Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Κυριακή 20 Απρλίου σήμερα.....

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Ο ΛΗΣΤΗΣ ΤΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ: Ο άγνωστος Γιώργος Πετρακάκος

Από την ομάδα Παλαιοκώστα, δεξί χέρι του Νίκου Μαζιώτη και για περίπου δυο χρόνια...
ένας από τους πιο καταζητούμενους Έλληνες. ...




Στα τριάντα έξι του χρόνια, ο Γιώργος Πετρακάκος κατάφερε να ζήσει στο πλευρό δυο διαβόητων παρανόμων και να είναι ο πρώτος αποδεδειγμένα ποινικός που πέρασε στο αντάρτικο πόλης. 

Το δεξί χέρι – σε ληστείες - του 43χρονου αρχηγού του Επαναστατικού Αγώνα ζούσε καταζητούμενος έχοντας στην “τσέπη” του, χιλιάδες ευρώ από τις απαλλοτριώσεις τραπεζών.

Ποιος όμως είναι ο Γιώργος Πετρακάκος και πώς έφθασε από περιφερειακό μέλος συμμορίας ληστών τραπεζών να γίνει  μέλος της μεγαλύτερης, στη μετά 17 Νοέμβρη εποχή, οργάνωσης του αντάρτικού πόλης; Στην Αντιτρομοκρατική είδαν τον Πετρακάκο πριν δυο χρόνια, όμως ο φάκελος που έχουν γι' αυτόν δεν λέει πολλά... Εκτιμούν ότι μέσω του Βασίλη Παλαιοκώστα γνώρισε το Νίκο Μαζιώτη και αφού ασπάστηκε την αναρχική ιδεολογία μπήκε στην εξάδα των πιστών συντρόφων του. Έξυπνος αλλά και ευέξαπτος που τραβά εύκολα πιστόλι, οι αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής, εκτιμούν ότι ο 36χρονος γνώριζε πολύ καλά να κρύβεται αφού άλλωστε τα τελευταία πέντε χρόνια ζούσε κυνηγημένος μιας και ποτέ δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο για την υπόθεση της απαγωγής του βορειοελλαδίτη βιομηχάνου Γιώργου Μυλωνά. Τότε, που ενεπλάκη το όνομα του ως ο άνθρωπος που έκλεψε τα δύο αυτοκίνητα από σπίτι επιχειρηματία στη Θεσσαλονίκη, το ένα εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκε από την ομάδα Παλαιοκώστα για την απαγωγή ενώ το άλλο βρέθηκε στην κατοχή του Επαναστατικού Αγώνα. 

Ο άγνωστος Γιώργος Πετρακάκος
Το μανιάτικο αίμα που κυλάει στις φλέβες του, τον έκανε από μικρό σκληρό και ατίθασο. Πατέρα δεν γνώρισε ποτέ και μεγάλωσε στους δρόμους της Αγίας Παρασκευής μπαίνοντας από μικρός στα μονοπάτια της παρανομίας. Δεν είχε κλείσει τα 23 του χρόνια όταν για πρώτη φορά, περνά το κατώφλι της Ασφάλειας. Ο Γιώργος Πετρακάκος, οδηγείται στη ΓΑΔΑ, όχι γιατί έπαιρνε μέρος σε κάποια πορεία αντιεξουσιαστών αλλά επειδή με τρεις ακόμη άνδρες, είχαν στήσει μια άγρια συμμορία ληστών και εισέβαλαν σε τουλάχιστον πέντε τράπεζες της νοτιοανατολικής Αττικής.

Ήταν αρχές του 2003 όταν ο Πετρακάκος παίρνει το δρόμο για τις φυλακές των Τρικάλων. Εκεί, κάνει παρέα με Γεωργιανούς κακοποιούς και δεν αργεί να έρθει σε επαφή με τον άνθρωπο που όπως λένε αυτοί που ξέρουν, ήταν ίνδαλμα του. Ο νεαρός, τότε, ληστής αποκτά παρτίδες με τον Βασίλη Παλαιοκώστα και μόλις αποφυλακίζεται δεν ξεχνά το μέντορά του. Έτσι, όταν ο Παλαιοκώστας κάνει την Άνοιξη του 2006, την κινηματογραφική απόδραση με το ελικόπτερο μπαίνει στην ομάδα του και οι αστυνομικοί εκτιμούν πως έκανε δουλειές μαζί του. Αποκτά ειδικότητα στην αρπαγή αυτοκινήτων και προμηθεύει με οχήματα τόσο την ομάδα του επίσης καταζητούμενου Παλαιοκώστα όσο και τις συμμορίες με τις οποίες συνεργάζεται ο διαβόητος ληστής. Μέχρι πολυτελή Audi και πολυτελή Porsche, λένε οι αστυνομικοί, άρπαξε για τον “Μπίλλυ” όπως αποκαλούν οι φίλοι του τον Παλαιοκώστα σε μια απόδειξη των ικανοτήτων αλλά και της αφοσίωσης του σε αυτόν. Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο του 2007 αναλαμβάνει να κλέψει ένα τζιπ και ένα πολυμορφικό αυτοκίνητο για λογαριασμό του Παλαιοκώστα. Είναι η δεύτερη φορά που μετά την εξιχνίαση της απαγωγής Μυλωνά οι αστυνομικοί έρχονται αντιμέτωποι με το όνομα Πετρακάκος.

Με συστάσεις Παλαιοκώστα
Ο φερόμενος ως υπαρχηγός του Επαναστατικού Αγώνα, έδειχνε από την πρώτη στιγμή ότι ήθελε να σκαρφαλώσει στην ιεραρχία... Δεν συμβιβαζόταν με την ιδιότητα ενός απλού ληστή και για το λόγο αυτό αναζητούσε ιδεολογικό μανδύα για να αναβαθμίσει τη δράση του. Εκείνη την εποχή ο Βασίλης Παλαιοκώστας προσπαθεί να στήσει ένα κοινωνικά αποδεκτό προφίλ. Έχουν ήδη περάσει δέκα χρόνια από την εποχή που γνώρισε στις φυλακές τον σκληροπυρηνικό τότε αναρχικό Νίκο Μαζιώτη και άγνωστο πως, οι δύο άνδρες αποκτούν και πάλι επαφή.

Στις αρχές του 2010, την Αντιτρομοκρατική αναλαμβάνει ένας φιλόδοξος και ικανός αξιωματικός που δουλεύει σκληρά και μεθοδικά και καταφέρνει να βάλει στο χέρι τον αρχηγό του Επαναστατικού Αγώνα και να τον κλείσει φυλακή. Η επιτυχία του υποστράτηγου σήμερα, Αλκιβιάδη Τζοίτη, “θύμωσε” τον Βασίλη Παλαιοκώστα που για να εκδικηθεί τη σύλληψη του φίλου του στέλνει ένα δέμα βόμβα στην Κατεχάκη και τραυματίζει θανάσιμα τον Γεώργιο Βασιλάκη υπασπιστή του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη. Εκείνη την περίοδο, στην ομάδα Παλαιοκώστα ήταν και ο Πετρακάκος. Έτσι, όταν ένα χρόνο αργότερα ο Μαζιώτης αφήνεται ελεύθερος μετά την παρέλευση του 18μήνου της προφυλάκισης, εξαφανίζεται και αναζητά άτομα για να στελεχώσουν το σκληρό επιχειρησιακό πυρήνα, οι αναλυτές της Αντριτρομοκρατικής εκτιμούν πως ένα από τα πρόσωπα που υπέδειξε ο Παλαιοκώστας ήταν ο Πετρακάκος.

Βέβαια, όπως επισημαίνει στο ΘΕΜΑ αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, ο Μαζιώτης δύσκολα εμπιστεύεται ανθρώπους, πολύ περισσότερο όταν αυτοί προέρχονται από το χώρο των ποινικών. Όμως στην περίπτωση Πετρακάκου διαβατήριο για την είσοδο του στο σκληρό πυρήνα Μαζιώτη ήταν – λένε αυτοί που ξέρουν– οι συστάσεις Παλαιοκώστα αλλά και η θέληση του νεαρού ληστή να “ασπαστεί” την ιδεολογία του αντάρτικου πόλης. Έτσι, από το 2012, ο Γιώργος Πετρακάκος αποτελεί έναν από τους έξι πιστούς συνεργάτες του αρχηγού.

Η ληστεία στο Δίστομο
Όταν στις 20 Δεκεμβρίου του 2012 η κάμερα του υποκαταστήματος της τράπεζας Eurobank στην Ακράτα Αχαΐας καταγράφει καρέ – καρέ τις κινήσεις των τριών ληστών που παίρνουν από τα ταμεία 550.000 ευρώ, στην Αντιτρομοκρατική σημαίνει συναγερμός. Από τις εικόνες αναγνωρίζεται ο Νίκος Μαζιώτης ενώ τα βλέμματα τραβά ένας τύπος με μουστάκι και περούκα που απειλεί με το όπλο την ταμία του υποκαταστήματος.

Χρειάστηκε να περάσουν αρκετοί μήνες για να ταυτοποιήσουν το συγκεκριμένο πρόσωπο. Ήταν η τρίτη φορά που έβρισκαν μπροστά τους τον Γιώργο Πετρακάκο. Το ίδιο πρόσωπο εμφανίζεται πάλι στις 25 Ιουλίου του 2013 όταν μαζί με τον Μαζιώτη ληστεύουν την Εθνική τράπεζα στα Μέθανα. Οι κάμερες τον πιάνουν αυτή τη φορά με πορτοκαλί μαλλί ενώ οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ο Πετρακάκος με το Μαζιώτη κρύβονται πίσω από τη ληστρική επιδρομή της Alpha bank στις Σπέτσες και εξαφανίστηκαν με ταχύπλοο. Σύμφωνα με την αστυνομία ο Πετρακάκος μαζί τον κρατούμενο Σπύρο Χριστοδούλο και τον νεκρό Σπύρο Δραβίλα πραγματοποίησαν την κινηματογραφική ληστεία σε υποκατάστημα τράπεζας στο Δίστομο. Οι ληστές που πήραν λεία 300.000 ευρώ είχαν διαφύγει με φουσκωτό από τη Βοιωτία στην Πελοπόννησο.

Συνολικά εκτιμάται ότι μέσα σε δύο χρόνια από τις συνολικά έξι ληστείες που έκανε η ομάδα Μαζιώτη έβαλε στο επαναστατικό ταμείο περίπου 1.5 εκατομμύριο ευρώ.

Στην Αντιτρομοκρατική  ερευνούν να είχε ρόλο στα χτυπήματα που έκανε η ομάδα Μαζιώτη τόσο στα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ στη λεωφόρο Συγγρού, όσο και στην ενέργεια κατά του Γερμανού πρεσβευτή στο Χαλάνδρι αλλά και στην επίθεση με αυτοκίνητο – βόμβα έξω από το κτήριο της τράπεζας της Ελλάδος στην καρδιά της Αθήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου