Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Συγκλονιστική ανακάλυψη: Βρήκαν τον πρώτο άνθρωπο στη Νότια Αφρική

- Τον ονόμασαν Homo Naledi και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να είναι ο πρώτος του ανθρώπινου είδους
- Οστά ανδρών και γυναικών, πολλών ηλικιών, βρέθηκαν σε δίκτυο σπηλαίων στη Νότια Αφρική
- Δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη πριν πόσα χρόνια έζησε το νέο είδος ανθρώπου
- Εκτιμάται πως έζησε στη Νότια Αφρική πριν από τουλάχιστον 3 εκατ. χρόνια
- Δείτε φωτογραφίες από τα ευρήματα.....
Αυτή κι αν είναι σπουδαία ανακάλυψη: επιστήμονες βρήκαν ένα νέο είδος ανθρώπου σε έναν τάφο βαθιά μέσα σε ένα σύστημα σπηλαίων στη Νότια Αφρική.


Η ανακάλυψη 15 κομματιών σκελετού είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη αυτού του είδους στην Αφρική. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ευρήματα αυτά θα αλλάξουν όλα όσα ξέρουμε για τους προγόνους μας.





Οι μελέτες που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Elife αποδεικνύουν επίσης ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν συμπεριφορά ανάλογη με των προγόνων μας, έθαβαν τους νεκρούς τους, μια συμπεριφορά που σύμφωνα με τους επιστήμονες έχει συνδεθεί μόνο με τους ανθρώπους. Το είδος που ανακαλύφθηκε ονομάστηκε Naledi και έχει ταξινομηθεί στο γένος Homo όπου ανήκουν και οι σύγχρονοι άνθρωποι. 

Οι επιστήμονες που έκαναν την ανακάλυψη δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν πριν από πόσα χρόνια έζησαν αυτά τα πλάσματα αλλά ο καθηγητής Lee Berger είπε στο BBC News ότι πιστεύει πως θα μπορούσαν να είναι οι πρώτοι του είδους μας και να έζησαν στην Αφρική πριν από τουλάχιστον 3 εκατομμύρια χρόνια! 



Τόσο οι επιστήμονες που βρήκαν το νέο είδος όσο και ο καθηγητής Berger που τους καθοδήγησε, απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο "χαμένος κρίκος". Ο Berger τόνισε πως ο Naledi θα μπορούσε να είναι μια "γέφυρα" ανάμεσα στα πρωτόγονα δίποδα πρωτεύοντα θηλαστικά και τον άνθρωπο! 

Δείτε video από το σημείο όπου βρέθηκαν τα οστά 


Σύμφωνα με το CNN, η ιστορία του Homo naledi άρχισε να ξετυλίγεται το 2013, όταν ένας ερασιτέχνης σπηλαιολόγος και πανεπιστημιακός γεωλόγος παρουσίασε στον Lee Berger, καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Witwatersrand, στο Γιοχάνεσμπουργκ, τμήμα μίας απολιθωμένης γνάθου. Ο καθηγητής, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, δεν συνειδητοποίησε αμέσως τη σπουδαιότητα του ευρήματος που μπορεί να αλλάξει ό,τι μέχρι σήμερα γνωρίζαμε σχετικά με την πρόοδο της ανθρώπινης εξέλιξης.

Η μεγάλη ανακάλυψη έγινε αργότερα σε έναν απομονωμένο θάλαμο στο σπήλαιο Rising Star, έξω από το Γιοχάνεσμπουργκ, όπου εντοπίστηκαν απολιθωμένα οστά από βρέφη, παιδιά, ενήλικες και ηλικιωμένα άτομα. Πρόκειται για συνολικά 1.500 απολιθώματα, η μεγαλύτερη ποσότητα από ένα συγκεκριμένο είδος ανθρωπιδών που έχει ποτέ αποκαλυφθεί στην Αφρική, το λίκνο της ανθρώπινης εξέλιξης. 

Ο Berger και η ομάδα του, που έκαναν την ανακάλυψη, πιστεύουν ότι ο θάλαμος, που βρίσκεται 30 μέτρα κάτω από το σπήλαιο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί Τοποθεσία Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO, υπήρξε νεκροταφείο και ότι ο Homo naledi ίσως χρησιμοποιούσε φωτιά για να φωτίσει τον δρόμο.

«Δεν υπάρχει κανενός είδος καταστροφής στα ευρήματα. Δεν μπορούσαμε παρά να καταλήξουμε στο αναπόφευκτο συμπέρασμα ότι ο Homo naledi, ένα μη ανθρώπινο είδος ανθρωπιδών, τοποθετούσε σκόπιμα τους νεκρούς του στον σκοτεινό θάλαμο. Γιατί το έκανε αυτό, δεν το γνωρίζουμε», ανέφερε ο Lee Berger στο CNN. 

«Μέχρι την ανεύρεση του "naledi", θα σας έλεγα ότι αποτελεί ανθρώπινο χαρακτηριστικό. Η ιδέα της ταφής νεκρών ή η τελετουργική διάθεση των σωμάτων είναι μοναδικά ανθρώπινο», σημειώνει, χαρακτηρίζοντας το εύρημα «σαν να ανοίγεις τον τάφο του Τουταγχαμών», καθώς είναι δυνατόν να επηρεάσει με τον ίδιο εντυπωσιακό τρόπο το στάδιο αυτό της ιστορίας μας.

Η πρώτη ανθρώπινη ταφή χρονολογείται περίπου πριν από 100.000 χρόνια, αλλά επειδή η ομάδα του Lee Berger δεν έχει ακόμα χρονολογήσει τα απολιθώματα, δεν είναι σαφές πόσο σημαντική είναι αυτή η θεωρία τους.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, BBCCNN
Φωτογραφίες: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου