Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ Διήμερο αφιέρωμα στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Περιφερειακές Εκδηλώσεις
Παρασκευή 1/4 στις 9μμ και Σάββατο 2/4 στις 8μμ
Είσοδος με ένα εισιτήριο (ή κάρτα) και τις δύο μέρες.
Μαθητές/φοιτητές: δωρεάν.....

Το Σάββατο στην προβολή της ταινίας «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: Προσωπική Υπόθεση» θα είναι μαζί μας η σκηνοθέτρια της ταινίας Ανζελίκ Κουρούνη, η οποία είναι εντεταλμένη δημοσιογράφος γαλλικών μέσων (αναμεσά τους τα ραδιόφωνα του Group Radio France, το Charlie Hebdo και το TV5 Monde), κόρη Ελλήνων που μετανάστευσαν στη Γαλλία και κάτοικος Ελλάδας από το 1985.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΗΜΕΡΟΥ
Παρασκευή 1/4 στις 9μμ
1)       Γιαννούλης Χαλεπάς-Το πορτραίτο ενός γλύπτη (23΄) του Βύρωνα Ντόλα
Ντοκιμαντέρ με θέμα το έργο του Έλληνα γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά (1851-1938), όπου παρουσιάζεται η πορεία και η εξέλιξη της γλυπτικής του. Μια σφαιρική και απομυθοποιημένη προσέγγιση του έργου του Χαλεπά, από την οποία όμως δεν λείπουν οι αναφορές σε σημαντικά γεγονότα και στοιχεία της ζωής του που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της τέχνης του
2)   Teriade- Ο άνθρωπος που ανέδειξε τον Θεόφιλο (75΄) του Σίμου Κοροξενίδη
Η ζωή του Λέσβιου τεχνοκρίτη Στρατή Ελευθεριάδη, διάσημου εκδότη βιβλίων τέχνης, προσωπικού φίλου των Πικάσο, Ματίς, Μιρό, Σαγκάλ, Τζιακομέτι, Λεζέ, Λε Κορμπιζιέ, Μπρακ, Ελύτη, Ελυάρ, Μιγιό,Τσαρούχη, Μπρεσόν και άλλων, ξεδιπλώνεται μέσα από τις διηγήσεις ανθρώπων που τον γνώρισαν και μοιράστηκαν το όραμά του.
Ο Τεριάντ είναι ο άνθρωπος που ανακάλυψε κι ανέδειξε τον συμπατριώτη του λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο και δώρισε στο ελληνικό κράτος το 1965, το Μουσείο Θεόφιλου καθώς και το “Mουσείο-Βιβλιοθήκη Τεριάντ”.
Το trailer της ταινίας:


Σάββατο 2/4 στις 8μμ
Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση, της Ανζελίκ Κουρούνη
Μετά την ταινία θα ακολουθήσει συζήτηση με τη σκηνοθέτρια
Το ντοκιμαντέρ αποτελεί την τρίτη ταινία της σκηνοθέτριας με θέμα το ελληνικό νεοναζιστικό κόμμα «Χρυσή Αυγή» και είναι η προσωπική της ματιά σ’ αυτό. Ξεκίνησε την έρευνα της  για να απαντήσει στο ερώτημα που τη βασάνιζε: τι έχει στο μυαλό του ο νεοναζί της διπλανής πόρτας;
Η ταινία είναι προϊόν της πενταετούς έρευνας της Angélique Kourounis, η οποία  εισβάλλει στους κόλπους του νεοναζιστικού κόμματος και έχοντας την άδεια των στελεχών του, κινηματογραφεί την δράση του από το 2010 μέχρι και σήμερα.
Πρόκειται για ένα πολύ καλά δομημένο ντοκιμαντέρ, με αποκαλυπτικές συνεντεύξεις πρώην και όχι μόνο μελών της Χ.Α, ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων, μεταναστών θυμάτων της δράσης της Χ.Α. και υψηλόβαθμων αστυνομικών.
 Δεν είναι μόνο το θαρραλέο κατηγορώ μιας γυναίκας που τολμά και παίρνει το ρίσκο προκειμένου να αντισταθεί στο φασισμό, αλλά γίνεται προσωπική υπόθεση όλων.
Το trailer της ταινίας:

Η Κινηματογραφική Λέσχη Ιτέας συμμετέχει και φέτος στις Περιφερειακές Εκδηλώσεις σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσ/κης. Με την προώθηση ενός μέρους του ελληνικού προγράμματος στην περιφέρεια, μας δίνεται η ευκαιρία να παρακολουθήσουμε αξιόλογα ντοκιμαντέρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου