Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Τρίτη 16 Απριλίου 2024 σήμερα...Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών η Αικατερίνη Νικ. Φούρλα, εχθές το βράδυ......

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Οδοιπορικό στο Δίστομο με τον Αργύρη Σφουντούρη [ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ] 71 χρόνια μετά...

Δίστομο, Ιούνης 2015. Ένα τηλεοπτικό συνεργείο είναι στην πλατεία του χωριού και παίρνει συνέντευξη από τον Αργύρη Σφουντούρη. Δίστομο, Ιούνης 1944....
Γερμανοί στρατιώτες σκοτώνουν ό,τι ζωντανό βρίσκεται μπροστά τους αφήνοντας το χωριό σε βαθύ πένθος για χρόνια. Κείμενο - Φωτογραφίες: Άννα Αμπάτη 
Οι άνθρωποι, που επιβίωσαν από αυτή την απάνθρωπη σφαγή, δεν θα ξεχάσουν ποτέ την τραυματική αυτή εμπειρία. Ένας από αυτούς είναι και ο Αργύρης Σφουντούρης, ο οποίος αγωνίζεται ενάντια στη λησμονιά, πολεμώντας την αδικία και διεκδικώντας ένα δείγμα μετάνοιας.
Οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι στην επικαιρότητα, ίσως πιο πολύ από ποτέ. Το χωριό δέχεται επισκέψεις από πολλά μέρη της γης. Τηλεοπτικά συνεργεία από την Κίνα, τον Καναδά, τη Γερμανία, την Αμερική καταφτάνουν συνεχώς μας λένε κάτοικοι. Συναντήσαμε και μια ομάδα Γερμανών δικηγόρων οι οποίοι διεκδικούν τις αποζημιώσεις εδώ και 15 χρόνια.
Το χωριό έχει αρχίσει να ξαναγεννιέται από τις στάχτες του και αυτό οφείλεται στο ψυχικό σθένος των κατοίκων που παρόλο το πένθος είχαν τη δύναμη να συνεχίσουν τη ζωή και έχουν την αντοχή να αναβιώνουν αυτές τις φρικτές μνήμες στην προσπάθειά τους να γνωστοποιήσουν το γεγονός και να διεκδικήσουν τα ελάχιστα που τους αξίζουν.





tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου