Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

ΝΙΚΟΛΑΟΥ του ΓΙΑΓΤΖΗ, αναβίωσε η τιμητική εκδήλωση στο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΜΦΙΣΣΑΣ


Απλά και ουσιαστικά αναβίωσε μετά από δεκαετίες, η εκδήλωση τιμής της μνήμης του Νικ. Γιαγτζή και των άλλων μεγάλων ευεργετών της πόλης και της Παιδείας στο Γυμνάσιο της Άμφισσας......
Μετά το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο της Κυριακής της Ορθοδοξίας (25/2/18) στη Μητροπολιτικό ναό, τελέστηκε δέηση στην προτομή του ευεργέτη, στο προαύλιο του Σχολείου.
     Ο μαθητής του Μουσικού Σχολείου Δημ. Σούφρας, έψαλε τον περίφημον αλλά ξεχασμένον Ύμνο του Γιαγτζή, ο Δήμαρχος κι εκπρόσωποι μαθητών, κατέθεσαν στεφάνι και μετά, ο Διευθυντής Γ. Κολιαβάς αναφέρθηκε σύντομα στην αναγκαιότητα διατήρησης της ιστορικής μνήμης και τα σχέδια για την ανάδειξη της σημασίας της δωρεάς στην Παιδεία και των ευεργετών Γιαγτζή, Μαρκίδη, Δελμούζου και των άλλων. Ο δήμαρχος Θ. Παναγιωτόπουλος, υπό την αιγίδα του οποίου, έγινε η εκδήλωση, χαιρέτησε τους παρευρεθέντες κι επαίνεσε την πρωτοβουλία – προσπάθεια αναβίωσης, υπογραμμίζοντας τη σημασία απόδοσης του οφειλόμενου σεβασμού κι ευγνωμοσύνης στους ευεργέτες.

    Τέλος με καίρια εμπεριστατωμένη ομιλία, η υπηρετούσα επί 24 χρόνια το Γιάγτζειο Κληροδότημα, κ. Αλ. Ζαφειροπούλου, αναφέρθηκε στη μεγάλη προσφορά του Γιαγτζή, τόσο με το ιστορικό του Σχολείο, όσο και με το σύγχρονο Πνευματικό Κέντρο που χτίστηκε και συντηρείται από την αφεθείσα περιουσία του ευεργέτη. Και όπου λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο περί τις 300 εκδηλώσεις. Έκαμε λόγο και για τα προβλήματα των Κληροδοτημάτων, την αδιαφορία του κόσμου, τις λίγες φωτεινές εξαιρέσεις που υπερασπίζονται θεσμούς και μνήμη. Όταν τελείωσε σε φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα προσφέρθηκε κέρασμα, ο Διευθυντής ευχαρίστησε τους παρευρεθέντες, οι οποίοι, παρά τη βροχή, έβγαλαν μια αναμνηστική φωτογραφία εμπρός στην προτομή του μεγάλου αγωνιστή της Επανάστασης κι ευεργέτη, Ν. Γιαγτζή.

    Όλοι στις ιδιαίτερες συζητήσεις, είχαν να θυμηθούν τι κορυφαίες κι ανεξίτηλες στιγμές για την πόλη αποτελούσαν κάθε χρόνο το μνημόσυνο και η εκδήλωση προς τιμή των μεγάλων ευεργετών στο Σχολείο, επικροτώντας συγκινητικά την αναβίωση. Στην πρόοδο του πολιτισμού, ο αγώνας της Μνήμης, ιδίως της συλλογικής, εναντίον της λήθης – αδιαφορίας, είναι ένα κρίσιμο και πάντα ανοιχτό ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου