Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Τρίτη 16 Απριλίου 2024 σήμερα...Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών η Αικατερίνη Νικ. Φούρλα, εχθές το βράδυ......

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ… ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΥ

Στην παλιά Αθήνα παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς ο Τροχονόμος είχε την τιμητική του.
Παρουσιάζει ο Βίκτωρ Σαμπώ
Παραμονές εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, εταιρείες, ιδιώτες και απλοί πολίτες συνήθιζαν να αφήνουν τα δώρα τους στο βαρέλι του τροχονόμου στο Σύνταγμα, στα Χαυτεία, στους Αμπελόκηπους, στην Κηφισιά......


Τρόφιμα, ποτά, γλυκά, τσιγάρα και όχι μόνο τιμούσαν το λειτούργημα του Τροχονόμου αφού και τα φανάρια δεν ήταν πολλά, και επικίνδυνο –γι’ αυτό και τα βαρέλια- και χρήσιμο επάγγελμα εξασκούσαν και μάλιστα, συχνά, με χαμηλό μισθό (τρείς και εξήντα, που λέγαν κάποτε). 

Η ευρηματικότητα δε του Έλληνα για δωρεάν διαφήμιση κατέστησε την προσφορά στον Τροχονόμο περίοπτη υπόθεση. Μάχη έδιναν οι εταιρείες για να προβληθούν με αφίσες τους δίπλα στα πακέτα: ΜΙΣΚΟ, ΛΟΥΜΙΔΗΣ, ΒΡΑVO, ΤΙDE, ROL…
Το έθιμο ξεκίνησε απ’ τα χρόνια του ΄30, και συνεχίστηκε μετά την αναγκαστική «παύση» του επί κατοχής, μέχρι και τα χρόνια του ΄70. 

Γύρω από τα κουβούκλια των τροχονόμων μαζευόντουσαν ακόμη τόπια υφάσματα, ηλεκτρικές συσκευές, τσουβάλια με χαλίκια, μωσαϊκά, πλακάκια, μάρμαρα μέχρι και εκπτωτικά κουπόνια για την κρεαταγορά ενώ την παλιά εποχή οι πολιτικάντηδες έκαναν τη λεζάντα καθώς δίναν στους Τροχονόμους φάκελους με χρήματα… συνοδεία βέβαια φωτογράφου για το αυριανό δημοσίευμα στην εφημερίδα. 
Τα καλούδια συγκεντρώνονταν στα κεντρικά γραφεία της Τροχαίας και ακολουθούσε διανομή. 
Κάπως έτσι η Τροχαία ανταπέδιδε αφήνοντας τις γιορτινές ημέρες ελεύθερους τους πειρατές που είχε στα κρατητήρια και αργότερα τις πινακίδες που «σήκωνε…»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου