του λαϊκού κινήματος. Αυτό αποδεικνύει και η γενικότερη διάταξη της αστυνομίας γι’ αυτό και χιλιάδες αστυνομικοί βρίσκονται στα ΜΑΤ και σε άλλες υπηρεσίες που έχουν αποστολή την καταστολή των εργατικών - λαϊκών αγώνων. Αυτό δεν σημαίνει ότι ταυτίζουμε το προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας με τον κατασταλτικό ρόλο που αντικειμενικά έχουν αυτά τα σώματα στα πλαίσια αυτού του συστήματος.
Λύση δεν αποτελεί ούτε η λογική της αυτοδικίας. Όχι μόνο δεν λύνει τίποτα, αλλά οξύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Παράγοντες και στελέχη της φασιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, αλλά και από τα άλλα αστικά κόμματα, πλειοδοτούν και σπεκουλάρουν σε υπαρκτά προβλήματα και καταστάσεις, εκμεταλλευόμενοι την αγανάκτηση των θυμάτων της εγκληματικότητας. Έχουν σοβαρότατες ευθύνες όλοι αυτοί που παροτρύνουν τους κατοίκους της περιοχής προς την αυτοδικία.
Εδώ να υπογραμμίσουμε και την υποκρισία της κυβέρνησης, που από τη μία τάχα συμμερίζεται τη δίκαιη αγανάκτηση των λαϊκών οικογενειών για την αύξηση της εγκληματικότητας στην περιοχή της Άμφισσας και αλλού και από την άλλη σε απόλυτη προσαρμογή με τις επιταγές της ΕΕ αλλά και τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των άλλων αστικών κομμάτων, ψηφίζει νόμο για την νομιμοποίηση των δήθεν "μαλακών" ναρκωτικών, νομιμοποιεί δηλαδή το εμπόριο.

Με το ίδιο σκεπτικό τοποθετούμαστε και στα προβλήματα διαβίωσης και παραβατικότητας που εμφανίζονται στις κοινότητες των ρομά της περιοχής μας και αναδεικνύονται έντονα τον τελευταίο καιρό. Για εμάς τέτοια σοβαρά ζητήματα δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με ορίζοντα τις επόμενες εκλογές, να κουκουλώνεται προσωρινά το πρόβλημα και να εμφανίζεται μετά εντονότερο. Για εμάς μοναδική λύση είναι η απογκετοποίηση και η ένταξη στην κοινωνία, καθώς αποτελούν κι αυτοί αναπόσπαστο κομμάτι των φτωχών λαϊκών στρωμάτων του τόπου μας. Σε αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε πως πρέπει με την πλήρη ευθύνη του κράτους, σε ένα μακροχρόνιο, ολοκληρωμένο σχέδιο με αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση να ενθαρρυνθούν οι ρομά, αλλά να διεκδικήσουν και οι ίδιοι:
  • Άμεσα να παρθούν μέτρα για μετεγκατάστασή τους σε σπίτια με πλήρεις υποδομές, σε εγκεκριμένο σχέδιο πόλης ή να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης οι περιοχές που κατοικούν με τη δημιουργία οδικού δικτύου και υποδομών, με παροχή ηλεκτροδότησης και νερού, δημιουργία ιατρείων, σχολείων, υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας, δημόσιων μέσων μεταφοράς, αλλά και οικοδόμησης κατοικιών, όπου απαιτείται.
  • Να υπάρξει η απαραίτητη μέριμνα για τη μόρφωση όλων των παιδιών ρομά. Ένταξη στους παιδικούς σταθμούς, στα νηπιαγωγεία, στα σχολεία υποχρεωτικής εκπαίδευσης, με τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας όπου χρειάζεται, ώστε να αντιμετωπιστεί και να ξεριζωθεί οριστικά ο αναλφαβητισμός.
  • Πλήρη και σταθερή απασχόληση με ασφαλιστικά δικαιώματα, απλοποίηση των διαδικασιών για τη νομιμοποίηση όσων απ’ αυτούς ασκούν εμπορικές δραστηριότητες και να αξιοποιηθεί η σύγχρονη τεχνολογίας, ώστε η εμπορική δραστηριότητα που ασκούν να μην έχει συνέπειες στο περιβάλλον και στην υγεία.
Η ιστορική πείρα έχει αποδείξει ότι τέτοια φαινόμενα όπως αυτά που βιώνουμε και στην περιοχή μας με τη δολοφονία του 13χρονου κοριτσιού, ξεριζώθηκαν μόνο όταν ξεριζώθηκαν οι αιτίες που τα γεννούν και τα τροφοδοτούν, δηλαδή τα επιχειρηματικά καπιταλιστικά συμφέροντα και το κράτος, η εξουσία που τα περιφρουρεί. Και αυτό βεβαίως έγινε χάρη στην κινητοποίηση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.
Οι εργαζόμενοι, ο λαός της Άμφισσας πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και από αυτό το γεγονός.

  • Να συσπειρωθούν στα σωματεία τους, τους συλλόγους τους, στους φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος.
  • Να διεκδικήσουν άμεσα μέτρα που στρέφονται ενάντια στις αιτίες αυτών των φαινομένων και να παλέψουν συνολικά για να ξεριζώσουν όλο αυτό το σημερινό σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που μπροστά στο κέρδος δεν διστάζει σε κανένα έγκλημα, να γκρεμίσουν την εξουσία που το προστατεύει.
  • Να καταδικάσουν κυβερνήσεις, δημοτικές αρχές, δυνάμεις που με την πολιτική τους άμεσα και έμμεσα ενισχύουν τέτοια φαινόμενα.
  • Να μην παγιδευτούν στη λογική ότι με την ενίσχυση των μέτρων καταστολής θα λυθούν τα προβλήματα, γιατί αύριο θα τα βρουν απέναντί τους ως απεργοί, ως εργαζόμενοι, άνεργοι, μαθητές που κινητοποιούνται ενάντια στην αδικία, ενάντια στην εκμετάλλευση, διεκδικώντας το δίκιο τους, για τη ζωή τη δικιά τους και των παιδιών τους.
  • Να ανοίξουν το δρόμο με την πάλη τους για την κοινωνία που κανένας δεν θα φοβάται, κανένας δεν θα νιώθει ανασφάλεια συνολικά στη ζωή του, γιατί δεν θα υπάρχει το κυνήγι του κέρδους, γιατί όλος ο πλούτος θα ανήκει στους εργαζόμενους όπως και η εξουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου