Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

ΣΥΝΕΧΗΣ ΡΟΗ..... ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΝΕΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΝΕ ΣΤΑ ΨΙΛΑ ΤΩΝ ΜΜΕ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΑ ΛΙΓΟ ΕΩΣ ΠΟΛΥ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ...





Εξήντα χιλιάδες επιχειρήσεις έκαναν αίτηση για να μετακομίσουν στη Βουλγαρία λόγω των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και της αδυναμίας της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το οξύ πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης. 
«Να διαβάσει ο πρωθυπουργός την επιστολή που στείλαμε τον Ιανουάριο για να αποφύγουμε το business run (...) Kαταλαβαίνετε τι γίνεται στην οικονομία» δήλωσε. 




Ο κ. Κορκίδης πρόσθεσε ότι η επιτροπή ελέγχου των capital controls που έχει συσταθεί δεν έδωσε λύσεις στα οξύτατα προβλήματα των ελληνικών επιχειρήσεων. 




«Αμφισβητώ την είδηση (...) Παίζετε το παιχνίδι με μεγάλη φούρια κύριε Κορκίδη, σπονσοράρετε όσους φεύγουν; Προτεραιότητά μας είναι οι πολίτες (...) μέσα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με 25 δισ. ευρώ θα ανακουφιστούν από τα κόκκινα δάνεια τόσο επιχειρήσεις όσο και οι φτωχοί πολίτες» απάντησε μεταξύ άλλων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του προέδρου της ΕΣΕΕ. 




«Από πέρυσι τον Ιούνιο υπήρχε το πρόβλημα των επιχειρήσεων όταν κατέβασε τα μολύβια η προηγούμενη συγκυβέρνηση το πρόβλημα όμως επιδεινώθηκε με τα capital controls» σχολίασε η βουλευτής του Ποταμιού Αντιγόνη Λυμπεράκη. Nα πάρουμε συντεταγμένα μέτρα, δεν υπάρχει γρήγορος δρόμος μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, υπάρχει σταθερός δρόμος» πρόσθεσε η βουλευτής, ζητώντας σύγκλιση απόψεων και θέσεων και εθνική συνεννόηση αντί για άγονες αντιπαραθέσεις



 **************************



Ένα κύμα μίσους για τη Γερμανία κατακλύζει την Ευρώπη, επισημαίνει η εφημερίδα Die Welt, εξηγώντας ότι το μίσος έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό τα σύνορα της Ελλάδας και έχει διαχυθεί σε όλη σχεδόν την ήπειρο.
Όμως μέχρι και πριν από ένα χρόνο η κατάσταση ήταν διαφορετική, εξηγεί η εφημερίδα.
Ο γερμανικός λαός παρουσιαζόταν στον αμερικανικό, τον ιταλικό ακόμη και στον αυστριακό Τύπο ως αυτός που έλυνε προβλήματα, έκανε μακροπρόθεσμα σχέδια, ως το πρότυπο που θα έπρεπε να ακολουθούν όλες οι σύγχρονες χώρες.
Τώρα πια προωθείται η εικόνα του μισητού Γερμανού που δεν διστάζει να υποτάξει μικρά κράτη, ο οποίος αψηφά τις ειρηνευτικές συνθήκες με τον εθνικισμό του και γεμίζει ανυπεράσπιστες οικονομίες με τον στρατιωτικό του εξοπλισμό, εξηγεί η Welt.
Το μίσος για τη Γερμανία έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό τα όρια της Ελλάδας και έχει εξαπλωθεί και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, παρατηρεί η εφημερίδα.
Στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης γίνεται λόγος για βασανιστές κρατών, για τη μανία της Γερμανίας να υπερισχύσει «όλων». Για μια Ευρώπη την οποία και πάλι η Γερμανία βομβαρδίζει μέχρι να την καταστρέψει και τώρα παρακολουθεί από ψηλά τη θέα. Για το ένστικτο των Γερμανών για παντοδυναμία. Για το τέταρτο Ράιχ.
Στην Πορτογαλία εμφανίζεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως η μεγαλύτερη απειλή για την ήπειρο, πολύ μεγαλύτερη από την τρομοκρατία και τον λαϊκισμό.
Όμως και σε πιο μετριοπαθείς χώρες, επισημαίνει η Welt, έχει αλλάξει σημαντικά ο τόνος, όπως για παράδειγμα στο Βέλγιο. Η φλαμανδική εφημερίδα De Standaard γράφει για τη «Γερμανία και τους 18 νάνους», επισημαίνοντας ότι πλέον δεν πρόκειται «για τη συμπαθητική χώρα της επανένωσης».
Ο Ιταλός κοινωνιολόγος Λέλιο Ντεμικέλις έγραψε σε κείμενό του: «Όπως ο Βίλι Μπραντ κάποτε υποκλίθηκε στη Βαρσοβία, έτσι τώρα αναγκάζει η Μέρκελ τους Έλληνες και τους άλλους Ευρωπαίους να υποκλιθούν στο Βερολίνο».
Οι αφορισμοί αυτοί δεν περιορίζονται γεωγραφικά, σημειώνει η εφημερίδα. Η διαδικτυακή εκστρατεία μποϊκοτάζ γερμανικών προϊόντων #BoycottGermany ξεκίνησε από την Ισπανία.
Ακόμη και ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, αν και κάπως πιο διπλωματικά, υιοθετεί ανάλογη ρητορική: η Γερμανία με τις «προκλήσεις» της έπαιξε με τη φήμη της. Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν έκανε λόγο επανειλημμένα για τα «φαντάσματα του παρελθόντος».
Και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι μίλησε για την «αφάνταστη ταπείνωση» των Ελλήνων από τη Γερμανία.

                                           **********************************************

-Αναβίωσε η ΘΡΥΛΙΚΗ ΙΖΟΛΑ, μετά από 28 χρόνια !



Επιστρέφει η ιστορική, ελληνική μάρκα λευκών συσκευών ΙΖΟΛΑ. Το πασίγνωστο… εμπορικό όνομα, αναβιώνει η Γ.Ε Δημητρίου Α.Ε.Ε, μέσα από νέας τεχνολογίας προϊόντα.

Όπως επισημαίνει η ίδια, η εταιρεία, οι συσκευές ΙΖΟΛΑ θα συμβαδίζουν, σχεδιαστικά, με τις τάσεις της εποχής και τις ανάγκες του σύγχρονου νοικοκυριού και ταυτόχρονα προσφέρουν λύσεις στην ιδανική σχέση αξίας-τιμής.

Ήδη, διατίθενται στα καταστήματα ηλεκτρικών συσκευών οι πρώτες κουζίνες ΙΖΟΛΑ νέας εποχής, σε τρεις τύπους: εμαγιέ, κεραμικές και εντοιχιζόμενες.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας, Γιώργος Δημητρίου, «η ΙΖΟΛΑ υπήρξε μια θρυλική μάρκα, υπόδειγμα δημιουργικότητας μέσα σε δύσκολες οικονομικές συγκυρίες και νιώθουμε υποχρεωμένοι να δώσουμε στη νέα γενιά καταναλωτών την ευκαιρία να τη γνωρίσει, να την εμπιστευτεί και να την αγαπήσει, όπως οι προηγούμενες».'



Η ιστορία της ΙΖΟΛΑ
Η ΙΖΟΛΑ έχει μακρά ιστορία άρρηκτα δεμένη με την ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας. Ιδρύθηκε το 1930 και για πάνω από 50 χρόνια, ήταν μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες με περισσότερους από 2.500 εργαζόμενους και παραγωγή 800.000 συσκευών ετησίως.
Το 1951 παράχθηκε η πρώτη ελληνική ηλεκτρική κουζίνα ΙΖΟΛΑ και το 1952 το πρώτο ψυγείο. Από τότε και έως τα μέσα της δεκαετίας του 1990, η μάρκα κατέλαβε την πρώτη θέση στις πωλήσεις ηλεκτρικών συσκευών, ξεπερνώντας σε μερίδια αγοράς το 48%.


Η ΙΖΟΛΑ μεσουράνησε στην ελληνική αγορά ως η βιομηχανία οικιακών συσκευών που έφερε «τον πολιτισμό στο σπίτι», όπως επιβεβαίωνε το σύνθημα που την ακολουθούσε για πολλές δεκαετίες.




Ένα απρόσμενο τηλεφώνημα συμπαράστασης δέχθηκε ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα το βράδυ, λίγες ώρες μετά τη δραματική μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με κυριακάτικη εφημερίδα. Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ήταν ο Κώστας Καραμανλής. «Να γνωρίζεις ότι η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Θα στηρίξει στη Βουλή τη συμφωνία» φέρεται να διαβεβαίωσε τον Αλέξη Τσίπρα ο πρώην πρωθυπουργός.
Η παρουσία του Ευάγγελου Μεϊμαράκη στην προεδρία της ΝΔ ήταν ενθαρρυντικό σημάδι σε σχέση με το χαμηλό βαρομετρικό που επικρατούσε στη σχέση του με τον Αντώνη Σαμαρά. «Ο Βαγγέλης είναι σπαθί. Από τη στιγμή που έδωσε το λόγο του, θα τον τηρήσει» είπε στον πρωθυπουργό υψηλόβαθμος πολιτικός παράγοντας.

Την ίδια διαβεβαίωση φαίνεται πως έλαβε ο πρωθυπουργός και από τον Κώστα Καραμανλή.  «Με τόνωσε» ήταν η φράση του Τσίπρα όταν ολοκλήρωσε το τηλεφώνημα με τον πρώην πρωθυπουργό. Γεγονός είναι ότι ο κ. Καραμανλής ήταν ανήσυχος όλους τους τελευταίους μήνες της διαπραγμάτευσης και παρότρυνε μέσω συνομιλητών του πολλές φορές την κυβέρνηση να κλείσει την περίφημη συμφωνία, ώστε να αποφευχθεί το Grexit.


                                        *****************************************************


Η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή του Καρέα από την πλευρά του Βύρωνα, την Παρασκευή που μας πέρασε, σκέπασε με τον καπνό της όλο το λεκανοπέδιο.
Κατοικημένες περιοχές κινδύνευσαν, σπίτια και καταστήματα καταστράφηκαν, ενώ βρέθηκε και πτώμα άντρα, απανθρακωμένο. Από την πρώτη μέρα οι κάτοικοι έκαναν λόγο για καθαρό εμπρησμό … συμφερόντων.

Πριν από λίγο, με καταγγελία που έγινε και με σχετικές φωτογραφίες το τοπίο ξεκαθάρισε χωρίς αμφιβολίες. Έγκλημα στον Υμηττό! Αυτό συνέβη… μια στημένη δουλειά, ένα σχέδιο εξόντωσης πρασίνου, αδιαφορώντας κάποιοι για τις ψυχικές και υλικές συνέπειες της φωτιάς που συγκλόνισε το Πανελλήνιο και τους κατοίκους της περιοχής.

Πάνω από 20 μπουκάλες υγραερίου βρέθηκαν σε αντίστοιχα σημεία σε όλο το βουνό. Αυτή είναι η μόνη αλήθεια κι αυτό ένα πραγματικό έγκλημα, με ατιμώρητους θύτες. Οι εικόνες μιλάνε από μόνες τους.




 Πηγή gossip - tv.gr


                             *********************************

ΚΑΙ  ΜΕΡΙΚΕΣ  ΑΛΛΕΣ  ΛΙΓΟ  ΕΩΣ  ΠΟΛΥ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ  ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ   ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ  ΟΜΩΣ.

                  *******************************




ἀνδρεία <─> ἀνρεία < ἐναντία ῥοὴ παρὰ τὸ δίκαιον ῥέουσα, ἡ ἀντίθετη (ἐνν. πρὸς τὴν ἀδικία) ροή, ποὺ ρέει παράλληλα πρὸς τὸ δίκαιο (Κεφ. 29).

Ἡ μὲν ἀδικία προφανῶς σημαίνει ὅτι εἶναι ἐμπόδιο στὴν ἐπικράτηση τοῦ δικαίου (ἐμπόδισμα τοῦ διαϊόντος), ἡ δὲ ἀνδρεία σημαίνει ὅ,τι ὀνομάζουμε ἀνδρεία καὶ στὴν μάχη —καὶ μάχη δὲν εἶναι τίποτε ἄλλο ἐν τοῖς πράγμασιν, ἂν βέβαια ρέουν, παρὰ ἡἀντίθετη κίνηση (ἐναντία ῥοή)— ἐάν, λοιπόν, κάποιος ἀφαιρέσει τὸ δέλτα ἀπὸ τὸ ὄνομα τῆς ἀνδρείας, τότε τὸ ὄνομα «ἀνρεία» διαμηνύει ποιό εἶναι τὸ ἔργο της.


Εἶναι προφανές, ὅμως, ὅτι ἀνδρεία δὲν εἶναι ἡ ἀντίθετη ροὴ πρὸς κάθε ἄλλη ροή,ἀλλὰ αὐτὴ ποὺ ρέει παράλληλα μὲ τὸ δίκαιον· διαφορετικὰ δὲν θὰ ἐπαινεῖτο ἡἀνδρεία. Ἄλλωστε καὶ τὰ ὀνόματα «ἄρρεν» καὶ «ἀνὴρ» σχηματίστηκαν ἐπὶ τῇ βάσει κάποιου παραπλήσιου μὲ τοῦτο, τὴν «ἄνω ῥοὴ» (ροὴ ποὺ ὁδηγεῖ πρὸς τὰ ἄνω).


ΠΛΑΤΩΝ, «ΚΡΑΤΥΛΟΣ – ΠΕΡΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΟΡΘΟΤΗΤΟΣ». ΑΡΧΑΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ – ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ – ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΚΟΝ ΛΕΞΙΚΟΝ ΚΡΑΤΥΛΟΥ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΘΥΡΗΣ – ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ. ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΟΝ 2015 (Σελ. 207 & 679).


ΟΙ 12 ΟΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΑΝΔΡΕΙΑΣ – ΑΠΟ ΤΟΥΣ «ΟΡΟΥΣ» ΤΟΥ ΣΠΕΥΣΙΠΠΟΥ.


Από την στιγμή που η ζωή μας έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο «Πεδίο μάχης», είτε το θέλουμε είτε όχι, είτε φταίμε είτε δεν φταίμε, καλούμαστε να γίνουμε Πολεμιστές… Και ο Πολεμιστής, έχοντας αφομοιώσει βαθιά την Θεωρία του, ασκείται στην ευγλωττία των Πράξεων!



 **************************

-Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ TOKI PONA

Η πιο μικρή γλώσσα του πλανήτη έχει μόλις 123 λέξεις -Κι όμως μπορείς να πεις τα πάντα! [εικόνα]



Είναι γνωστό πως κάθε γλώσσα με το πέρασμα των χρόνων εμπλουτίζεται. Είναι σαν τη φυσική της εξέλιξη και ταυτόχρονη πορεία με τους ανθρώπους της ανά τους αιώνες.

Για να πει κάποιος κάτι που δεν γνωρίζει το περιγράφει με δύο ή περισσότερες λέξεις. Τι γίνεται, όμως, όταν μία γλώσσα έχει μόνο 123 λέξεις;

Η Toki Pona είναι η πιο μικρή γλώσσα στον κόσμο, με τον εμπνευστή και τους γνώστες αυτής να ισχυρίζονται πως μπορούν να εκφράσουν οποιαδήποτε ιδέα. Αυτή η οικονομία της μορφής επιτυγχάνεται με τη μείωση της συμβολικής σκέψης στα περισσότερα βασικά στοιχεία της, τη συγχώνευση συναφών εννοιών και με μεμονωμένες λέξεις εκτελούν πολλαπλές λειτουργίες του λόγου.

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες γλώσσες, η Toki Pona θέλει μόνο 30 ώρες για να μπορεί κανείς να την χειρίζεται με άνεση. Αυτή η ευκολία, κάνει πολλούς να πιστεύουν πως θα μπορούσε να είναι η ιδανική διεθνής γλώσσα. Ηδη η γλώσσα εξυπηρετεί αυτό τον σκοπό μέσα στις διαδικτυακές κοινότητες.

Πέρα από μια γλώσσα, η Toki Pona θέλει να βάλει τους χρήστες της σε έναν διαφορετικό, πιο μινιμαλιστικό τρόπο σκέψης. Η σπανιότητα των όρων δημιουργεί ένα είδος δημιουργικής περίφρασης, που απαιτεί ιδιαίτερη λεπτομέρεια. Το αποτέλεσμα λέγεται πως θυμίζει την αποδοχή και την μη κριτική στάση ενός ατόμου απέναντι σε συναισθήματα, σκέψεις και αισθήσεις της στιγμής.


«Τι είναι το αυτοκίνητο;» - «Είναι ο χώρος που χρησιμοποιούμαι για μετακίνηση».

Η πραγματική, ωστόσο, ερώτηση είναι «Τι είναι το αυτοκίνητο για σένα;»

Αυτό, όπως, και τα περισσότερα πράγματα γι' αυτή τη γλώσσα, η απάντηση είναι σχετική. Τα περισσότερα πράγματα αλλάζουν και πρέπει να προσαρμοζόμαστε σε αυτά.
«Υπάρχει ένα πνεύμα που λέει πως η Toki Pona μας βοηθά να μιλήσουμε για τα πράγματα που πρέπει να μιλήσουμε. Υπάρχει και ένα άλλο πνεύμα που λέει ότι ίσως υπάρχουν πράγματα στα οποία δεν χρειάζονται απλά να αναφερθούμε

O.T

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου