Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων και τους χειρισμούς του Δημάρχου Λαμιέων

   Στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων και ενώ η κατάσταση είναι ρευστή λόγω της αναμενόμενης γνώμης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τη διαδικασία συγχώνευσης των φορέων της Περιφέρειας στον Περιφερειακό ΦοΔΣΑ Α.Ε…..
Ενώ οι κατευθύνσεις του υπουργείου θέτουν σε αμφισβήτηση την ακολουθούμενη διαδικασία….. προκειμένου να προσαρμοστούν στις κατευθύνσεις του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων, το οποίο αφήνει περιθώρια επιλογών στους Δήμους…. Οι παράγοντες, που δρουν σαν ομάδα γύρω από την παράνομη Α.Ε. του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ, επιχείρησαν να αξιοποιήσουν το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς για να ενισχύσουν τη θέση τους και να δώσουν ένα περίβλημα συλλογικής ευθύνης σε ό,τι έκαναν μέχρι σήμερα.
Οργάνωσαν στη Λαμία κοινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ Α.Ε. με το Δ.Σ. της ΠΕΔ, χωρίς διατυπωμένη και δημοσιοποιημένη ημερήσια διάταξη…. Χωρίς εισήγηση, που θα μπορούσαν και έπρεπε να έχουν επεξεργαστεί  προηγουμένως τα Δημοτικά Συμβούλια, τα οποία εκφράζουν – κατά τεκμήριο - τη θέληση των Δήμων.
Μαζί επιχείρησαν, μάλιστα, να πάρουν και αποφάσεις που θα διασφάλιζαν στο σχήμα που οργανώνουν τον έλεγχο των χρηματοδοτήσεων.
Η εικόνα της κοινής σύσκεψης ήταν πολλά λόγια, αντιφατικές και αντικρουόμενες απόψεις που δεν μπορούν να αποκρύψουν :
·        Την παράνομη συγχώνευση των τοπικών φορέων διαχείρισης απορριμμάτων σε Περιφερειακό ΦοΔΣΑ Α.Ε. και φυσικά τις όποιες παράνομες πράξεις ακολούθησαν…. Την παράνομη παρέμβαση τους στην λειτουργία των ΧΥΤΑ.
·        Την έλλειψη επικαιροποιημένου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων,
·        Την έλλειψη εγκεκριμένου από τα περισσότερα Δημοτικά Συμβούλια Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων.
Είναι ολοφάνερο, πως, με τους χειρισμούς και τα τερτίπια εκείνων που υπερασπίζονται συγκεκριμένες λογικές και συμφέροντα…. Εξ αιτίας και της απαράδεκτης  πολιτικής που ακολουθεί η αιρετή Περιφέρεια για αυτό το ζήτημα ….. ο χώρος της Στερεάς βρίσκεται στο μηδέν. Χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για τη σωστή και αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων.
Αυτό ακριβώς επιβεβαιώθηκε και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, που έγινε στην Κατερίνη, όπου – αφού διαπιστώθηκαν οι υπάρχουσες ελλείψεις στο επίπεδο του σχεδιασμού – αποφασίστηκε να ζητηθεί από την Κυβέρνηση παράταση της γνωστής προθεσμίας, που έληγε στις 31/12/2015.

Ως ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, οφείλουμε να σημειώσουμε ξεκάθαρα :

1.   Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ακλουθώντας τη γραμμή των προκατόχων της και φυσικά τις οδηγίες της Ε.Ε., υποστηρίζει και προωθεί την ιδιωτικοποίηση και στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων. Τη συνδέει με την όποια κερδοφόρο αξιοποίησή της και φυσικά θέλει να την παραδώσει στο μεγάλο κεφάλαιο.
2.   Σε αυτή τη λογική κινούνται οι όποιες νομοθετικές και άλλες παρεμβάσεις της.
3.   Οι παράγοντες, που κινούνται γύρω από τον Περιφερειακό ΦοΔΣΑ Α.Ε. και τη ΔΕΠΟΔΑΘ Α.Ε., θέλουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα, επειδή έχουν την ίδια λογική με την κυβέρνηση, αλλά το ενδιαφέρον τους επικεντρώνεται στο να διασφαλίσουν την δική τους συμμετοχή σε αυτές τις διαδικασίες, προστατεύοντας τις δικές τους επιλογές και τα συμφέροντα που εξυπηρετούν.
4.   Και οι δύο τους δεν αμφισβητούν τον ανταποδοτικό χαρακτήρα της διαχείρισης των απορριμμάτων και την επιβάρυνση του λαού από αυτήν. Δεν μπορούν να κρύψουν την επιβάρυνση του λαού από το κόστος των αναγκαίων έργων και τα έξοδα μεταφοράς. Η λογική τους υιοθετεί σε κάθε περίπτωση την αύξηση των δημοτικών τελών.
5.   Ακόμη και όταν μιλάνε για κονδύλια της Ε.Ε. ή για χρηματοδότηση από το κρατικό προϋπολογισμό, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως και αυτά είναι χρήματα των εργαζομένων, που τα χρησιμοποιούν με τα δικά τους κριτήρια, δίνοντας την ευκαιρία στους μεγαλοεργολάβους και το μεγάλο κεφάλαιο να κερδοσκοπήσουν… Όταν ο λαός, που χαρατσώνεται ποικιλότροπα, καλείται να πληρώσει και αυξημένα τέλη καθαριότητας.

Ως ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ παρεμβαίνουμε και θα παρεμβαίνουμε, σε αυτές τις διαδικασίες,  με κάθε τρόπο, για να τους εμποδίσουμε να κάνουν αυτό που θέλουν.
Προσπαθούμε να ακυρώσουμε τις ενέργειες των παραγόντων του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ Α.Ε. και φυσικά δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση να προχωρήσει στις δικές της επιδιώξεις για ιδιωτικοποίηση.
Σε αυτή τη βάση, θεωρούμε απαραίτητο το επικαιροποιημένο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, που θα στηρίζεται στα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισής τους.
Το Περιφερειακό Σχέδιο, αλλά και τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης των Απορριμμάτων μπορούν και πρέπει να διαμορφωθούν από κάθε Δήμο ή ομάδα Δήμων, με τα πιο σύγχρονα επιστημονικά κριτήρια, που θα παίρνουν υπόψη τους :
v Την κάλυψη των συγκεκριμένων λαϊκών αναγκών.
v Τον αποκλεισμό της όποιας οικονομικής επιβάρυνσης των εργατικών λαϊκών οικογενειών.
v Την προστασία του περιβάλλοντος.
v Ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να χρηματοδοτήσει  έγκαιρα και πλήρως όλα τα αναγκαία έργα, χωρίς την ανάμιξη επιχειρηματιών, ΣΔΙΤ και Α.Ε., αξιοποιώντας με διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες και τις δήθεν κοινοτικές επιδοτήσεις.
Όλες αυτές οι διαδικασίες θα πρέπει να μπαίνουν ολοκληρωμένα στην κρίση των εργαζομένων, που – σωστά ενημερωμένοι -  μπορεί να εκφράσουν τη γνώμη τους μέσα από κάθε πρόσφορο μαζικό φορέα που διαθέτουν ή θα οργανώσουν.

Πού το πάτε κ. Δήμαρχε;

·        Στις 2/10/2015, στη συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων, που προκάλεσε η αντιπολίτευση ψηφίσατε « Ο ΧΥΤΑ να λειτουργεί με την ευθύνη του Δήμου ». Για επιβεβαίωση καταθέτω το επίσημο απόσπασμα πρακτικού  ( απόφαση 408/2015).
Στις 29/10/2015, στο Δ.Σ. του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ Α.Ε, εισηγηθήκατε και αναθέσατε σε μεταλλειολόγο - μηχανικό τη σύνταξη φακέλου προς την επιθεώρηση μεταλλείων, για την κατ’ εξαίρεση αδειοδότηση για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Λαμίας…. Χωρίς ποτέ το Δημοτικό Συμβούλιο Λαμίας έστω και να ενημερωθεί…. Για επιβεβαίωση καταθέτω το σχετικό απόσπασμα πρακτικού του Δ.Σ. του Περιφερειακού  ΦοΔΣΑ Α.Ε. ( απόφαση72/2015 )
Εξόφθαλμες οι αντιφάσεις και η ανακολουθία σας! Πρέπει να απαντήσετε συγκεκριμένα. Πρέπει να μας πείτε γιατί υποτιμάτε και υποβαθμίζετε το Δημοτικό Συμβούλιο.
·        Εξηγήστε μας, ακόμη, πώς ως πρόεδρος του Περιφερειακού  ΦοΔΣΑ Α.Ε. εισηγείστε και ψηφίζετε  να παρακρατήσει η ΔΕΗ τις οφειλές του Δήμου σας από τα δημοτικά τέλη που εισπράττει και, αν δεν γίνει αυτό δυνατόν, ζητάτε από το Υπουργείο Εσωτερικών να κάνει παρακράτηση από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. Για επιβεβαίωση καταθέτω  το σχετικό απόσπασμα πρακτικού του Δ.Σ. του Περιφερειακού  ΦοΔΣΑ Α.Ε. ( απόφαση74/2015 )
Είστε δισυπόστατος  ;
Δεν αντιλαμβάνεστε ότι ανοίγετε τους ασκούς του Αιόλου για όλους τους Δήμους;
Ποιος σας έδωσε την εξουσιοδότηση να κάνετε κάτι τέτοιο;
Είστε Δήμαρχος ή πρόεδρος ανώνυμης εταιρείας, που αντιδικεί με το Δήμο;  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου