Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

Εκδήλωση Μνήμης για τη «Μάχη της Πανάσσαρης» (14 Σεπτεμβρίου 1824)


Εκδήλωση Μνήμης για τη «Μάχη της Πανάσσαρης» (14 Σεπτεμβρίου 1824) διοργανώνουν το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017, μετά τη Θεία Λειτουργία, στον Αϊ-Λιά της Βάργιανης, στη Φωκίδα,.....
το Ιστορικό Φωτογραφικό Αρχείο, το Δημοτικό Διαμέρισμα Βάργιανης του Δήμου Δελφών, η Επιτροπή Αποφοίτων του Δημοτικού Σχολείου Βάργιανης και η Επιτροπή Ανέγερσης Μνημείου για τη «Μάχη της Πανάσσαρης».

Ο Πρόεδρος του Ιστορικού Φωτογραφικού Αρχείου Νεώτερης Ελλάδας, Ευθύμιος Τσικνής, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η καθιέρωση του εορτασμού της επετείου για τη «Μάχη της Πανάσσαρης» ξεκίνησε το 2013, ως φόρος τιμής σε Ανθρώπους, που ξεπέρασαν τα όριά τους και καταγράφηκαν στην Ιστορική Μνήμη και Συνείδηση, ως οι Ήρωες του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα του 1821.
Οι τρεις Μάχες που διαδραματίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Βάργιανης     –της Γραβιάς το 1821, της Άμπλιανης και της Πανάσσαρης το 1824– στάθηκαν αποφασιστικής σημασίας για την θετική έκβαση του Αγώνα.
Το Κίνημα του 1821 δεν είχε τα χαρακτηριστικά άλλων, που σημειώθηκαν στην Ευρώπη, όπως αυτό της Γαλλικής Επανάστασης, που στρέφονταν κατά των διοικήσεών τους και ήταν ουσιαστικά εμφύλιες συρράξεις, με ταξικό πρόσημο.

Ο Εθνικοαπελευθερωτικός Αγώνας των Ελλήνων, όπως είπε και ο Γέρος του Μωριά Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, σηκώθηκε με κοινή και ομόψυχη απόφαση των κληρικών, των προεστών, των αρχόντων, των καπεταναίων, των πεπαιδευμένων, των εμπόρων, μικρών και μεγάλων. Κινήθηκε από ένα Έθνος προς ένα άλλο Έθνος. Και το Έθνος των Ελλήνων καθοδηγούνταν από τη Θρησκεία της Ορθοδοξίας, που στόχευε στην Ελευθερία και η επιθυμία για την απόκτησή της είχε πέσει “εις όλους ως μια βροχή”».

Στα πλαίσια της Εκδήλωσης, θα τιμηθεί ο Βασίλειος Κοντολάτης του Ιωάννη, ο τελευταίος των μεγάλων κτηνοτρόφων της Βάργιανης, που τίμησε με ευπρέπεια τις ιστορικές και κοινωνικές παραδόσεις του τόπου καταγωγής του.

Π ρ ό γ ρ α μ μ α :
·                     Θεία Λειτουργία
·                     Δοξολογία
·                     Χαιρετισμοί
·                     Τιμητική Βράβευση του Βασιλείου Ιωάννη Κοντολάτη

·                     Καφές στην ταβέρνα «Δροσούλα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου