Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΕΣΦΙΝΑΣ - για την αποκατάσταση της ιστορικής αληθείας


Θα ήθελα για την αποκατάσταση της ιστορικής αληθείας να αναφέρω τα παρακάτω:

Ο πατέρας μας ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ (1904-1991),.....
ιατρός και στρατιωτικός ιατρος,3°ς απόγονος της οικογένειας του εθνομάρτυρα επισκόπου Σαλώνων ΗΣΑΪΑ από τον αδελφό του και γιος του επί 22 έτη δημάρχου Δεσφίνας ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗ, αλλά και εγγονός του επίσης Δημάρχου ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗ, ιδιοκτήτης της διώροφης οικογενειακής οικίας στη Δεσφίνα που βρισκότανε στη θέση της σημερινής κεντρικής  Πλατείας. Την δώρισε το 1953 προς την πόλην του, για το μεγάλωμα της μικρής πλατείας με την οποία συνόρευε.
Ήταv από τα ιδρυτικά μελή του Συλλόγου των απανταχού Δεσφινιωτών και από τους αρχικούς στυλοβάτες της εφημερίδας.
Με αφορμή τις δωρεές που πραγματοποίησα προς το μουσείο ΗΣΑΪΑ του δήμου για τον  πρόγονό  μας και τον ερχομό μου για τα εγκαίvια στη Δεσφίvα, ανακάλυψα ότι ελάχιστοι ευτυχώς κάτοικοι  είχαν την  εσφαλμένη άποψη ότι η κεvτρική πλατεία δημιουργήθηκε με απαλλοτρίωση στην περίοδο του δημάρχου ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΓΚΕΛΕΣΤΑΘΗ και όχι από τη δωρεά του πατέρα μου, που είναι και η αποδεικνυόμεvη και μόνη αλήθεια.
Δηλ. μιαμικρη μεριδα κατοίκων, από προφανή παραπληροφόρηση και νέοι άνθρωποι από άγνοια, νομίζουν ότι τα ΠΑΠΑΣΤΑΘΕΪΚΑ απαλλοτριώθηκανv, κι όχι ότι εδωρήθηκαv από την οικογένειά μας στη Δεσφίνα.
Πήγα στο Δημαρχείο, έλαβα αντίγραφα όλων των σχετικών στοιχείωνv από το φάκελο, και σαφώς προκύπτει ότι ουδέποτε υπήρξε απαλλοτρίωση, (πώς θα μπορούσε άλλωστε;;;;; απαλλοτρίωση γίνεται με συγκεκριμένηvη διαδικασία, αυστηρό τυπικό και ο αείμνηστος πατέρας μας με διαβεβαίωσε ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο της σημερινής πλατείας, το εδώρισε).
Ακολούθως μετέβην στο υποθηκοφυλάκειο Δεσφίνας από όπου παρέλαβα σχετικό πιστοποιητικό στο οποίο μέχρι σήμερα εμφαίνεται ο πατέρας μας ως ιδιοκτήτης του συyκεκριμένου οικοπέδουl!!
Και γεννάται εύλογα η απορία - ερώτηση:
Πού είναι τα έγγραφα της δωρεάς;;;; Χάθηκαν, ή καταστράφηκαν/"εξαφανίστηκαν";;;; Ποιός ήταν αρμόδιος και υπεύθυνος κατά την συγκεκριμένη περίοδο που έγινε η δωρεά το 1953;
Πώς, βάσει ποιου νόμιμου τίτλου, ο δήμος κατέχει και οι συμπολίτες χρησιμοποιούν τον χώρο επί 60 έτη και πλέον;;;;
Δεν υπάρχουν έγγραφα συντελεσθείσας απαλλοτρίωσης, αυτό είναι κατασκευασμένο ψευδός.
Γιατί η πλατεία φέρει το όνομα του Αναστασίου Γκελεστάθη και όχι του δωρητή πατερά μας ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΧΡ. ΠΑΠΑΣΤΑΘΗ;;;;
Ο πατέρας μας προσέφερε για την πόλη και τους κατοίκους διαχρονικά, αλλά και τους επισκέπτες της Δεσφίνας την περιουσία του. Αυτό από μόνο του συνιστά Μεγίστη προσφορά προς τον τόπο.
Επιπρόσθετα ήταν απόγοvος του Ησαΐα και απόγοvος 2 γενεώv δημάρχων και πολιτευτής.
Είχε μεγάλη προσφορά προς τους συγχωριανούς του και λογά επαγγέλματος και λογά των ιδεών και πεποιθήσεών του. Αγαπούσε δε πάρα πολύ τη Δεσφίνα, στην οποία γεννήθηκε.
Δεν επιτρέπεται να προσβάλλει κανείς τη μνήμη και να πλαστογραφεί την ιστορία οποίου αγαπά το τόπο που γεννήθηκε και προσέφερε σημαντικό μέρος της περιουσίας του σε κοινό όφελος. Εις αναγνώριση μιας τέτοιας ευεργεσίας και προσφοράς, συνηθίζεται να τιμάται παγκοσμίως ο δωρητής και να διασφαλίζεται σε βάθος χρόνου η μνήμη του.
Όχι να τίθεται ξένο, άσχετο όνομα, σε περιουσία άλλου που την έχει προσφέρει στην πόλη!. Κάτι τέτοιο δεv είναι ούτε δίκαιο, ούτε ανεκτό/ επιτρεπτό.
Για όλους τους παραπάνω λογούς, και προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια, κοιvοποιώ προς όλους τους κατοίκους- συμπολίτες μέσω δημοσίευσης στην εφημερίδα, το πιστοποιητικό του αρμόδιου
Υποθηκοφυλακείου σύμφωνα με το οποίο, ακόμα και σήμερα φέρεται ως ιδιοκτήτης της πλατειάς ο πατέρας  μας. Εμείς, παιδιά του ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΧΡ. ΠΑΠΑΣΤΑΘΗ δεν διεκδικούμε κάτι, ούτε ζητούμε εκδούλευση, ανταπόδοση της προσφερθείσας πιο πάνω δωρεάς. Ο πατέρας μου με είχε διαβεβαιώσει για την δωρεά του, θέλουμε να λάμψει η αλήθεια, να γνωρίσουν οι κάτοικοι-  συμπατριώτες ΟΛΟΙ τον πραγματικό  δωρητή,  να διαλυθούν  οι πλάνες περί δήθεν ενεργειών άλλου  για απαλλοτρίωση...  και παρόμοια  μυθεύματα. Ζητήσαμε  και εμμένομε στην  μετονομασία της πλατείας θεωρώντας αυτή την πράξη πέρα για πέρα δίκαια και ελάχιστη εκ μέρους του Δήμου αναγνώριση της προσφοράς του δωρητή ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΧΡ. ΑΠΑΣΤΑΘΗ!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου