Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ ή ΠΑΝΑΣΣΑΡΗ - Μερικά χιλιόμετρα από την Γραβιά προς την Μαργιολάτα

 Βίκτωρ Σαμπώ
Μερικά χιλιόμετρα από την Γραβιά προς την Μαργιολάτα και σε μια απίθανη καταπράσινη τοποθεσία του Παρνασσού ξεπροβάλλει το Βυζαντινό Μοναστήρι του 15ου αιώνα, η Παναγία Παντάνασσα ή Πανάσσαρη.....
 Χτισμένο σε υψόμετρο 700 μέτρων, προσφέροντας μια απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς θέα προς την κοιλάδα του Βοιωτικού Κηφισού στους επισκέπτες του, οι οποίοι μπορούνεπίσης να θαυμάσουν την βυζαντινού ρυθμού και με δύο τρούλους εκκλησία που είναι αφιερωμένη στην Παναγία Παντάνασσα ή κατά τους ντόπιους κατοίκους της Γούρνας «Πανάσσαρη».
Δεν είναι σήμερα επανδρωμένο μοναστήρι, αλλά λειτουργεί δύο φορές το χρόνο: στην εορτή της Ζωοδόχου Πηγής (την Παρασκευή της Διακαινησίμου, του Πάσχα) και στην Απόδοση της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, στις 23 Αυγούστου.
Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, όλοι οι μοναχοί στην Παναγία Παντάνασσα βρήκαν μαρτυρικό θάνατο στις 14 Σεπτεμβρίου 1824 από τους Τούρκους, που ξέσπασαν και εδώ την οργή τους για τον Αγώνα των Ελλήνων.
Τον Οκτώβρη του 1942, το μοναστήρι πάλι πυρπολήθηκε από ιταλικά στρατεύματα και καταστράφηκε. Οι πιστοί και η αρχαιολογική υπηρεσία αργότερα, κατάφεραν να διασώσουν τμήμα από τις βυζαντινές αγιογραφίες που στολίζουν τον ναό τις οποίες μπορεί σήμερα ο επισκέπτης να θαυμάσει.
Η Παναγία Παντάνασσα απέχει 4 χιλιόμετρα από τη Γραβιά και 5 χιλιόμετρα από το χωριό Μαργιολάτα, ενώ για να φτάσετε ως το μοναστήρι, θα χρειαστεί να διαβείτε βατό χωματόδρομο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου