Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΤΡΙΤΗ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ…

Παρουσιάζει: ο Βίκτωρ Σαμπώ

Σας έχει απασχολήσει ποτέ γιατί οι Αμερικανοί εκλέγουν την ομοσπονδιακή τους κυβέρνηση ημέρα Τρίτη;
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή για να δούμε τους λόγους που συμβαίνει αυτό.....

Μεταξύ 1788-1845, οι πολιτείες καθόριζαν τις δικές τους εκλογικές ημερομηνίες, κάτι που άφηνε τη χώρα σε πλήρες χάος.
Η τρελή αυτή εκλογική κούρσα που μαινόταν σε όλες τις ΗΠΑ έφερνε τον λευκό αρσενικό πληθυσμό στα παραβάν την πρώτη Τετάρτη του Δεκεμβρίου. Το 1792 πέρασε ένας νόμος που καθόριζε πλέον την προεκλογική περίοδο σε 34 ημέρες πριν από τη στιγμή της αναμέτρησης, κι έτσι τα περισσότερα δημοκρατικά ματς διοργανώνονταν τώρα μέσα στον Νοέμβριο.
Ο Νοέμβριος ήταν εξάλλου μήνας ιδανικός για την αγροτική αμερικανική κοινωνία του καιρού: ο θερισμός είχε μόλις τελειώσει και ο χειμώνας δεν είχε χτυπήσει ακόμα, κάνοντας την εποχή να φαντάζει ευοίωνη για τη μεγάλη γιορτή της δημοκρατίας.
Οι νωχελικοί ρυθμοί με τους οποίους προχωρούσαν οι προεδρικές εκλογές δεν ήταν εξάλλου πρόβλημα στα τέλη του 18ου και τις αρχές του 19ου αιώνα. Η επικοινωνία ήταν ούτως ή άλλως αργή και τα αποτελέσματα έπαιρναν βδομάδες για να ανακοινωθούν.
Όλα όμως άλλαξαν με την έλευση του τηλέγραφου και του σιδηρόδρομου, όταν το Κογκρέσο αποφάσισε πως είχε έρθει η ώρα να καθοριστεί μια κοινή ημερομηνία για τις προεδρικές εκλογές.
Η Δευτέρα αποκλείστηκε μονομιάς, μιας και θα ανάγκαζε τους ανθρώπους να ταξιδεύουν στις εκλογικές τους περιφέρειες κατά την αργία της Κυριακής. Αλλά και η Τετάρτη δεν ήταν επιλογή, καθώς τότε διοργανώνονταν οι υπαίθριες αγορές και οι αγρότες δεν θα μπορούσαν να συμμετέχουν στη διαδικασία.
Κι έτσι ξεπήδησε η Τρίτη ως η μέρα που οι Αμερικανοί θα πήγαιναν στις κάλπες, η οποία θεσμοθετήθηκε το 1845 ως η Τρίτη μετά την πρώτη Δευτέρα του Νοεμβρίου…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου