ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Translate

Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2016

Οκτώ φάκελοι διαπλοκής με ονοματεπώνυμα στα χέρια του Τσίπρα

Λίστες Μπόργιανς και Λαγκάρντ, θαλασσοδάνεια εκδοτικών και άλλων επιχειρήσεων, «φωτογραφικές» τροπολογίες, ρυθμίσεις απαλλαγής από ποινικές ευθύνες, παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης είναι ορισμένοι από τους τίτλους των φακέλων που κρατάει στα χέρια του ο πρωθυπουργός εν όψει της συζήτησης την Τρίτη στη Βουλή για τη διαφθορά και την απόδοση δικαιοσύνης......


Όπως γράφει η Αυγή, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να περιγράψει πλήρως τη δομή και τη λειτουργία του συστήματος εξουσίας που είχε στηθεί επί χρόνια στη χώρα προς ίδιον πολιτικό και οικονομικό όφελος, να ενημερώσει την κοινή γνώμη και να καλέσει την αντιπολίτευση, ιδιαιτέρως της ηγεσίας της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, να τοποθετηθούν ευθαρσώς αν προσφέρουν πολιτική κάλυψη στα πεπραγμένα των προκατόχων τους ή θα συμπράξουν στην προσπάθεια εξυγίανσης του δημόσιου βίου και τη θωράκιση του κράτους δικαίου.
Ακολουθεί ολόκληρο το ρεπορτάζ του Νίκου Παπαδημητρίου:
Οκτώ ογκώδεις φακέλους έχει, εδώ και λίγες ημέρες, πάνω στο τραπέζι του στο Μέγαρο Μαξίμου οΑλέξης Τσίπρας. Οκτώ φάκελοι για ισάριθμα θέματα (ή πλέγμα θεμάτων) για τη διαφθορά, τη διαπλοκή και την απονομή δικαιοσύνης. Με συγκριτικά στοιχεία και ντοκουμέντα για το τι συνέβαινε μέχρι πριν από έναν χρόνο και τι συμβαίνει τον τελευταίο αυτό χρόνο.
Οκτώ φάκελοι, προϊόν των αλλεπάλληλων συσκέψεων που είχε ο πρωθυπουργός με στενούς συνεργάτες του, αλλά και τους κυβερνητικούς παράγοντες που έχουν επωμιστεί τον τομέα της Δικαιοσύνης, όπως και εκείνον της πάταξης της διαφθοράς. Εκ των πραγμάτων, άλλωστε, οι υπουργοί Νίκος Παρασκευόπουλος και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, μαζί με τον πρωθυπουργό, αλλά και τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνο Καμμένο, θα είναι τα πρόσωπα που θα σηκώσουν, εκ μέρους της κυβέρνησης, το βάρος της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης μεθαύριο βράδυ. «Ο λαός μας θα καταλάβει και θα ακούσει για παρά πολλά πράγματα…» ήταν το σαφές μήνυμα που έστελνε ο Νίκος Παππάς.
Σε ένα γήπεδο που είναι προνομιακό για τα δύο κόμματα της συμπολίτευσης ο Αλ. Τσίπρας δεν επιδιώκει πολιτική ρεβάνς και δεν αποσκοπεί στο να ξεφύγει η προσοχή της κοινής γνώμης από τη δύσκολη, ούτως ή άλλως, κοινωνική και οικονομική καθημερινότητα.
Το ενδιαφέρον των πολιτών σε θέματα διαφθοράς και διασπάθισης δημόσιου χρήματος, και δη στους χαλεπούς καιρούς της τελευταίας εξαετίας, είναι πολύ μεγάλο, εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός επιζητεί αυτή τη συζήτηση στη Βουλή, εξηγούσαν κυβερνητικά στελέχη, γιατί ο πολίτης πρέπει να έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη της πατρίδας του -και το αίσθημα αυτό μπορεί να αποκτηθεί μόνο όταν όλοι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου, μόνο όταν η Δικαιοσύνη αφήνεται να «αναπνέει».
Η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι αυτό συμβαίνει τον τελευταίο αυτόν χρόνο -γι’ αυτό θέλει να κόψει από τη «ρίζα» της κάθε «σκιά» για ανάμειξη υπουργών στο έργο των δικαστών- ενώ ταυτόχρονα επιθυμεί διακαώς τη σύγκριση με ό,τι συνέβαινε πριν…
Η Αγία Παρασκευή… προστάτις της Δικαιοσύνης
Οι παρεμβάσεις (ή απόπειρες) των προηγούμενων κυβερνήσεων στο έργο της Δικαιοσύνης είναι ένα από τα θέματα που θα καταγγείλει η συμπολίτευση -και τα παραδείγματα είναι, δυστυχώς, πολλά… Επ’ αυτού έχουν προϊδεάσει ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, αλλά και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ:
«Ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν είναι παναθηναϊκάκιας -και δεν το λέω με την έννοια την ποδοσφαιρική-, ούτε ψηλός είναι, ούτε από την Αγία Παρασκευή της Λέσβου» (από συνέντευξή του στον «Σκάι»).
Για τους μη… μυημένους, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ήταν που μιλούσε σε δικαστική υπόθεση για τον «ψηλό τον παναθηναϊκάκια», ενώ η Αγία Παρασκευή (Λέσβου) είναι η γενέτειρα του Χαράλαμπου Αθανασίου, που διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης από τον Ιούνιο του 2013 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015. Παλαιός δικαστικός ο ίδιος και συνδικαλιστής του χώρου, με την ιδιότητα του υπουργού πλέον, παρακολουθούσε εκ του σύνεγγυς τον χώρο που κάποτε διακόνησε.
Με μεγάλο ζήλο σημείωναν βουλευτές της περιόδου εκείνης -εξ ου και οι νυχτερινές τροπολογίες που έφερνε.
Είναι, επιπλέον, συντοπίτης με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Γκουτζαμάνη, όπως υπογράμμιζε (ως προσόν;) ο εξ απορρήτων του Αντ. Σαμαρά, Τάκης Μπαλτάκος, στη διαβόητη συνομιλία του με τον Ηλία Κασιδιάρη.
Το… καυτό περιεχόμενο
Οι λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς και πώς αυτές «κακόπεσαν» στα χέρια των «γαλαζοπράσινων» κυβερνήσεων είναι, σίγουρα, ένα θέμα το οποίο ουδείς μπορεί να προσπεράσει. Και δεν θα πρέπει να προκαλεί απορίες γιατί το στικάκι στη μία περίπτωση, και οι προσφερόμενες από τον Βάλτερ Μπόργιανς στην άλλη, έτυχαν της ίδιας ακριβώς αντιμετώπισης από δύο διαφορετικές κυβερνήσεις. Τις κυβερνήσεις του παλαιού πολιτικού συστήματος. «Ήλθε η ώρα να ακουστούν ονόματα από τις λίστες» προειδοποίησε με σαφήνεια ο Π. Καμμένος. Ποιοι και πώς διακινούσαν μεγάλα ποσά στο εξωτερικό.
Οι «ουρές» των «γαλάζιων» τιμολογίων
Το θέμα όμως που εκτιμάται ότι θα «σηκώσει» η κυβέρνηση με συγκεκριμένα στοιχεία είναι αυτό των «γαλάζιων» τιμολογίων και των αμοιβών κατηγορουμένων για εκβιασμό «δημοσιογράφων», από το κόμμα της Ν.Δ. για παρεχόμενες υπηρεσίες (;). Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, στην πολιτική εκδήλωση της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ Ζωγράφου το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, είπε κάτι που προϊδεάζει για… πολλά: «Η Ν.Δ. θα κληθεί», προειδοποίησε, «να ξεκαθαρίσει αν πληρώνονται ακόμη αυτοί οι άνθρωποι. Για ποιες ‘δουλειές’ και ποια στελέχη της Ν.Δ. συζητούν μαζί τους και τους ελέγχουν αν κάνουν τις δουλειές για τις οποίες πληρώνονται».
Πολιτική «φουρτούνα» για τα «θαλασσοδάνεια»
Η αλλαγή κλίματος στον χώρο της Δικαιοσύνης από τον Ιανουάριο του 2015 αποτυπώνεται εξάλλου και στις σχέσεις του… αμαρτωλού τριγώνου: παλαιό πολιτικό σύστημα – τράπεζες – μίντια. Ο πρώτος πόλος πήγε… σπίτι του και την ίδια ώρα εισαγγελείς και ανακριτές ερευνούν τα «θαλασσοδάνεια». Οι τράπεζες, σε μια συγκυρία κρίσιμη για το τραπεζικό σύστημα, αισθάνονται την αυτονόητη υποχρέωση να λογοδοτούν σε ποιον δανείζουν, τι ποσά και με ποιες εγγυήσεις. Ενώ οι ιδιοκτήτες των τεχνητώς μεγεθυμένων μέσων ενημέρωσης, που συντηρούνταν είτε μέσω τραπεζικού δανεισμού είτε μέσω κρατικής (ή και ευρωπαϊκής) χρηματοδότησης, αντιλαμβάνονται πως το… τζάμπα τελείωσε.
Επ’ αυτού ο Ν. Παππάς, αφού κατηγόρησε τους ιδιοκτήτες των καναλιών ότι είχαν συνηθίσει να λειτουργούν με χαριστικές ρυθμίσεις, τους κάλεσε «να βάλουν χρήματα για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους. Προσωπικά θα μου προξενούσε εντύπωση αν οι διοικήσεις των τραπεζών έκαναν οτιδήποτε προκαλεί το δημόσιο αίσθημα» έλεγε ο υπουργός Επικρατείας -και η επισήμανση αυτή αναμένεται να επαναληφθεί το βράδυ της Τρίτης.
Μία μόνο περίπτωση είναι αυτή του προσωπικού δανεισμού ύψους 57 εκατομμυρίων ευρώ τουΣταύρου Ψυχάρη, για την οποία διώκεται ο εκδότης. (Τις ευθύνες του σκιαγραφούν οι ελεγκτές της Τράπεζας της Ελλάδος στο πόρισμά τους, το οποίο δημοσιοποίησε η «Αυγή» μία εβδομάδα πριν, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας από τους οικονομικούς εισαγγελείς Γαληνό Μπρηκαι Παναγιώτη Αθανασίου).
Το ξήλωμα του πουλόβερ προκαλεί όμως και αναταράξεις στο παλαιό πολιτικό σύστημα. Η επιστολή του Νίκου Σηφουνάκη στη Φώφη Γεννηματά, με την οποία καταγγέλλει την πολιτική προστασία που ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρείχε στον επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο (την επιστολή δημοσίευσε το περιοδικό «Επίκαιρα»), προξένησε «τεράστιο άγχος στον κ. Βενιζέλο», παρατηρούσε συνεργάτης του Αλ. Τσίπρα, αλλά και «άγχος και στη Ν.Δ.» που και αυτή βάζει εμμέσως «πλάτη» στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σαμαρά. Αντιθέτως, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έως το βράδυ της Πέμπτης δεν είχε αντιδράσει…
Το θέμα Βγενόπουλου, με την πρόσφατη αφορμή -την καταγγελία, δηλαδή, της εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη για δήθεν παρέμβαση στο έργο της από τον Δ. Παπαγγελόπουλο- αναδύθηκε πάντως χάρη και στην επιμονή ενός άλλου στελέχους του ΠΑΣΟΚ, του Δημήτρη Τσιρώνη.
Ο τελευταίος, με την ιδιότητα του προέδρου της προανακριτικής επιτροπής για το Βατοπέδι, που διερεύνησε και την οικονομική διασύνδεση της μονής με την τράπεζα Βγενόπουλου, υπενθυμίζεται ότι είχε αποστείλει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και την πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Τασία Χριστοδουλοπούλου χαρακτηρίζοντας «αδιανόητη και ακατανόητη τη λειτουργία της Δικαιοσύνης ως πλυντηρίου ξεπλύματος ποινικών και αστικών ευθυνών επώνυμων και ισχυρών παραγόντων της οικονομικής ζωής, αντί της αναζήτησης και του καταλογισμού των αντίστοιχων ευθυνών από τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς». (Η επιστολή δημοσιεύτηκε στην «Αυγή» της 16ης Μαρτίου).
Ο Δ. Τσιρώνης επανέρχεται, τη φορά αυτή, με επιστολή προς τους αρχηγούς των κομμάτων διερωτώμενος γιατί «η υπόθεση οδηγήθηκε στο αρχείο με βεβιασμένο και συνοπτικό τρόπο». Αξιοποιήσιμο στοιχείο μπορεί να είναι, τέλος, το πόρισμα της κυπριακής Δικαιοσύνης για τη δράση του επικεφαλής της MIG.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου