Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Επετειακό κέρμα των 2 ευρώ με ελληνική σφραγίδα

Ελληνική σφραγίδα θα έχει το επετειακό νόμισμα των 2 ευρώ που θα κυκλοφορήσει με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών από την υιοθέτηση της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. ....

To νόμισμα επελέγη έπειτα από έναν ηλεκτρονικό διαγωνισμό που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στον οποίο συμμετείχαν περίπου 100.000 άνθρωποι.
Σχεδιάστηκε από τον γλύπτη Γιώργο Σταματόπουλο, που εργάζεται στην Τράπεζα της Ελλάδος, και συγκέντρωσε περίπου το 30% των ψήφων (προτιμήσεων). Τα σχέδια που δόθηκαν προς ψήφιση ήταν συνολικά πέντε. 
Το Γαλλικό Πρακτορείο σχολιάζει πως η επιλογή αυτή δεν σηματοδοτεί καμία ξαφνική επέλαση φιλελληνισμού, καθώς η «εθνικότητα» κάθε σχεδίου δεν είχε αποκαλυφθεί κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού.
Η μπροστινή όψη του επιλεγέντος νομίσματος αντιπροσωπεύει, σύμφωνα με τον δημιουργό του, «12 αστέρια που μεταμορφώνονται σε ανθρώπινες φιγούρες που υποδέχονται τη γέννηση μίας νέας Ευρώπης». 
«Περίπου 75 εκατομμύρια κέρματα με αυτό το νέο σχέδιο θα τυπωθούν από τις 19 χώρες της Ευρωζώνης και θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους στα πορτοφόλια των πολιτών στη διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου», διευκρίνισε η Κομισιόν. 
Είναι η τέταρτη φορά που οι χώρες της Ευρωζώνης ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να εκδώσουν ένα αναμνηστικό νόμισμα που θα φέρει το ίδιο, κοινό σχέδιο. 
Η πρώτη φορά ήταν το 2007 για την 50ή επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης, με την οποία ιδρύθηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Η δεύτερη το 2009, όταν η Ε.Ε. γιόρταζε τα δέκα χρόνια της ευρωπαϊκής και νομισματικής ένωσης, ενώ η τρίτη το 2012, ήταν για τη δέκατη επέτειο της εισαγωγής χαρτονομισμάτων και νομισμάτων σε ευρώ.
Η σημαία με τα δώδεκα χρυσά αστέρια που παρατίθενται σε κύκλο, μέσα σε μπλε φόντο, έγινε την 1η Ιανουαρίου 1986 το σύμβολο των ευρωπαϊκών θεσμών.
Για την Ελλάδα η σημερινή ημέρα είναι η 36η επέτειος από την υπογραφή της συμφωνίας προσχώρησής της στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ). 
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου