Προσφατες Αναρτησεις

Translate

Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2018

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ..... Κωστή Παλαμά - ΚΟΣΜΟΠΛΑΣΤΡΑ ΜΟΥΣΙΚΗ - Zbigniew Preisner


Γιώργος Βιδάκης

27 Φεβρουαρίου 1943, Μνήμη, Κωστή Παλαμά
«Σε αυτό το φέρετρο ακουμπάει η Ελλάδα» είπε εύστοχα ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός δίνοντας το πνεύμα ομόθυμης παρουσίας του λαού στην κηδεία......
Περιβόλια, ανοίχτε την Αγάπη,
και βροντήστε κάστρα, να η Πατρίδα!
Στυλωθήτε των Θεών βωμοί!
Και τ' αθάνατα είν' αυτά και οι κοσμοπλάστες
κοσμοπλάστρα Μουσική!


Ποίηση : Κωστή Παλαμά Από τον "Δωδεκαλογο του γύφτου" Μουσική : Zbigniew Preisner Ερμηνεία : Elżbietę Towarnicką Για την ταινία της Λουκίας Ρικάκη : " Κουαρτέτο σε 4 κινήσεις" Quartet in 4 Movements Και κυλάς την πρώτη πλάκα, μουσικό βιολί μου εσύ, κι από μέσα από τον τάφο, να η Αγάπη! σαν πρωτόπλαστη ξανανθεί. Και τη δεύτερη την πλάκα την κυλάς, βιολί, και να! Να η μητέρα, να η Πατρίδα! Κι ανασταίνεται, τρισέβαστη μέσ' στα σεβαστά. Και κυλάς την τρίτη πλάκα, μουσικό βιολί μου εσύ, κι από μέσα από τον τάφο να οι Θεοί! Κι απ' τον τάφο ξαναβγαίνουν οι δημιουργοί. Περιβόλια, ανοίχτε την Αγάπη, και βροντήστε κάστρα, να η Πατρίδα! Στυλωθήτε των Θεών βωμοί! Και τ' αθάνατα είν' αυτά και οι κοσμοπλάστες κοσμοπλάστρα Μουσική!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Tο ΄΄Πολύδροσος Παρνασσού΄΄ δημοσιεύει τα σχόλια των αναγνωστών του. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι βγάζουμε τα απωθημένα μας ανώνυμα και τα φορτώνουμε στη πλάτη του διαχειριστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας.Σε επώνυμα σχόλια η δημοσιεύματα απαντήσεις ή σχολιασμοί δημοσιεύονται μόνο τα επώνυμα.