Δηλαδη επαιρναν σιταρι και αφου το καθαριζαν και τριβοντας το ξεφλουδιζαν το βραζανε και το προσφερανε σαν ειδος γλυκου [παλιοτερα σαν φαγητο].
Αυτο η παραδοση το μολογει οτι ηταν το φαγητο του Αγιου Νικολαου στους φτωχους. Μετα τα προκαταρκτικα ενα μικρο γλεντακι απο τους ανθρωπους που κοπιασαν για την προπαρασκευη του χονδρου.
Την αλλη μερα ,παραμονη του Αγιου Νικολαου, εβραζαν το σιταρι μεχρι να γινει χυλος για πολλες ωρες ανακατευοντας συνεχως.
Το σερβιρισμα γινοτανε με ζαχαρη και κανελα.
Σημερα το εθιμο γινεται απο τον λαογραφικο συλλογο Αμφικλειας " η δαδιωτικη εστια".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.