Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Το καταφύγιο «Μιχάλης Δέφνερ» στον Παρνασσό



Το καταφύγιο Μιχάλης Δέφνερ βρίσκεται σε υψόμετρο 1.820 μέτρα στις δυτικές παρυφές της κορυφής Γεροντόβραχος του Παρνασσού, μόλις 500 μέτρα πριν από το χιονοδρομικό κέντρο που φιλοξενείται στις πλαγιές του.....
Η διαχείρισή του γίνεται από την εταιρεία Κλαουδάτος.
Το καταφύγιο μπορεί να φιλοξενήσει 33 άτομα σε 4 διαφορετικούς θαλάμους. Θερμαίνεται από μια μεγάλη ξυλόσομπα που μεταφέρει τη θερμότητα μέσω νερού στα καλοριφέρ του καταφυγίου. Η δε ηλεκτροδότηση γίνεται μέσω φωτοβολταϊκών από τον ήλιο.
Το πρώτο τμήμα του καταφύγιου κατασκευάστηκε το 1923 και διαθέτει κουζίνα οργανωμένη και ένα όμορφο σαλόνι με υπέροχη θέα προς τα νότια από την τζαμαρία του.
Ο Μιχάλης Δέφνερ, παλιός ορειβάτης και χιονοδρόμος, υπήρξε μέλος του Ελληνικού ταγματος χιονοδρόμων κατα των 2ο παγκόσμιο πόλεμο και πολέμησε στα Ελληνοαλβανικά σύνορα. Ήταν το πρώτο τάγμα χιονοδρόμων στην Ελλάδα και έκτοτε δημιουργήθηκε ο ΛΟΚ (Λόχος ορεινών καταδρομών) και το ΚΕΟΑΧ στον Όλυμπο.

Σούρουπο στο καταφύγιο Μ. Δέφνερ με το τελευταίο φως του ήλιου να ζεσταίνει την παγωμένη κορυφογραμμή του Γεροντόβραχου
Θέση στο χάρτη
Είχα την τύχη να ζήσω την εμπειρία της διανυκτέρευσης στο φιλόξενο καταφύγιο «Μιχάλης Δέφνερ» στα πλαίσια μιας φιλόδοξης χειμερινής διάσχισης ενός μεγάλου μέρους του αλπικού κομματιού του Παρνασσού.

Στο Λιβάδι Αράχωβας

Το Λιβάδι Αράχωβας
Η προσέγγιση στο καταφύγιο ξεκίνησε από το Λιβάδι Αράχωβας (δείτε το ακριβές σημείο εδώ). Ακολουθώντας τη σήμανση, ανηφορίσαμε χωμένοι μέσα σε μια ρεματιά ονόματι «Αρκουδόρεμα».

Πορεία ανάμεσα στο Πάνω και Κάτω Ψηλό
Εκείνος ο χειμώνας υπήρξε αρκετά γενναιόδωρος με τον Παρνασσό, χαρίζοντάς του αρκετά εκατοστά χιονιού, και μάλιστα από χαμηλά υψόμετρα.

Ο αρχηγός της ομάδας
Μια πρόσκαιρη χιονοθύελλα δεν στάθηκε ικανή να μας τιθασεύσει, ενώ όταν ο καιρός άνοιξε μας χάρισε υπέροχες, μεθυστικές χειμερινές εικόνες, που μόνο τα χειμερινά βουνά μπορούν να προσφέρουν.
Το μονοπάτι βγαίνει σε χωματόδρομο που περνάει ανάμεσα στις κορυφές Πάνω και Κάτω Ψηλό. Το χιόνι αρκετό που δυσκολεύει την πορεία. Από τη θέση «Λάκα Πασά», με το χιόνι να μετράει αρκετά εκατοστά, ακολουθούμε μια δική μας πορεία (έξω από το μονοπάτι), και μετά από 4 ώρες και 5,5 χιλιόμετρα φτάνουμε στο χιονοσκέπαστο καταφύγιο «Μιχάλης Δέφνερ» στη θέση Σαραντάρι.

Πλησιάζοντας στον χώρο του καταφυγίου

Αλπικό μεγαλείο!

Ο κόλπος της Ιτέας. Χιόνι και θάλασσα στο ίδιο κάδρο. Απίθανα, μοναδικά ελληνικά χειμερινά βουνά.

Τα ψηλά βουνά της βόρειας Πελοποννήσου από το καταφύγιο

http://hikingexperience.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου