Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

ΟΙ "ΑΝΑΜΟΡΦΩΤΕΣ" ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΥ. Οι διοικητές και οι εγκέφαλοι(φωτο+βίντεο).



Ένας από αυτούς και ο Δημήτριος Ιωαννίδης ( ο μετέπειτα Απριλιανός δικτάτορας) ...."Σκύψε κουμμούνα να δεις τα τίναξαν οι π......νες?"
                                       
Τα πορτραίτα των "σωτήρων του έθνους"
Σε καιρούς ανόδου του νεοφασισμού, χρέος του νεοέλληνα είναι να κοιτάει κατάματα την αλήθεια. Το πρόσωπο της Μακρονήσου είναι λίγο πολύ γνωστό σε όλους σήμερα, είτε αυτοί το παραδέχονται είτε όχι. Είναι το "νησί της Κολάσεως", το νησί που οι 12 ανήλικοι κρατούμενοί του οδηγήθηκαν σε μαζική απόπειρα αυτοκτονίας καταπίνοντας τις λαβές από τα κουτάλια τους. Το νησί "αναμόρφωσης" με την γάτα στο σακί,.......
το μπαμπού, το κουβάλημα της πέτρας και το πολύ και μεθοδευμένο ξύλο. Είναι το νησί που δολοφονήθηκαν οι 300 του ΑΕΤΟ με τα μυδράλια, αρχεία που το ΓΕΣ εξακολουθεί να μην διαθέτει στο κοινό παρά τα σχεδόν 70 χρόνια από τότε.



                                        Αποτέλεσμα εικόνας για το μπαμπού, το κουβάλημα της πέτρας και το πολύ και μεθοδευμένο ξύλο. μακρονησοσ

Το λιγότερο γνωστό πρόσωπο της Μακρονήσου είναι αυτό των αναμορφωτών της. Δεν αναφερόμαστε φυσικά στους εκατοντάδες αγράμματους, φανατισμένους ΜΑΥδες και ΑΜίτες που έκαναν πράξη το θεάρεστο έργο της "εθνικής αναμορφώσεως". 
Για αυτούς η ιστορία επιφυλάσσει μια σελίδα κοντά στους πραιτοριανούς που κατακρεούργησαν τον Σπάρτακο και τους λεγεωνάριους που προσέφεραν ξίδι αντί νερού. Αναφερόμαστε στους διοικητές και τους εγκεφάλους των στρατοπέδων της Μακρονήσου. Τους ενορχηστρωτές του μακρονησιώτικου δράματος. Για το ποιόν αυτών των ανδρών θα μιλήσουμε σήμερα.
                             Αποτέλεσμα εικόνας για διοικητές και τους εγκεφάλους των στρατοπέδων της Μακρονήσου.

Ο παπα-Κονσέρβας (ο μετέπειτα Πρεβέζης) Τον ονόμαζαν έτσι γιατί έκλεβε με τρόπο τις κονσέρβες από τα πράγματα των κρατουμένων. Γνωστά έμειναν τα κηρύγματα του με τα οποία δήλωνε ότι τα βασανιστήρια στην Μακρόνησο γίνονται με θεϊκή εντολή. Μετατέθηκε στην Πρέβεζα όπου διέπρεψε με τα σεξουαλικά του εγκλήματα και αργότερα τον έπαυσαν(σε άλλη ανάρτησή μας θα γράψουμε ξεχωριστά για εκείνον).

                                  Αποτέλεσμα εικόνας για Ο παπα-Κονσέρβας (ο μετέπειτα Πρεβέζης)


Δημήτριος Ιωαννίδης:  Βασανιστής του ΑΕΤΟ και των γυναικών του ΕΣΑΓ, με ιδιαίτερη προτίμηση στις γυναίκες και τα σεξουαλικά βασανιστήρια. Έγινε συνταγματάρχης και αργότερα, δικτάτορας της Χούντας. Μετά το μακελειό του ΑΕΤΟ το 1948, ο Ιωαννίδης έμπαινε στις σκηνές με τους τραυματίες και διέταζε τους κρατούμενους που τους φρόντιζαν: "Σκύψε κομμούνα να δεις τα τίναξαν οι πουτάνες"  

                                                   Αποτέλεσμα εικόνας για Ο Καραφώτης μακρονησοσ
                            

Ο Σκαλούμπακας: Ενορχηστρωτής των πιο φρικτών βασανιστηρίων της Μακρονήσου. Διέταζε πολλές φορές ατομικά βασανιστήρια για όσους προσωπικά ο ίδιος δεν συμπαθούσε. Επέβλεπε συχνά τα μαρτύρια λέγοντας "δεν βλέπω αίμα, δεν βλέπω αίμα" . Στα γεγονότα του ΑΕΤΟ το 1948, εθεάθη με το περίστροφο στο χέρι... Για τις υπηρεσίες του έγινε στρατηγός. Ζει ακόμα και σήμερα και δηλώνει αμετανόητος.

        Αποτέλεσμα εικόνας για Ο Σκαλούμπακας:
Ο Στυλιανός Κορνάρος σε τελετή »εθνικής διαπαιδαγώγησης» στη Μακρόνησο. Δίπλα του, ο διοικητής του στρατοπέδου Σκαλούμπακας.


Ο Γεώργιος Μπαϊρακτάρης: Ευθύνεται για φρικτά βασανιστήρια και εξευτελισμούς των πολιτικών κρατουμένων και των στρατιωτών της Μακρονήσου. Θεωρείται από τους βασικούς ενορχηστρωτές των σφαγών του 1948 στο ΑΕΤΟ. Το πρωί εκείνης της ημέρας έβγαλε λόγο στους κρατούμενους ξεκινώντας ως εξής "Επράξατε μιαν απερισκεψίαν" . Για την ωμή σφαγή οδήγησε αθώους στο εδώλιο με την κατηγορία της "στάσης", οι οποίοι και εκτελέσθηκαν. Για την σφαγή του 1948 παρασημοφορήθηκε.


                                     

Ο Αντώνης Βασιλόπουλος: Εκτός από τα φρικτά μαρτύρια στα οποία υπέβαλε τους Μακρονησιώτες στις χαράδρες του νησιού και τα γραφεία του Α2, καταχράστηκε περίπου 2 εκατ. δραχμές από τον ΟΑΜ (κρατικός οργανισμός αναμορφώσεως Μακρονήσου). Με αυτά έχτισε βίλα στο νησί και στην Αθήνα. Έφτιαξε σκάφος και αγόρασε ακριβό αυτοκίνητο. Σημειωτέον, ότι η βίλα και το σκάφος, φτιάχτηκαν με το αίμα και τον ιδρώτα των κρατουμένων του νησιού.
Μια από τις πιο χαρακτηριστικές του στιγμές ήταν στη σφαγή του ΑΕΤΟ όπου εθεάθη με αυτόματο να ρίχνει στους κρατούμενους στο ψαχνό. Αργότερα ερωτηθείς απόρησε "Χύθηκε αίμα;" Τα εγκλήματά του δεν συγκίνησαν κανέναν, αλλά επειδή η Ελλάδα χτίζονταν τότε με αμερικανικά δολάρια, τον καθαίρεσαν και το φυλάκισαν για οικονομικά σκάνδαλα.

                                                                 Ο Μπαϊρακτάρης (αριστερά) και ο Βασιλόπουλος 


Ο Τζανετάτος: Δεύτερος μετά τον Βασιλόπουλο στις οικονομικές ατασθαλίες. Έχτισε κι αυτός μια βίλα στο νησί βάζοντας τους κρατούμενους να εργάζονται έως και 15 ώρες την ημέρα χωρίς διακοπή. Για δώρο τους έδινε νερό. Στις ωμότητες πάντως θεωρούνταν ισάξιος και ήταν εμπνευστής του μαρτυρίου "αεροπλανάκι". Περιστοιχίζονταν από κάθε είδους χασικλήδες και υπανθρώπους της ΑΜ και των ΜΑΥ, που τους έβαζε να κάνουν μαζικά ντου σε σκηνές και κρατούμενους. Καθαιρέθηκε κι αυτός για οικονομικές ατασθαλίες και πέθανε στην φυλακή.

                    Αποτέλεσμα εικόνας για μακρονησοσ τζανετατοσ
                     


Ο Καραφώτης: Χυδαίος επικεφαλής των "αναμορφωτών", οργάνωνε τον ψυχολογικό πόλεμο και τα μαζικά μαρτύρια στο γραφείο Α2. Ίσως, όπως μας λέει ο κύριος Μανδράκος, να ήταν ο μοναδικός Έλληνας κάτω των 4ων ετών που δεν ήξερε να λέει την ώρα. 'Όταν τον ρώταγαν τι ώρα είναι, απάνταγε δείχνοντας το ρολόι του, "Για κοίτα εδώ γιατί είμαι απασχολημένος"


                                      Αποτέλεσμα εικόνας για βασανιστηρια στη μακρονησο
                                               

Ο Μάρκος Καστρίτσης: Λοχαγός του ΒΕΤΟ και βασανιστής του γραφείου Α2. Συχνά πυκνά έβγαζε πιωμένος (γιατί ήταν και αλκοολικός) εθνοσωτήριους λόγους καταλήγοντας με την φράση "Θα πήξουν οι χαράδρες στο αίμα" 

                                                      


Ο Μιχάλης Σφακιανός: Γνωστός για το ότι ήταν τόσο αγράμματος που όταν μιλούσε δεν καταλάβαιναν παρά ελάχιστοι. Υπηρέτησε ως υπαξιωματικός στο Ντουντουλάρ, το περιβόητο στρατόπεδο συγκέντρωσης του 1946 όπου αναδείχτηκε για τις ωμότητες του. Στην Μακρόνησο τοποθετήθηκε ως λοχαγός στον λόχο διοικήσεως. Έδωσε το σύνθημα για το "πυρ" στην σφαγή του ΑΕΤΟ το 1948.

                                                       
     Ο Μιχάλης Σφακιανός: Γνωστός για το ότι ήταν τόσο αγράμματος που όταν μιλούσε δεν καταλάβαιναν παρά ελάχιστοι


Στα τέλη του 1948, ο διοικητής του Γ Τάγματος Μακρονήσου  Σκαλούμπακας που αιματοκύλησε το Α Τάγμα Οπλιτών αντικαθίσταται από τον ταγματάρχη Γ. Σγουρό. Ο Σκαλούμπακας που έλαβε παράσημο και ανέβηκε βαθμό για την εικονική εξέγερση που κατέστειλε (ενώ δολοφονούσε τους 300 του ΑΕΤΟ) στο νησί, επιδόθηκε στη δημιουργία ενός κράτους εν κράτει και φυσικά άρχισε να μπαίνει στο μάτι της ΒΧΙ/ΓΕΣ που διοικούσε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού το νησί. Έτσι αντικαθίσταται από το Σγουρό.


                                            
Ο λοχαγός τότε Γεώργιος Σγουρός με τον διοικητή των Ταγμάτων Ασφαλείας Μπουραντά ενορχηστρωτή του μπλόκου της Κοκκινιάς 



                         Αποτέλεσμα εικόνας για Το επιτελείο της Μακρονήσου με το υπουργό Στράτο.
               
        Αποτέλεσμα εικόνας για Το επιτελείο της Μακρονήσου με το υπουργό Στράτο.                                          Το επιτελείο της Μακρονήσου με το υπουργό Στράτο.

ΠΗΓΗ. . ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ


ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗ (ΛΟΧΑΓΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΜΗΛΙΑΔΗ)   ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΥ



Μακρόνησος- τόπος βασανιστηρίων . Δείτε στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση τη συνέντευξη με τον 90χρονο Λεωνίδα Μεντάκη  .



Είναι σκληρός ο αγώνας μητέρα / Μα είναι πολλά τα αδέρφια μας /Είναι πολλά τα παιδιά σου μητέρα / Μη πικραίνεσαι          

      Αποτέλεσμα εικόνας για Είναι πολλά τα παιδιά σου μητέρα / Μη πικραίνεσαι 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ-ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ -ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ

Καθένας μας έχει στους ώμους του
Την κούραση δώδεκα ωρών από πέτρα
Την δίψα δώδεκα ωρών από ήλιο
Τον πόνο τόσων χρόνων
Την απόφαση μιας ολόκληρης ζωής


Είναι σκληρός ο αγώνας μητέρα
Μα είναι πολλά τα αδέρφια μας
Είναι πολλά τα παιδιά σου μητέρα
Μη πικραίνεσαι
Με τις μεγάλες πέτρες στον ώμο μητέρα
Ανηφορίζοντας τον θάνατο
Μεγάλες πολιτείες θα χτίσουμε μητέρα
Μην πικραίνεσαι

Ύστερα η μεγάλη πέτρα στον ώμο
Μεγάλος ανήφορος
Μεγάλη απόφαση στην καρδιά
Μεγάλες μέρες μας περιμένουν μητέρα
Μάνα

5 σχόλια:

  1. «Κείνο το βράδυ σώπαιναν οι λύκοι γιατί ουρλιάζανε οι άνθρωποι». Το συγκλονιστικό έργο του Μ. Λουντέμη για τα βασανιστήρια στην εξορία της Μακρονήσου...

    http://www.mixanitouxronou.gr/kino-vradi-sopenan-liki-giati-ourliazane-anthropi-sigklonistiko-ergo-tou-m-lountemi-gia-ta-vasanistiria-stin-exoria-tis-makronisou/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η τιμωρία των δοσίλογων ήταν και θα είναι πάντα η ίδια...ΘΑΝΑΤΟΣ.

    https://www.youtube.com/watch?v=86iyDTFAozM

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η μεγάλη σφαγή

    Ήταν πρωί Κυριακής 29 Φεβρουαρίου του 1948. Το προσκλητήριο στο Α` Ειδικό Τάγμα Οπλιτών Μακρονήσου έγινε κανονικά και οι 4.500 σκαπανείς άρχισαν να συγκεντρώνονται στο γήπεδο. Μετά την έπαρση της σημαίας, οι στρατιώτες διατάχτηκαν να κινηθούν προς το θέατρο για να ακούσουν «θρησκευτική ομιλία», πράγμα που έκαμαν. Τη στιγμή που είχαν φτάσει στο Θέατρο ο 7ος, ο 6ος, ο 4ος, και ο 3ος λόχος κατά σειρά, ενώ ο 2ος ήταν καθ' οδόν και ο 1ος έτοιμος προς εκκίνηση (ο 5ος θα έμενε πίσω ως λόχος αγγαρείας), οι αλφαμήτες έφεραν προς τη συγκέντρωση σπρώχνοντας και δέρνοντας φαντάρους που ήταν ελεύθεροι υπηρεσίας λόγω ασθενείας. Το γεγονός αυτό, προκάλεσε την οργή των υπολοίπων φαντάρων που άρχισαν να διαμαρτύρονται. Ο διοικητής του τάγματος Α. Βασιλόπουλος εκείνη τη μέρα έλειπε για δουλειά στη ΣΦΑ και χρέη διοικητού είχε αναλάβει ο ανθυπολοχαγός Μπέσκος Κωνσταντίνος, αν και υπερδιοικητής ήταν ο υπασπιστής Καρδάρας, ο οποίος, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ανταπάντησε στις διαμαρτυρίες των φαντάρων με πυροβολισμό στον αέρα, που, απ' ότι φαίνεται, ήταν το σύνθημα για να ξεκινήσει η αιματοχυσία. Αμέσως, ο λόχος ασφαλείας που ήταν ακροβολισμένος, άρχισε να πυροβολεί στο ψαχνό. Το στρατόπεδο έγινε κόλαση. Οι νεκροί και οι τραυματίες έπεφταν σωρό, αν και κανείς δεν ξέρει τον ακριβή αριθμό τους. Μετά το μακελειό και με την επέμβαση στρατιωτικών που ενέπνεαν κάποιο σεβασμό στους φαντάρους (όπως ο ταγματάρχης Καραμπέκιος), τα πράγματα ηρέμησαν κάπως. Ο Βασιλόπουλος, που εν των μεταξύ επέστρεψε στο τάγμα, επιχείρησε να κερδίσει χρόνο παραπλανώντας τους φαντάρους: Εγγυήθηκε προσωπικά την ασφάλειά τους και δέχτηκε τα αιτήματά τους, που, ανάμεσα σε άλλα, ήταν να εξεταστεί η υπόθεση από διακομματική επιτροπή, να διαλευκανθεί πλήρως και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι.

    Έτσι κύλησε το υπόλοιπο της τελευταίας ημέρας και νύχτας εκείνου του μαύρου Φλεβάρη.
    Όταν ξημέρωσε η 1η Μαρτίου, νεκρική σιγή επικρατούσε σ' ολόκληρο το στρατόπεδο.
    Τι έμελλε να επακολουθήσει;
    Σε λίγο, δε θα υπήρχαν ερωτηματικά.
    Στις 9 η ώρα το πρωί στις ακτές του Α` Τάγματος εμφανίστηκε ένα περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού. Το περιπολικό πλησίασε σχεδόν ξυστά στην ακτή. Στο κατάστρωμά του είχαν παραταχθεί ένοπλοι και δίπλα στα κανόνια του οι πυροβολητές ήταν έτοιμοι. Λίγα λεπτά αργότερα, μια φωνή ακούστηκε από τον τηλεβόα:«Στρατιώται, σας ομιλεί ο συνταγματάρχης Μπαϊρακτάρης! Συλλάβατε και απομονώσατε τους δολοφόνους που δημιούργησαν τα χθεσινά γεγονότα! Αποδοκιμάσατε τους αρχηγούς σας και συγκεντρωθείτε εις τον 7ον λόχον». Το μήνυμα αυτό επαναλήφθηκε μερικές φορές ακόμα, κάθε φορά περισσότερο απειλητικό: «Σας δίνω - απειλούσε ο Μπαϊρακτάρης - 5 λεπτά προθεσμία ν' αποχωριστείτε από τους κομμουνιστάς...». Και στη συνέχεια άρχισε να μετρά αντίστροφα: «τρία λεπτά... δύο λεπτά».Την ίδια ώρα, περίπου 250 ένοπλοι και ροπαλοφόροι από το Γ` Τάγμα, κύκλωσαν τους σκαπανείς του πρώτου τάγματος από αριστερά με επικεφαλής τους Μιχ. Μπαρούχο και Μιχ. Σφακιανό ενώ το κέντρο και τη δεξιά πλευρά κάλυψε η μονάδα Ασφαλείας. Τέσσερα πολυβόλα έτοιμα να βάλλουν ανά πάσα στιγμή δεν άφηναν το παραμικρό περιθώριο διαφυγής στους στρατιώτες του Α` Τάγματος. Σε λίγο άρχισε η επίθεση με εντολή του Μπαϊρακτάρη. Τα πρωτοπαλίκαρα του Μπαρούχου και του Σφακιανού, μαζί με τους Αλφαμήτες, ρίχτηκαν πάνω στους άοπλους σκαπανείς, στην αρχή με τα ρόπαλα και στη συνέχεια με τα όπλα. Οι νεκροί έπεφταν σωρό δίπλα στους ζωντανούς, που είχαν ξαπλώσει κάτω, παρακινούμενοι από το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Ορισμένοι από τους πιο τολμηρούς του άοπλου τάγματος άρχισαν να αμύνονται, απαντώντας στις σφαίρες με πέτρες. Ύστερα γίνηκαν περισσότεροι και σε λίγο όλο το τάγμα ξεκίνησε μια μάχη χωρίς ελπίδα, πετώντας βροχή από πέτρες στους πραιτοριανούς δολοφόνους του και υποχωρώντας συνεχώς προς τη μεριά της θάλασσας. Όταν οι άοπλοι στρατιώτες έφτασαν στη θάλασσα, αρκετοί έπεσαν στο νερό με την ελπίδα ότι εκεί θα έβρισκαν σωτηρία. Και τότε συνέβηκε κάτι που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί. Το περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού άρχισε να πυροβολεί εναντίον όσων βρίσκονταν στο νερό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ειναι κριμα να ξεχασουμε και αυτα τα παλικαρια: https://www.youtube.com/watch?v=DbwBVyj7IrE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η Ελλάδα είναι η Μακρόνησος της Ευρώπης

    Σοκ έχει προκαλέσει η έρευνα του Πανεπιστημίου της Γενεύης, που δείχνει πως οι Ευρωπαίοι πολίτες θεωρούν την Ελλάδα την χειρότερη χώρα για να ζήσουν.

    Σύμφωνα με την έρευνα, οι γονείς στην Ευρώπη απειλούν τα παιδιά τους με την φράση «κάτσε φρόνιμα, γιατί θα σε στείλω στην Ελλάδα».

    Εκατομμύρια παιδάκια σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες τρώνε κάθε μέρα το φαγητό τους, για να μην εξοριστούν στην Ελλάδα.

    Η Ελλάδα είναι η Μακρόνησος της Ευρώπης αλλά πολλοί Έλληνες νομίζουν πως η Ελλάδα είναι ο παράδεισος και συνεχίζουν να σπάνε ευτυχισμένοι τις πέτρες τους.

    Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα είναι ελκυστικός τουριστικός προορισμός για τους Ευρωπαίους, αφού την θεωρούν πάρα πολύ φτηνή και βρίσκουν τους Έλληνες πολύ δουλοπρεπείς, οπότε κάνουν ό,τι γουστάρουν· κολλάνε και διακόσια ευρώ στο κούτελο του ραγιά Έλληνα και τους κάνει και κωλοτούμπες.

    Σύμφωνα με την έρευνα, οι Ευρωπαίοι πολίτες πιστεύουν πως, αφού οι Έλληνες πληρώνουν σαν τα ζώα ένα χρέος που δεν έχουν δει καν και δεν ξέρουν πώς δημιουργήθηκε, είναι προφανές πως είναι εντελώς καθυστερημένοι και τους κάνεις ό,τι θέλεις.

    Βέβαια, πολλοί Ευρωπαίοι λένε πως δεν θα έρθουν φέτος για διακοπές στην Ελλάδα, γιατί φοβούνται πως μπορεί οι Έλληνες να τους κρατήσουν με το ζόρι και να εγκλωβιστούν στην Ειδομένη.

    Είναι αξιοσημείωτο πως ούτε οι Ευρωπαίοι, ούτε οι πρόσφυγες θέλουν να ζήσουν στην Ελλάδα.

    Βέβαια, ούτε οι Έλληνες θέλουν να ζήσουν στην Ελλάδα και όσοι είχαν τα εφόδια έφυγαν -πάνω από 600 χιλιάδες σε οκτώ χρόνια-, οπότε όσοι έχουν μείνει κάνουν την ανάγκη φιλοτιμία και λένε πως αγωνίζονται αλλά στην πραγματικότητα κωλοβαράνε όλη μέρα και περιμένουν την Παναγία να κάνει το θαύμα της.

    Η χώρα που θεωρούν οι Ευρωπαίοι πως έχει τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης είναι η Ελβετία αλλά στους Έλληνες δεν αρέσουν οι Ελβετοί γιατί δεν είναι αγωνιστές σαν τους Έλληνες που έχουν παραδώσει την χώρα τους για τα επόμενα εκατό χρόνια και ελπίζουν να πιάσουν το Λότο.

    http://pitsirikos.net

    ΑπάντησηΔιαγραφή