Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

"Τον χορεύει στο ταψί". ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ? Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΡΑΣΗΣ.ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ Ο ΧΟΡΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ "ΓΚΑΓΚΑΒΟΥΤΖΗΔΕΣ"?{ΦΩΤΟ}

Πίσω από τη φράση κρύβεται ένα βάναυσο έθιμο
Η πασίγνωστη φράση «τον χορεύει στο ταψί» για κάποιον που τον ταλαιπωρούν ή τον βασανίζουν έχει τις ρίζες της ........

σε ένα ιδιαίτερα βάναυσο έθιμο.
Προέρχεται από μια σκληρή τεχνική των γνωστών «αρκουδιάρηδων», συνήθως τσιγγάνων, που χρησιμοποιούσαν για να μαθαίνουν στις αρκούδες να χορεύουν.
Όταν ήταν μικρές, τις έβαζαν σε ένα ταψί, που από κάτω υπάρχει φωτιά. Όταν αρχίσει να ζεσταίνεται, αρχίζουν να χτυπάνε το «ταμπουρλάκι» τους και να σφυρίζουν με μια «τσαμπούνα».

 

Η μικρή αρκούδα, αρχίζει να χοροπηδάει, επειδή αρχίζει να καίγεται. Αυτό γίνεται πολλές φορές , ώσπου μια μέρα το ταψί δεν έχει από κάτω φωτιά.

Η αρκούδα όμως ακούγοντας τα όργανα να παίζουν και έχοντας συνδυάσει τους θορύβους αυτούς με το κάψιμο του ταψιού, αρχίζει να χορεύει μέσα στο ταψί. Τότε είναι έτοιμη για τα πανηγύρια 
Από τη σκληρή αυτή συνήθεια προήλθε λοιπόν η γνωστή σε όλους φράση.


 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  ΑΠΟ  ΤΟΝ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟ   ΧΟΡΟ "ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΤΑΨΙ" ΤΩΝ ΓΚΑΓΚΑΒΟΥΖΗΔΩΝ ΣΤΗ ΒΡΑΔΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ 2013 ΣΤΟ ΘΟΥΡΙΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ 
Από ιστορικά ντοκουμέντα προκύπτει ότι ήταν ο τελευταίος λαός που υποδουλώθηκε στην ενδοχώρα των Βαλκανίων το1394 -1398. Σε αυτά τα δύσκολα χρόνια θεωρείται ότι έχασαν την ελληνική γλώσσα, όπως την έχασε και η πλειοψηφία του υπόδουλου Ελληνισμού. Αντίθετα διατήρησαν με φανατισμό τη θρησκεία τους που αποτελούσε και τον συνδετικό τους κρίκο με τον υπόλοιπο Ελληνισμό. Οι Γκαγκαβούζηδες καταγράφονται στην ιστορία ως Θρακικό φύλλο .
Απέναντι στους υπόλοιπους Θρακιώτες παρουσιάζουν μόνο μία ιδιαιτερότητα: είναι τουρκόφωνοι, αλλά φανατικοί χριστιανοί και Έλληνες Είναι περήφανοι για την καταγωγή τους, που προσδιορίζεται στο Βυζάντιο και στα βυζαντινά χρόνια. Είναι γνωστό πως σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους κυνηγήθηκαν και απειλήθηκαν με πλήρη αφανισμό, όμως κατάφεραν να αντισταθούν και να επιβιώσουν .
Έδωσαν το παρών συμμετέχοντας στην εθνεγερσία του Ελληνικού γένους κατά την επανάσταση του 1821 συμμετέχοντας όπως όλοι οι Θρακιώτες , με δικό τους στρατιωτικό σώμα, στην επανάσταση του Αλέξανδρου Υψηλάντη στη Μολδοβλαχία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου