Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ

Χρήστος Βανδώρος
        Σε λίγες ώρες ξεκινά στην Λαμία το 2ο περιφερειακό συνέδριο, επικεντρωμένο στις διαδικασίες και τις ενέργειες εκείνες που θα επιτρέψουν ώστε η περιοχή μας να βαδίσει στο δρόμο της κοινωνικής ανάπτυξης.....

Τόσο την Τετάρτη, όσο και την Πέμπτη, υπουργοί, αυτοδιοικητικοί, ενεργοί πολίτες, καλούμαστε να παρακολουθήσουμε, να παρέμβουμε σε όλη αυτή την διαδικασία, την οποία θα κλείσει με ομιλία του ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας την Πέμπτη στις 7.30μμ.
Είναι μια διαδικασία που θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα έχει ΤΙΠΟΤΕ το ΙΔΙΟ - πέρα της ονομασίας- με αντίστοιχες του παρελθόντος. Που δεν θα επαναλάβει τα εγχειρήματα εκείνα που οδήγησαν την χώρα σε ανάπτυξη του παρασιτισμού, της ρεμούλας και των άχρηστων ή το λιγότερο αδιάφορων κοινωνικά έργων.
Η συγκυρία για μια άλλη πορεία είναι δύσκολη αλλά ευνοϊκή. Κλείνουν οι εκκρεμότητες της αξιολόγησης, συνέπεια άμεση η έστω δειλή έξοδος στις αγορές, σήματα θετικά για την οικονομία κατ αρχήν.
Το ζητούμενο παραμένει.
Κατά πόσο η ανάπτυξη θα κατευθυνθεί στα παραγωγικά στρώματα που πρέπει να εμπλακούν. Κατά πόσο η μεταποίηση θα αυξηθεί και θα έχει εξαγωγικό χαρακτήρα. Κατά πόσο ο αγροδιατροφικός τομέας μαζί με τον τουρισμό θα αποτελέσουν το γρήγορο τραίνο στις ράγες της ανάπτυξης.
Είτε θέλουμε είτε όχι, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, σαν γεωγραφική και κοινωνική περιοχή, συμπυκνώνει ΟΛΑ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ, ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ και τις ΣΤΡΕΒΛΩΣΕΙΣ που παραδοσιακά αντιμετωπίζει το ελληνικό παραγωγικό μοντέλο.
Είτε θέλουμε είτε όχι ο νομός Φωκίδας, (περιδιαβαίνοντας μερικά από τα χαρακτηριστικά του), 97,5% ορεινός κ ημιορεινός, 2,5% πεδινός, με το 63,4% δασικές εκτάσεις, 22 περιοχές NATURA και 500.000 στρέμματα Α και Β ζώνη προστασίας Δελφών, με τον παραδοσιακό ελαιώνα, πρώτη περιοχή σε βωξίτη στη χώρα και όχι μόνο, με τη λίμνη ξεδιψάσματος Αττικής, αλλά με κορωνίδα τους παγκόσμιους Δελφούς έχει κάθε δικαίωμα να περιμένει πολλά από το συνέδριο.
Πρώτα και κύρια όμως χρειάζεται η εμπλοκή των ανθρώπων της περιοχής. Χωρίς την κοινωνία δεν γίνεται τίποτε ή τουλάχιστον οι στρεβλώσεις εύκολα επιστρέφουν.
Δυστυχώς από τους περιφερειακούς υπεύθυνους και κατ επέκταση τους τοπικούς δεν διακρίναμε σχεδόν καμία κινητικότητα. Καταλαβαίνουμε απόλυτα τι συμβαίνει. Άλλοι δεν θέλουν, άλλοι δεν μπορούν, άλλοι δεν...
Να ξεκαθαρίσουμε ακόμη ότι η ανάπτυξη δεν είναι μόνο θέμα υποχρηματοδότησης από την ΕΕ που άλλωστε η ιστορία αυτή μετράει πολλά χρόνια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Η Ελλάδα χρεοκόπησε με όλα τα προγράμματα ΕΣΠΑ. συνοχής , περιφερειακά κτλ με τις ευφάνταστες ονομασίες.
Οικονομία σκέτη δεν υπάρχει για να εφαρμοστεί..
Η Πολιτική οικονομία δίνει την απάντηση.

Είμαστε στην ώρα που η ανάγκη γίνεται ιστορία... ας μην την προσπεράσουμε. Δεξιά γκρεμός....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου