Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ και ΤΙΜΗΣ Δημήτρης Νικ. Δημητρίου - Καπετάν Νικηφόρος

Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016 (19:00΄), ο Δήμος Δελφών διοργανώνει εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για τον Δημήτρη Νικ. Δημητρίου - Καπετάν Νικηφόρο, τον πρώτο μόνιμο αξιωματικό της Σχολής Ευελπίδων που  βγήκε στο αντάρτικο. ......
 Ο Νικηφόρος με 9 συναγωνιστές του συγκρότησαν τον Ιούλιο 1942 την 1η (κατόπιν 8η) Ομάδα Ανταρτών Παρνασσού, μαζί με τους μετέπειτα καπετάνιους του ΕΛΑΣ Διαμαντή, Περικλή, Αριστείδη, και με τα τμήματα που διοίκησε, διηύθυνε 30 μάχες εναντίον  των κατακτητών και συμμετείχε σε πολλά άλλα σαμποτάζ, με κυριότερες στιγμές τις πρώτες μάχες μαζί με το τμήμα του Άρη Βελουχιώτη, στην Ρεκά, στο Κρίκελλο, στην ανατίναξη της γέφυρας Γοργοποτάμου ως αρχηγός της Εφεδρείας, στο Μικρό Χωριό, στην Αγιαθυμιά, στον σιδηροδρομικό Σταθμό Αμφίκλειας, στην Παύλιανη, στην Αράχωβα, στο 51 χιλιόμετρο, στα Δερβενοχώρια κ.ά. Καπετάνιος Αρχηγείου, που εξελίχθηκε στο Ανεξάρτητο Τάγμα Παρνασσίδας και τελικά στο 2ο Σύνταγμα της 2ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ.
    Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την επανέκδοση του τρίτομου αντιστασιακού-λογοτεχνικού χρονικού «ΑΝΤΑΡΤΗΣ στα Βουνά της Ρούμελης», που είχε πρωτοκυκλοφορήσει το 1964-1965, και θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας. Θα χαιρετίσει ο Δήμαρχος Δελφών κ. Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος και θα μιλήσουν, ο καθηγητής Ιστορίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γιώργος Μαργαρίτης, η νομικός κ. Χριστίνα Σταμούλη, που θα αναπτύξει και το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων, και ο δημοσιογράφος κ. Χρίστος Βασιλόπουλος που μέσα και από την εκπομπή «Μηχανή του Χρόνου» θα μεταφέρει μαρτυρίες, ντοκουμέντα και εικόνες από την επιχείρηση Γοργοποτάμου. Θα συντονίσει η Ιστορικός κ. Κατερίνα Μπαλκούρα. Αποσπάσματα από τον «ΑΝΤΑΡΤΗ» θα διαβάσει η ηθοποιός και συγγραφέας κ. Φαίη Κοκκινοπούλου.
                                                                                               
Άμφισσα, 28 Νοεμβρίου 2016                                                                                                                                                

 Δήμος Δελφών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου