Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Τρίτη 26 Νοεμβρίου σήμερα,γιορτάζουν τα ονόματα: Στυλιανός, Στέργιος, Στέλιος, Στεργιανή, Στυλιανή, Στέλλα, Νίκων.....Η κηδεία του Θανάση Περέτη σήμερα την Τρίτη 26 Νοεμβρίου, στις 12:00 το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Αγίου Βλασίου στην Αμφίκλεια.....

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Επόμενη στάση...Πολύδροσος -180 χιλιόμετρα και έφτασες


Η Πολύδροσος είναι ένα χωριό στην πίσω πλευρά του Παρνασσού, που προσφέρει εύκολη πρόσβαση στο χιονοδρομικό κέντρο, αλλά σας γλιτώνει από το να συναντήσετε όλη την κοσμική Αθήνα στη βόλτα σας στην κεντρική πλατεία.....
Καταρχήν η διαδρομή: 
  • Απόσταση: 180 χιλιόμετρα (360 χιλιόμετρα με επιστροφή)
  •  Διάρκεια διαδρομής: 2 ώρες και 12 λεπτά
  • Διόδια:  6,20 ευρώ (με επιστροφή)
Η Πολύδροσος, διαθέτει αρκετά καταλύματα και όλα όσα χρειάζεστε για φαγητό και αναψυχή. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη και θα σας βοηθήσει να γλιτώσετε και χρήματα από διόδια, καθώς η πιο εξυπηρετική και γρήγορη διαδρομή είναι μέσω του κάμπου των Θηβών και της Λιβαδιάς. Κινείστε μέσω Αλιάρτου, περνάτε έξω από τη Λιβαδιά και συνεχίζετε για Τιθορέα και Αμφίκλεια. Πέντε χιλιόμετρα μετά την Αμφίκλεια, υπάρχει παράκαμψη αριστερά για Πολύδροσο.
Η Πολύδροσος ή Σουβάλα δημιουργήθηκε ως χωριό μετά το 1870, όταν ένας καταστροφικός σεισμός ανάγκασε τους κατοίκους της Πάνω Σουβάλας να κατέβουν προς τον κάμπο. Η γραφική πλατεία με τα πλατάνια και η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου δεσπόζουν στο κέντρο του χωριού. Γύρω τους υπάρχουν πολλά μαγαζιά για φαγητό, καφέ και ποτό, κτίσματα με στυλ και άποψη, που δένουν με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από το χωριό, βρίσκονται οι πηγές του Βοιωτικού Κηφισού που παίρνουν το όνομά τους από την εκκλησία της Ελεούσας που βρίσκεται κοντά στην πηγή. Στην περιοχή των πηγών εντοπίζονται ίχνη από τα ιερά της Λίλαιας, μιας από τις πλούσιες πόλεις της αρχαιότητας που αναφέρονται στον Όμηρο, ενώ διασώζονται και τμήματα από τον περίβολό της. Πάνω από την πηγή βλέπει κανείς τα ερείπια της βυζαντινής εκκλησίας του Αγίου Χριστοφόρου, χτισμένης πάνω σε αρχαίο τοίχο, ενώ ανατολικά των πηγών υψώνονται επιβλητικά τα ερείπια της εκκλησίας της Παληοπαναγιάς ή Παναγίας Ελεούσας ή Μαυρομαντήλας, χτισμένης στο δεύτερο μισό του 6ου ή στις αρχές του 7ου αιώνα. Ακόμη ανατολικότερα, στη θέση «Άη Βασίλης», ο επισκέπτης αντικρίζει τα ίχνη της ακρόπολης της αρχαίας πόλης Ερώχου.  Άλλο ένα από τα αξιοθέατα του χωριού βρίσκεται στη θέση Μαντάμια. Πρόκειται για τον Πύργο της Σουβάλας.
Η Άνω Σουβάλα είναι αρκετά μικρότερος οικισμός, χωρίς τουριστική ανάπτυξη, εκτός από δύο ταβέρνες, με πολύ καλούς μεζέδες και συμπαθητικές τιμές. Η διαδρομή προς την Άνω Σουβάλα είναι αυτή που θα πάρετε για να φτάσετε στο χιονοδρομικό κέντρο της Φτερόλακκας. Περνάει από τις πηγές της Ζέλης, το ελατοδάσος που συνεχίζεται ψηλότερα, αλλά και μια περιοχή που ευδοκιμεί η μηλιά. Στην κεντρική πλατεία της Άνω Σουβάλας θα δείτε την εκκλησία της Κυργιάς (Κυρίας των Αγγέλων) και κοντά στην ομώνυμη πηγή την εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας, με ένα υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο, έργο ντόπιων ξυλογλυπτών.  Στα νοτιοδυτικά του χωριού, στη χαράδρα Ξεριάς βρίσκεται η σπηλιά της Κοντύλως, που είναι επισκέψιμη και έχει φυσικό διάκοσμο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Για τους λάτρεις τη σπηλαιολογίας, η περιοχή προσφέρει τη δυνατότητα να δουν από κοντά ένα υπέροχο σπηλαιοβάραθρο, που απαιτεί την τεχνική της καταρρίχησης, με απαραίτητη τη σχετική εκπαίδευση και βρίσκεται στο λόφο πάνω από τις πηγές της Αλεγούσας. Η Άνω Σουβάλα ή Άνω Πολύδροσο είναι, ούτως ή άλλως, ένα χωριό χτισμένο μέσα στο πυκνό ελατοδάσος της βορειοανατολικής πλαγιάς του Παρνασσού, σε ένα τοπίο αληθινά μαγευτικό.
ΠΗΓΗ: fpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.