ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Translate

Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2015

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΡΑΧΩΒΑΣ: " Απάνω στὴν Αράχωβα, ψηλὰ στὸν Άη Γιώργη πολλὰ ντουφέκια πέφτουνε καὶ σαματάς μεγάλος."


 "Τα απροσκύνητα βουνά/γεννούν παλληκαράδες/ τους Σταυραετούς της  Ρούμελης/
 να πολεμούν Αγάδες"!…
(πιό  κάτω, σπάνιο  και  εξαιρετικό  βίντεο  με  την  μικρή  Eυγενία  Ξεφτέρη)

Από τις 18 έως τις 24 Νοεμβρίου του 1826  συντελέστηκε   στήν Αράχωβα ένα από τα κορυφαία γεγονότα της Ελληνικής Παλιγγενεσίας.Αναστήθηκε  η  Ελληνική  Επανάσταση....

Ο "Σταυραετός της Ρούμελης" στρατηγός Γεώργιος Καραϊσκάκης ( ή Καραΐσκος  αρχικά υπήρξε σπουδαίος   αρματωλός και στη συνέχεια Αρχιστρατηγός της Επανάστασης  του  1821.Γεννήθηκε  στις 23  Ιανουαρίου  του  1780 ή  1782 στη  Σκουλικαριά  Άρτας  ή  Μαυρομάτι - κατ  άλλους-Καρδίτσας  και πέθανε  στην  Αθήνα  σε  ηλικία  47  ετών  στις  23  Απριλίου 1827),........
"Καραϊσκάκη μ᾿ αρχηγέ καὶ πρώτε καπετάνιε
έβγα στό κεφαλάρι μας να μάς ελευτερώσεις..."(απο  Δημοτικό  τραγούδι)

....επικεφαλής πολλών εμπειροπόλεμων καπεταναίων και ανδρειωμένων αγωνιστών της επαναστατημένης Ρούμελης κυρίως, αλλά και πολλών άλλων περιοχών της Ελλάδας και με τη συνδρομή 300 περίπου ντόπιων κατανίκησε και σχεδόν εξολόθρευσε εκστρατευτικό σώμα 2.200 επίλεκτων Τουρκαλβανών, υπό την αρχηγία του περιβόητου Μουσταφάμπεη Κιαφεζέζη ,ο οποίος  σκοτώθηκε  και  στη  μάχη.


Γύρω κι απέναντι απ την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου έγινε η μεγάλη μάχη, που χαρακτηρίστηκε σαν δεύτερη Επανάσταση της Ρούμελης.


Η περίλαμπρη νίκη, που αναπτέρωσε το ηθικό των Ελλήνων μετά την πτώση του Μεσολογγίου και κράτησε αναμμένη τη δάδα της εθνεγερσίας στη Ρούμελη, συνδέθηκε  κατά  τη   λαική  μνήμη με τη σωτήρια επέμβαση του υπέρτατου Στρατηλάτη Αγίου Γεωργίου, που με τον άγριο Κατεβατό, την ξαφνική χιονοθύελλα και το αναπάντεχο κρύο, συνέδραμε τους Έλληνες στη φονική καταδίωξη των Τούρκων στις αφιλόξενες γι' αυτούς πλαγιές του Παρνασσού ......."Όπως τα λέμε να τους τα γράψεις, όπως τα λέμε να τους τα πεις, /Κολοκοτρώνης και Γιωργής,
Καραϊσκάκης, Θοδωρής./Γεια σου Ανδρούτσο, γεια χαρά, γεια σας παιδιά μου αητόπουλα,
που `χετε αητό πατέρα /κι όποιος δε με κατάλαβε, /τότε ας μας κάνει αέρα."(από  τον  "Καραισκάκη¨"  του
 Νίκου  Καλογερόπουλου)

......Τα  γεγονότα
 ενσωματώθηκαν στην υπάρχουσα από παλιά στην Αράχωβα λαμπρή θρησκευτική
 γιορτή του Αγίου Γεωργίου, το ξακουστό Πανηγύρι, προσδίδοντάς της από τότε και έντονο εθνικό χαρακτήρα.
"Ἀφέντη Ἅη Γιώργη πολεμιστὴ καὶ γριβοκαβαλλάρη
αρματωμένε μὲ σπαθὶ καὶ μὲ χρυσὸ κοντάρι,
μάς ήρθε ο Μουστάμπεης, ψηλὰ στὸ καφαλάρι..."(από Δημοτικό τραγούδι)


Η  σημασία της μάχης της  Αράχωβας ήταν καθοριστική για την έκβαση της Επανάστασης, που ουσιαστικά " ψυχοραγούσε "   μετά την πτώση, του Μεσολογγίου  . Ο Σουλτάνος εκμεταλλεύτηκε την πτώση του ηθικού των Ελλήνων  έστειλε φιρμάνι στους Έλληνες να προσκυνήσουν, να παραδώσουν τα όπλα τους και να πάρουν γενική αμνηστία."πού πας παλληκάρι ωραίο σαν μύθος
κι ολόισια στο θάνατο κολυμπάς...
"(Απο  την  "ωδή"  στο  Γεώργιο
Καραισκάκη  του  Διονύση  Σαβόπουλου)


Κρίσιμη η στιγμή, στ' αλήθεια, για τους τυραννισμένους Ρωμηούς. Το μέγεθος του κινδύνου μας δείχνει η επιστολή του Γ. Καραϊσκάκη προς τον πρωθυπουργό Ανδρέα Ζαίμη:
 «Η Ελλάς προσκυνεί και πάσχισον δια την κοινήν σωτηρίαν» και  ο  Ανδρέας  Ζαίμης σε άλλη  επιστολή  του,΄΄Η Πατρίς εις αυτήν την περίστασιν εγνώρισεν, τι είναι ο Καραϊσκάκης και ότι χωρίς Καραϊσκάκην δεν εκατορθούτο, οτι θαυμασίως κατωρθώθη έως την σήμερον΄Τα σχέδια των Τούρκων ήταν να πατάξουν τη Ρούμελη και να ολοκληρώσουν ύστερα την κατάληψη της Πελοποννήσου.
Ματαιώθηκαν όμως από το Γ. Καραϊσκάκη, που διορίστηκε αρχιστράτηγος της Ρούμελη.
"Το βουνό χρυσή σκάλα, κλέφτες καὶ κουρσάροι /τὴν κατεβαίνανε, καὶ σ' όλους μέσα ποιός;
Ἕνας ξεχώριζε, τού Γένους τὸ καμάρι,/ τής Καλογριάς ο Γιός!(Κωστής  Παλαμάς)

ΔΕΙΤΕ ΤΟ  ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ   ΚΑΙ  ΣΠΑΝΙΟ  ΒΙΝΤΕΟ-ΤΡΑΓΟΥΔΙ  ΑΠΟ  ΤΗΝ  ΜΙΚΡΗ  ΕΥΓΕΝΙΑ  ΞΕΦΤΕΡΗ ΓΙΑ ΤΗ  ΜΑΧΗ  ΤΗΣ  

ΑΡΑΧΩΒΑΣ!!!!!!!!!!

Η μικρή Ευγενία Ξεφτέρη (τυφλή εκ γενετής) τραγουδά με ανεπανάληπτο τρόπο ένα δημοτικοφανές τραγούδι για τον Γεώργιο Καραϊσκάκη και τη Μάχη της Αράχωβας που έχουν δημιουργήσει δυο άνθρωποι της Εκκλησίας: Ο πατήρ Θεόδωρος Τσαμπατζίδης που έχει γράψει την μουσική και ο Θεόδωρος Σάντας τους στίχους. Την Ευγενία συνοδεύει η νεανική χορωδία του ιερού ναού Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς και το τραγούδι πρωτοακούστηκε την 25η Μαρτίου 2009 σε ειδική εορταστική εκδήλωση.

«Στην Δόμβραινα στο Δίστομο
η Δόξα σου θα μείνει
η Νίκη της Αράχωβας
χορός κλεφτών θα γίνει…
.................
Τα απροσκύνητα βουνά
γεννούν παλληκαράδες
τους Σταυραετούς της Ρούμελης
να πολεμούν Αγάδες»!…Επίσης σε ανάμνηση της νικηφόρας Μάχης της Αράχωβας και σε ένδειξη τιμής προς τον Αρχιστράτηγο της Επανάστασης Γεώργιο Καραϊσκάκη, γράφτηκε το παρακάτω  τραγούδι με αναφορές και στην Αράχωβα.

ΑΡΑΧΩΒΑ ΤΣΑΜΙΚΟ        
΄΄Γ΄΄
΄΄Αναδημοσίευση από το ΄΄polydrosos parnassou΄΄

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Tο ΄΄Πολύδροσος Παρνασσού΄΄ δημοσιεύει τα σχόλια των αναγνωστών του. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι βγάζουμε τα απωθημένα μας ανώνυμα και τα φορτώνουμε στη πλάτη του διαχειριστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας.Σε επώνυμα σχόλια η δημοσιεύματα απαντήσεις ή σχολιασμοί δημοσιεύονται μόνο τα επώνυμα.