Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 26 Απριλίου σήμερα . .....

Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Λιδωρίκι Φωκίδας.

Το Λιδωρίκι, η μικρή ''Δωρική Ελβετία'', είναι χτισμένο στους πρόποδες της Γκιώνας, αγναντεύει την πανέμορφη οροσειρά των Βαρδουσίων και παίζει με τα πρασινογάλαζα νερά της ήρεμης λίμνης Μόρνου......
Σε υψόμετρο 650 μέτρων κυριολεκτικά μοιάζει να πολιορκείται από τις υπέροχες αλπικές κορφές των Βαρδουσίων και της ασέληνης Γκιώνας που ρίχνουν την πανέμορφη χιονισμένη σκιά τους στα ήσυχα νερά της λίμνης.

Το ιστορικό Λιδωρίκι γνώρισε μεγάλη ακμή τα χρόνια της Τουρκοκρατίας και ήταν καταφύγιο για πολλούς καπεταναίους και κλεφτοαρματολούς. Στα τριγύρω βοσκοτόπια έβοσκαν χιλιάδες γιδοπρόβατα και βούιζαν οι ρεματιές κι οι ρούγες από τα βελάσματα και τους ήχους των κουδουνιών. Τούτες είναι οι εικόνες που ξεπηδάνε απ' τα παλιά, καλά κρυμμένες στις μνήμες των γερόντων.
Το Λιδωρίκι, η νέα πρωτεύουσα του Δήμου, είναι μια θαυμάσια και ιστορική κωμόπολη, γνωστό για τους μεγάλους αγώνες του για την πατρίδα και το έθνος. Το μαρτυρικό χωριό κάηκε εντελώς στις 29 Αυγούστου του 1944 από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Εδώ πιάστηκε και φυλακίστηκε ο Αθανάσιος Διάκος, στη θέση Βαρούσι, σε μια αυτοσχέδια φυλακή από την οποία δραπέτευσε για να συνεχίσει τον αγώνα του.

Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το παλιό χωριό (Βαρούσι), με την ξεχωριστή αρχιτεκτονική του και τη δική του ιστορία. Περιδιαβαίνοντας τον κεντρικό δρόμο θα περάσει από το θαυμάσιο πέτρινο Αρχαιολογικό Μουσείο όπου φυλάσσονται αρκετά ευρήματα των ανασκαφών της αρχαίας Καλλίπολης, όσα πρόλαβαν να σωθούν από τα νερά της λίμνης.
Η τεράστια πλατεία του Λιδωρικίου καθώς και τα γραφικά καταστήματα θα σας εντυπωσιάσουν και θα απολαύσετε το καφεδάκι σας ή το φαγητό σας κάτω από τον τεράστιο πλάτανο. Είναι κατά κανόνα κτηνοτροφική περιοχή προσφέροντας αρκετά στην τοπική οικονομία. Ονομαστά και αρκετά περιζήτητα είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα του.












Τα όμορφα χωριά της Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου