Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 18 Απριλίου σήμερα......

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τη Σύναψη Δανείου από το Δήμο Λαμιέων με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του δημοτικού φωτισμού

   Θεωρούμε αναγκαίο τον εκσυγχρονισμό του δικτύου δημοτικού φωτισμού, με εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων τύπου LED,.....
ώστε να υπάρξει οικονομία στη δαπάνη για το ρεύμα, τη συντήρηση του δικτύου καθώς και την καλύτερη ποιότητα φωτισμού. Αυτό αναδεικνύεται και μέσα από την εισήγηση της πλειοψηφίας.
   Σε οικονομοτεχνική μελέτη που παρουσιάζει η εισήγηση αναφέρεται πως το συνολικό όφελος σε ετήσια βάση για το Δήμο θα ανέρχεται στις 847.057,41€ και, με δεδομένο τον ανταποδοτικό χαρακτήρα της δαπάνης, θα δίνει τη δυνατότητα της μείωσης των τελών για δημοτικό το φωτισμό.
   Αυτά όλα φαίνονται ελκυστικά, αλλά πρέπει να κριθούν σε ρεαλιστική βάση.
  • Η προτεινόμενη τεχνολογία είναι πραγματικά σύγχρονη, αλλά βρίσκεται στα χέρια συγκεκριμένων μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων, που την αξιοποιούν για να αυξήσουν τα κέρδη τους.
  • Το κεφάλαιο που απαιτείται για το συγκεκριμένο εκσυγχρονισμό του δημοτικού φωτισμού φτάνει στα 6,5 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσόν, όμως, αυτό δεν το διαθέτει ο Δήμος που, χρόνια τώρα, πολύ πριν τα μνημόνια, υποχρηματοδοτείται στα πλαίσια της πολιτικής περιορισμού των κοινωνικών δαπανών.
  • Προκειμένου να προχωρήσει σε αυτό τον εκσυγχρονισμό, η Δημοτική Αρχή προτείνει τη λήψη δύο δανείων 10ετους διάρκειας.
Το ένα δάνειο ( 50 % ) από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, που λειτουργεί με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και το άλλο ( 50 %) από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία έχει σαφή και συγκεκριμένη σχέση με τους επιχειρηματικούς κολοσσούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φροντίζει να τους δημιουργεί δουλειές.
Σε αυτή τη βάση, ως ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, σημειώνουμε :
ü  Θεωρούμε σκόπιμο και αναγκαίο τον εκσυγχρονισμό του δικτύου δημοτικού φωτισμού.
ü  Διαφωνούμε όμως κατηγορηματικά με την λήψη δανείων από πλευράς Δήμου για αυτό το έργο, μιας και αποτελούν πρόσθετη δέσμευση για τον Δήμο για το επόμενο χρονικό διάστημα και μεταθέτουν το όποιο όφελος των δημοτών για τη μείωση των τελών μετά από τα 10 χρόνια.

ü  Προτείνουμε, αντί των δύο δανείων, ο Δήμος Λαμιέων να απαιτήσει από την κυβέρνηση έκτακτη χρηματοδότηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου