Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

ΑΠΟ ΕΚΘΕΣΗ ΜΑΘΗΤΗ ΣΤΗ ΙΤΑΛΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕ ΘΕΜΑ. Έχετε δεί , έστω στο μουσείο, το γυμνό ενός άνδρα ή μιας γυναίκας? Ποιές είναι οι εντυπώσεις σας? Πολύ γέλιο!!!

Εγώ στη ζωή μου έχω δει πάρα πολλά γυμνά σ' ένα πίνακα, σε φωτογραφία ή σ' ένα μουσείο. Θυμάμαι, όταν ήμουν .....
οχτώ χρονών, πήγα στην αρχαία Πομπηία κι εκεί, 200 ή 300 μέτρα μετά το κόψιμο του εισιτηρίου, υπάρχει ένα γκρεμισμένο σπίτι, όπου πάνω σ' ένα τοίχο γκρεμισμένο, είδα ένα γυμνό ζωγραφισμένο. Αυτό το γυμνό μου έκανε πολύ εντύπωση, γιατί παρ' όλο που ήμουνα μικρός, κατάλαβα αρκετά τη σημασία του: σ' ένα κρεβάτι γεμάτο ρωμαϊκά σεντόνια, υπήρχανε ένας άντρας και μια γυναίκα, που βιάζονταν αμοιβαία, αλλά η γυναίκα πάθαινε τα χειρότερα.

Σε μια εκδρομή στην Καζέρτα είδα στο Παλάτι έναν Ηρακλή γίγαντα, που κρατούσε ένα γιγάντιο μπαστούνι στο χέρι και ήταν ολόγυμνος: το πουλί του ήταν πεσμένο, εξαιτίας των Άθλων. Στη Νάπολι είναι ένας βιβλιοπώλης που πουλάει όλο γυμνές φωτογραφίες γυναικών της εποχής του παππού μου. 

Ο κόσμος, με τη δικαιολογία ότι θέλει να αγοράσει, πηγαίνει και τις βλέπει. Είναι γυναίκες γυμνές από τα πόδια μέχρι το κεφάλι, όλες χοντρές, μ' έναν γιγαντιαίο κώλο πίσω. Μία έχει και μία αναμένη πίπα στο στόμα. Οι εντυπώσεις μου για το γυμνό είναι δυσμενείς: όποιος βγάζει γυμνές φωτογραφίες πάει στην Κόλαση, και όποιος τις κρατάει στο σπίτι πάει στην Κόλαση, παρ' όλο που θα είναι λίγο πιο πάνω. Το πολύ ένας θα έπρεπε να τις κρατάει στο σπίτι σ' ένα κουτί και να τις κοιτάζει κάθε τόσο, αλλά χωρίς να υπερβάλει. Εγώ είδα ένα άγαλμα γυμνό στο μουσείο, είχε το κεφάλι του σκυφτό, τόσο πολύ ντρεπόταν. Στο σπίτι του θείου μου είναι ένας πίνακας, μ' ένα στρατιώτη Ρωμαίο γυμνό. Δίπλα στο στρατιώτη είναι ένα άλογο, ολόγυμνο κι αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου