Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

145 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΙΣΙΝΗ ΚΟΜΜΟΥΝΑ, το δοξασμένο προάγγελο μιας νέας κοινωνίας



Στις 28 Μάρτη του 1871, μέσα από τις φλόγες του γαλλοπρωσικού πολέμου, ανακηρύχτηκε πανηγυρικά η πρώτη εργατική επαναστατική κυβέρνηση, η Κομμούνα του Παρισιού.....


Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας η κρατική εξουσία πέρασε, αν και για σύντομο χρονικό διάστημα, στα χέρια του προλεταριάτου, της πιο πρωτοπόρας, της μοναδικής μέχρι το τέλος, επαναστατικής τάξης της καπιταλιστικής κοινωνίας.
Για τη συντριβή της, η αστική τάξη της Γαλλίας συμμάχησε ακόμα και με τον «εχθρό» της, τη γερμανική αστική τάξη (με την οποία βρισκόταν σε πόλεμο). Έτσι, από κοινού, κατέσφαξαν την εξεγερμένη εργατική τάξη του Παρισιού, που αποτελούσε τον πραγματικό εχθρό και των δυο.
Η Κομμούνα που ίδρυσαν οι εργάτες του Παρισιού έζησε μόνον 72 μέρες, αλλά η σημασία της, για τον παραπέρα απελευθερωτικό αγώνα της εργατικής τάξης από τη μισθωτή σκλαβιά, ήταν τεράστια. «Το Παρίσι των εργατών με την Κομμούνα του θα γιορτάζεται πάντα σαν δοξασμένος προάγγελος μιας νέας κοινωνίας. Τους μάρτυρές της τους έχει κλείσει μέσα στη μεγάλη της καρδιά η εργατική τάξη. Τους εξολοθρευτές της τους κάρφωσε κιόλας η Ιστορία στον πάσσαλο της ατίμωσης απ' όπου δεν μπορούν να τους λυτρώσουν μήτε όλες οι προσευχές των παπάδων τους», έγραψε ο Καρλ Μαρξ.  
Το κομμουνιστικό και το ταξικό εργατικό κίνημα τιμά τους κομμουνάρους του Παρισιού με τους αγώνες του και συνεχίζει.
Παράλληλα με την πάλη του που δίνει ενάντια στους εκμεταλλευτές της κοινωνίας, κρατά ανοιχτό μέτωπο στο ρεφορμισμό και τον οπορτουνισμό, διαχρονικά και απαραίτητα ιδεολογικά και πολιτικά «βοηθήματα» των πλουτοκρατών.
Διδάσκεται από το παράδειγμά τους και αξιοποιεί την ιστορική πείρα, ώστε, σήμερα, να γίνει πιο αποτελεσματικό, πιο ισχυρό, ικανό να κινήσει τον τροχό της ιστορίας προς τα εμπρός. Δηλαδή να ανατρέψει την εξουσία της αστικής τάξης και των μονοπωλίων της και να καταργήσει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. 



ΛΑΜΙΑ                       28 Μάρτη 2016

2 σχόλια:

  1. ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΟΚΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΣΑΙΤ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΤΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΜΗΠΩΣ ΣΧΕΔΙΑΖΕΤΕ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣ ΑΦΟΥ ΑΠΕΤΥΧΕ Η ΠΡΟΣΧΩΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟ;
    Ο ΣΟΦΟΣ ΛΑΟΣ ΟΜΩΣ ΛΕΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΦΕΥΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ ΤΟΝ ΤΡΩΕΙ Ο ΛΥΚΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και εζησαν αυτοι καλα και εμεις καλυτερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή