Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής τη Δευτέρα μετά το αδιέξοδο στο Eurogroup

Λίγο μετά το τέλος του σημερινού Eurogroup, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε επίσημα την σύγκληση Έκτακτης Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα, την Δευτέρα το απόγευμα.....

Όπως τόνισε ο ίδιος «μετά την έκβαση της συνεδρίασης του Eurogroup σήμερα, αποφάσισα τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής τη Δευτέρα 22 Ιουνίου και ώρα 19.00. Είναι καιρός να συζητηθεί επειγόντως το ζήτημα της Ελλάδας στο υψηλότερο επίπεδο».

Ζητούν νέες προτάσεις στα δικά τους μέτρα

Χωρίς συμφωνία για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε το σημερινό Eurogroup λίγο πριν τις 20.00, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Για μικρή πρόοδο έκανε λόγο ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος μιλώντας σε σκληρή γλώσσα, τόνισε ότι το Eurogroup στέλνει "ένα ισχυρό μήνυμα. Είναι δικό σας θέμα να στείλετε νέες προτάσεις στους θεσμούς". «Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «αδειάζει η κλεψύδρα». Τέλος μίλησε για την ανάγκη "αξιόπιστης λύσης".
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πιέρ Μοσκοβισί τονίζοντας ότι " τις δύο τελευταίες εβδομάδες βρισκόμαστε σε κατάσταση αποκλεισμού". Χαρακτήρισε τις προτάσεις των θεσμών "εύλογες και χωρίς θυσίες". Επανέλαβε κι εκείνος ότι "η μπάλα βρίσκεται στην πλευρά της Ελλάδας", τόνισε το γεγονός ότι ο χρόνος τελειώνει και παρότρυνε τους Έλληνες να "κάνουν εύλογους συμβιβασμούς".

Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική λύση, δήλωσε η Λαγκάρντ

"Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική λύση", δήλωσε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στον απόηχο της συνεδρίασης του Eurogroup.
«Οι θεσμοί έθεσαν πολύ ξεκάθαρες και λογικές προτάσεις και περιμένουμε απαντήσεις. Πρέπει να είναι προτάσεις αξιόπιστες γιατί είμαστε υπόλογοι στις χώρες του ΔΝΤ», είπε ο κ. Λαγκάρντ.
Αναφέρθηκε στην ευελιξία που δείχνει το Ταμείο και έθεσε ως βασικές αρχές για το Ταμείο τη βιωσιμότητα χρέους, την υλοποίηση των μέτρων, τη χρηματοδότηση του προγράμματος και την ευελιξία από τους θεσμούς.
«Όλα είναι δούναι και λαβείν» είπε και πρόσθεσε «περιμένουμε και ελπίζουμε ότι τις επόμενες ημέρες θα τις αξιοποιήσει η ελληνική πλευρά για να δώσει προτάσεις».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι για να υπάρξει συμφωνία πρέπει να υπάρχει διάλογος και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διάλογος.

Αποτελεσματική συναίνεση ζήτησε ο Βαρουφάκης

Προηγήθηκαν δηλώσεις στο γνωστό κλίμα απαισιοδοξίας αλλά και δηλώσεις που αφήνουν ένα παράθυρο ελπίδας κατά την είσοδο των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στο χώρο που διαδραματίστηκε το σημερινό Eurogroup.
Την φράση του Μάριο Ντράγκι "προκειμένου να επιτύχει το ευρώ χρειάζεται να έχει επιτύχει παντού", υπενθύμισε ο Γιάνης Βαρουφάκης στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Πρόσθεσε ακόμη ότι "σήμερα ο στόχος είναι να υπάρξει μία αποτελεσματική συναίνεση" .

Νέες προτάσεις περιμένει η Λαγκάρντ

Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να διαπραγματευτεί με την Ελλάδα ενδεχόμενες νέες προτάσεις, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ προσερχόμενη στη συνεδρίαση. "Εφόσον υπάρχουν προτάσεις που επιτρέπουν συμπαγή αποτελέσματα, είμαστε εδώ για να τις εξετάσουμε", είπε χαρακτηριστικά.
«Προφανώς και είμαστε ευέλικτοι», σημείωσε, υπό την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα είναι αξιόπιστο, καθώς το ΔΝΤ έχει ευθύνη «απέναντι στα μέλη του από τη διεθνή κοινότητα».

Νέες υποχωρήσεις θέλει ο Σόιμπλε

Δεν ξεπέρασε τον εαυτό του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζητώντας νέες υποχωρήσεις από την Ελλάδα και τονίζοντας ότι «η όποια κίνηση γίνει, πρέπει να έρθει από την πλευρά της Ελλάδας».
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, πρόσθεσε πως η Αθήνα «πρέπει να κάνει κάτι από αυτά που έχει δεσμευτεί».
Παράλληλα, τόνισε ότι προς το παρόν Ελλάδα και δανειστές δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα. Ωστόσο, αποσαφήνισε ότι προσπαθούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, βάσει του τρέχοντος προγράμματος.
Τέλος, αναγνώρισε ότι οι Έλληνες υποφέρουν και γι' αυτό πρέπει να υπάρξει άμεσα λύση.

Απαισιόδοξος ο Ντάισελμπλουμ

Απαισιόδοξος για μια συμφωνία με την Ελλάδα σήμερα δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

Δεν έχω μεγάλες ελπίδες για σήμερα, η συμφωνία με την Ελλάδα απαιτεί περισσότερα βήματα από την Αθήνα, ανέφερε στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε ότι η συμφωνία πρέπει να είναι αξιόπιστη, να έχει διάρκεια.

Δεν είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε πρόοδο σήμερα, αλλά θα προσπαθήσουμε, κατέληξε.

Αισιόδοξος ο Σαπέν

Σε άλλο μήκος κύματος ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι "οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών δεν είναι μεγάλες, μέσω του διαλόγου μπορούμε να συγκλίνουμε και να φτάσουμε μέσα στις επόμενες μέρες σε μια επωφελή συμφωνία για όλους".
"Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι διάλογος, συζήτηση ή και αντιπαράθεση αν χρειαστεί, αλλά πάνω απ΄όλα χρειαζόμαστε πρόοδο», είπε ο Μισέλ Σαπέν προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Εurogroup.
O Μ. Σαπέν επισήμανε ότι μέσα στις επόμενες μέρες πρέπει να συγκλίνουμε, κι αυτό είναι η προτεραιότητα. «Πρέπει να σταματήσει να επικρατεί η αντίληψη ότι μας χωρίζει χάσμα, οι διαφορές έχουν περιοριστεί πολύ τις τελευταίες βδομάδας και μπορούμε να τις ξεπεράσουμε τις επόμενες μέρες φτάνοντας σε μια επωφελή λύση για όλους», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου